Μάλιστα στην Τουρκία θα διοργανώσουν φιέστα και το «παρών» θα δώσουν ο Ταγίπ Ερντογάν, μέλη της κυβέρνησής του σε συντριπτικό ποσοστό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ, ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας MIT, Xακάν Φιντάν, ανώτατοι παράγοντες (κοινοβουλευτικοί, ενεργειακοί, ναυτιλιακοί, τοπικοί κ.ά.).
Τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος προέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Μαθήματα ειρήνης» από τον Τσαβούσογλου – «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας»
Νωρτίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτικη βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της” τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές της εξοπλίζονται συνεχώς. “Εξηγούμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς, είναι οπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας” είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι οι «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν εννέα φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά τους αποτρέψαμε».
Όσον αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε ότι αν είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δύο κρατών και αν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των δυο κρατών, τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσόγειου.
Για την προαναγγελθείσα έξοδο του Τουρκικού γεωτρητικού σκάφους «Abdulhamit Han» στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ότι αύριο θα πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα.
Σε επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής. Ωστόσο, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σε υψηλό επίπεδο. «Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.