Ωστόσο, η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, εξέφρασε αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες προς ένταξη, επικρίνοντας τις δύο χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν από τα εδάφη τους τρομοκρατικές ομάδες Κούρδων και γκιουλενιστών!!! Η Σουηδία και η Φινλανδία συνήψαν συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα δώσει το «πράσινο φως» από το τουρκικό Κοινοβούλιο (το μόνο που ουσιαστικά δεν έχει ψηφίσει για το θέμα, αφού το Ουγγρικό έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα εισόδου των δύο κρατών μέσα στις προσεχείς 3 εβδομάδες), αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Αγκυρας. Η τριμερής συμφωνία ορίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG, το συριακό παρακλάδι του PKK, και την ομάδα γκιουλενιστών (FETÖ), δηλαδή την οργάνωση που ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία. Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Αγκυρας για υπόπτους για τρομοκρατία.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη δέσμευσή τους απέναντι στην Τουρκία. Εχουν γίνει ισχυροί εταίροι στον κοινό μας αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της», είπε χθες σε έντονο ύφος ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ηρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ. Η ένταξή τους θα κάνει τη συμμαχία μας ισχυρότερη και το λαό μας πιο ασφαλή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου για πολλοστή φορά καθυστερώντας (κατ’ εντολή Ερντογάν) τη διαδικασία είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποδοχή τους για νέα μέλη θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας, που συμφωνήθηκαν στο κοινό μνημόνιο.
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία βλέπει τη νέα συντηρητική κυβέρνηση στη Σουηδία ως «πιο αποφασισμένη» να εκπληρώσει το μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη. Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την αγκυρα στις 8 Νοεμβρίου. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας. Η Τουρκία ζήτησε επίσης την άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε μετά την επιχείρησή της το 2019 στη βόρεια Συρία για την καταπολέμηση των μαχητών YPG που συνδέονται με το PKK.
Η Σουηδία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ήρε το εμπάργκο, ένα βήμα που θεωρείται ότι στοχεύει να εξασφαλίσει την έγκριση της Αγκυρας. Ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι η Σουηδία έχει αλλάξει νόμους και χαιρέτισε την άρση του εμπάργκο όπλων ως «ένα σημαντικό βήμα». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι μόνιμες και η Σουηδία δεν πρέπει να αντιστρέψει κανένα βήμα μόλις εξασφαλίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Συνεχίζοντας τις γνωστές εκβιαστικές τακτικές η Αγκυρα διά στόματος Τσαβούσογλου τόνισε ότι γνωρίζει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και από τις δύο σκανδιναβικές χώρες. «Στόχος μας δεν είναι να αποτρέψουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε όλες τις Συνόδους Κορυφής». Ο Τούρκος διπλωμάτης ανακοίνωσε επίσης ότι η δεύτερη τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.
Αλλά ο Στόλτενμπεργκ, στην πιο έντονη δημόσια δήλωση υποστήριξης που έκανε για τους δύο υποψηφίους, ενώ βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος, ήταν κατηγορηματικός και έντονα τόνισε ότι έκαναν αρκετά. «Αναγνωρίζω τις ανησυχίες σας. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκπληρώσει το μνημόνιο και έχουν δεσμευτεί στη μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την Τουρκία», είπε στον Τσαβούσογλου.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Επίσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ χθες μετέβη στο Τσανακαλέ για να τιμήσει τους νεκρούς από σύμμαχες χώρες που έχασαν την ζωή τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επαίνεσε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Χαιρέτισε τη συνέχιση της συμφωνίας, αποκαλώντας τη «γραμμή ζωής, από την οποία εξαρτώνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».
ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΛΙΝ
Η Αγκυρα λέει πως την… απειλούμε
Νέα λεκτική επίθεση χθες κατά της Ελλάδος από τον προεδρικό μεγαλοσύμβουλο Ιμπραήμ Καλίν στο CNN Turk. Σε έντονα υπεροπτικό ύφος δήλωσε ότι «δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στο πλαίσιο της δικής της ισχύος να έχει τη δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία». Επιπλέον προκλητικά πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Ελληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και πιθανότητα να κάνουν λάθος βήμα».
Επανερχόμενος για άλλη μία φορά και στο ίδιο προκλητικό μοτίβο στο θέμα των στρατιωτικών μας δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ο Καλίν είπε: «Το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Παραβίαση των συνθηκών του 1923 και του 1949. Εμείς ήδη το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ, αλλά και σε άλλους φορείς. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον».
Αναφερόμενος, τέλος, στη συμφωνία με τη Λιβύη/παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Καλίν τόνισε πως «με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν».