ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια Νέα… Δημοκρατία

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται σαράντα έξι χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιουργεί το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» που πρωταγωνιστεί στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.

Η αναγγελία του καινούργιου πολιτικού σχηματισμού γίνεται στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, αλλά ο Καραμανλής υποστηρίζοντας ότι το νέο δημοκρατικό ξεκίνημα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης πολιτικής διαφάνειας, και παρά την κρισιμότητα των στιγμών, αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση, έως την ολοκλήρωση του έργου του στη προεδρία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ώστε να μην έχει τον παράλληλο ρόλο του κομματικού ηγέτη.

Αυτό γίνεται στις 3 Οκτωβρίου όπου εξαγγέλλεται αρχικά στο υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ, μαζί με την προκήρυξη εκλογών στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το κόμμα ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία» και οι εφημερίδες της εποχής προσπαθούν ν’ ανιχνεύσουν το ιδεολογικό της στίγμα:

«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Προοδευτική κίνηση ευρυτάτου φάσματος από την προοδευτική Δεξιά μέχρι την συντηρητική Αριστερά.

Η λειτουργία της στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατικής διαδικασίας. Μέρος των στελεχών της προέρχεται από την παλιά ΕΡΕ και άλλες πολιτικές ομάδες, ενώ το μεγαλύτερο ίσως μέρος προέρχεται από τους κύκλους της αντιστάσεως εναντίων της δικτατορίας. Ι

ΔΕΟΛΟΓΙΑ: Κατοχύρωση λαϊκής κυριαρχίας, διαφύλαξη εθνικής ανεξαρτησίας, εξυπηρέτηση εθνικού συμφέροντος, παγίωση συγχρόνου δημοκρατίας, δημιουργία κράτους Δικαίου, εκσυγχρονισμός αστικού καθεστώτος, ανανέωση πολιτικών δυνάμεων, πρόσδεση με την Ευρώπη».

Πρώτο σήμα της παράταξης είναι απλά η φωτογραφία του ιδρυτή της, κάτι που αλλάζει στο συνέδριο το 1979 στη Χαλκιδική. Τότε, νέο έμβλημα ορίζεται ο αναμμένος πυρσός που τον κρατάει ένα χέρι ανάμεσα στα αρχικά του κόμματος.

Η φλόγα γέρνει προς το γράμμα Ν και το έμβλημα, κατά περίπτωση, μπαίνει σε κύκλο. Ο εκλογικός θρίαμβος με το 54,4 % στις 17 Νοεμβρίου 1974 δικαιώνει το νέο ξεκίνημα, με τη «Νέα Δημοκρατία» να αφήνει πίσω της την μετεμφυλιακή ΕΡΕ, χαράζοντας ένα διαφορετικό, εξωστρεφή, φιλοευρωπαϊκό πολιτικό λόγο.

Η εξαγγελία δημιουργίας του κόμματος όπως παρουσιάζεται σε εφημερίδα των ημερών.

Προεκλογική συγκέντρωση της «Νέας Δημοκρατίας» το 1974, όταν, όπως βλέπετε στο πλακάτ, έμβλημα του κόμματος είναι ακόμα η φωτογραφία του ιδρυτή της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η στήριξη και η ευθύνη

Kon

Η υποκρισία για την Διαμαντοπούλου

Kon

Σάλος για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: Έντονη αποδοκιμασία από τη ΝΔ – Η απάντηση της εφημερίδας

Evanthia Karra

Σφοδρή επίθεση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάτι θα ξέρει ο Κοντονής που τους αποκάλεσε «σταλινικούς συκοφάντες»

Μιχάλης Μάρδας

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 46χρονια της ΝΔ: Χρόνια πολλά, Νέα Δημοκρατία!

Ανδρέας Ντίνης

Το μήνυμα των πολιτών

Kon

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon

Δημοσκόπηση: Παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 17 μονάδες η διαφορά

Tinad

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Γκελεστάθης

Μιχάλης Μάρδας