Oπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, αφού επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος και κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα που άνοιξε το 2010. Η απόφαση συνιστά αναγνώριση αυτών των πολύχρονων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της υλοποίησης μιας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης τυπικώς θα επικυρωθεί εντός του καλοκαιριού, όμως αυτό επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας μπαίνει ήδη σε ρότα κανονικότητας ύστερα από τα Μνημόνια και μια ασφυκτική περίοδο λιτότητας. Ο επόμενος εθνικός στόχος είναι πλέον να αποκτήσει η Ελλάδα και καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, υπολείπεται, δηλαδή, ένα τελευταίο σκαλοπάτι προκειμένου να έχει ισότιμη μεταχείριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Η ουσιαστική απελευθέρωση της χώρας από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο ελέγχων θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα αν το 2015, με την καταστροφική διαπραγμάτευση των Τσίπρα-Βαρουφάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν γκρέμιζε όλες τις θυσίες των πολιτών και δεν οδηγούσε την οικονομία σε οπισθοδρόμηση με τα capital controls, την κατάταξη των ελληνικών ομολόγων στα επενδυτικά σκουπίδια και έναν νέο γύρο ασφυκτικής λιτότητας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας στο ευρύτερο επενδυτικό σύστημα, όπως προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση εισροής κεφαλαίων στην Ελλάδα, και πλέον η χώρα αποκτά ασπίδα για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Χρειάζεται σύνεση, δημοσιονομική σταθερότητα, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι και το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα.