Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Για μία ακόμα φορά χρησιμοποιεί τον τεράστιο αριθμό προσφυγών και μεταναστών που επί χρόνια βρίσκονται στη χώρα του και προέρχονται από περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σε ορισμένες εκ των οπαίων μαίνονται πόλεμοι ιδιάζουσας μορφής, εμφυλιοπολεμικών και «κλιματολογικών» πεδίων μάχης και χρήσης ποικιλίας οπλικών συστημάτων και ελαφρών όπλων (Συρία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Ιράκ, παρουσία ισλαμιστικών έντονα φονικών οργανώσεων). Είναι αυτό που αναφέρω σε διάφορες μελέτες μου ως «οπλοποίηση των μεταναστευτικών ροών» («weaponization of illegal migration»).
«Μετωπικές» χώρες
Η Ελλάδα πέραν του εκρηκτικού και διασταλτικά προκλητικού ανατολικού μας γείτονα, είναι «μετωπική» χώρα, όπως είναι η Πολωνία, οι βαλτικές δημοκρατίες και η Φινλανδία και ως εκ τούτου οι απειλές και τα προβλήματα για προφανείς γεωγραφικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους πολλαπλασιάζονται. Το ζήσαμε άλλωστε στις αρχές του 2020 με γεωγραφική επικέντρωση στην παραποτάμιο περιοχή της ακριτικής Θράκης και ειδικά βόρεια του Διδυμοτείχου προς Καστανιές, Νέα Βύσσα, Ορεστιάδα, όπου με νύχια και με δόντια ευρύτερες στρατιωτικές-αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν «ειδικής φύσης» επίθεση χιλιάδων ανδρών (νεανικής ηλικίας) που επεδίωκαν να εισέλθουν στη χώρα μας και ένα μεγάλο ποσοστό να κατευθυνθεί προς τα βόρεια σύνορά μας.
Συγκριτικά με το 2020 στον Εβρο η κατάσταση από πλευράς μας σήμερα είναι αρκετά καλύτερη και πιο ενισχυμένη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πολλαπλασιαστικής ασύμμετρης απειλής, αφού έχουν ενδυναμωθεί τα μέτρα ανάσχεσης σε έμψυχο υλικό, αλλά κυρίως σε έγερση-ανάπτυξη εμποδίων (τείχος, παρατηρητήρια κ.ά.). Ασφαλώς δεν υπάρχει τέλεια αποτροπή και άμυνα, αφού έχεις να αντιμετωπίσεις μαζική είσοδο ανθρώπων. Πάντως σημαντικά μέτρα έχουν ληφθεί στην παρέβριο μεθοριακή ζώνη και υπάρχει ετοιμότητα αστυνομικών μονάδων, εθνοφυλακής, στρατιωτικών τμημάτων. Αλλά πρώτιστα απαιτείται αυξημένος βαθμός πληροφόρησης βαθιά μέσα (ει δυνατόν) στον σχεδιασμό της απέναντι πλευράς.
Οι τουρκικές απειλές θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σήμερα και για σειρά λόγων που χρειάζονται παρακολούθηση και ανάλυση:
» Παρατηρείται μία διαχεόμενη και ενισχυμένη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από κράτη της Κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα-Ονδούρα-Μπελίζε-Σαλβαντόρ) προς Μεξικό και από εκεί προς τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε εποχή Μπάιντεν. Συνεπώς εκ νέου επικαιροποιείται το μεταναστευτικό σε όλες τις ηπείρους. Το ίδιο συμβαίνει σε περιοχές της δυτικής και ανατολικής Αφρικής αφού μαίνονται συγκρούσεις στην Υποσαχάριο Αφρική, στο Σουδάν καθώς και στην Αιθιοπία. Τα υποσαχάρια θέματα και οι σχετικές μετακινήσεις πληθυσμών (συμπεριλαμβανομένων και των κλιματικών προσφύγων) ασκούν πιέσεις στη Λιβύη και σταδιακά ενισχύονται τα ενδομεσογειακά ρεύματα ενώ οργιάζει στη βορειοαφρικανική ακτή η πολύπλευρα κάκιστη διαχείριση του μεταναστευτικού.
» Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών λαμβάνει επικίνδυνες προεκτάσεις στη βορειοανατολική Ευρώπη, δηλαδή στα σύνορα της Λευκορωσίας με τρία κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τη Λετονία, τη Λιθουανία και ειδικά την Πολωνία. Η Λευκορωσία του εριστικού και δικτατορικών τάσεων Λουκασένκο, φέρνει την ιδιαίτερα στρατηγική ζώνη της Βαλτικής-Σκανδιναβικής σε κρίσιμη φάση. Για την Ατλαντική Συμμαχία η ασύμμετρη αυτή απειλή προσθέτει επιπρόσθετα ζητήματα ασφάλειας σε μία περιοχή που το ΝΑΤΟ (λόγω Ρωσίας και στρατηγικής σχέσης της Μόσχας με τη Λευκορωσία) αυξάνει τον δείκτη επικινδυνότητας και περαιτέρω πρόκλησης μεθοριακών στρατιωτικών εντάσεων με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ο ρόλος της Ρωσίας σε σχέση και με την ασταθή κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία ενδέχεται σταδιακά να οδηγήσει σε παρενέργειες. Μην λησμονούμε ότι οι Ρώσοι εδώ και μήνες μελετούν και ασκούνται σε περιοχές του Μπελγκορόντ, του Κουρσκ, του Μπριάνσκ και της Αζοφικής για εισβολή στην Ουκρανία…
» Η περιοχή από Νόντνα προς Κόμπριν και Μπρεστ στη Λευκορωσία, εφάπτεται της επαρχίας Μπάλιστοκ της Πολωνίας και είναι γνωστά τα ρωσικά επιθετικά σχέδια προς το «Κενό Σουβάλκι» που οδηγεί τους Ρώσους σε Γκούσεφ και Γκβαρντέισκ στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Η ασύμμετρη απειλή μέσω μερικών χιλιάδων παράνομων μεταναστών (κυρίως Κούρδων του Ιράκ και Αφγανών) μπορεί να εκτροχιαστεί και να προκαλέσει πιο δύσκολα προβλήματα γεωπολιτικών διαστάσεων. Επίσης, απαιτείται προσοχή και στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας με προσεχή μεταναστευτικά ρεύματα.
» Δεν έχουμε ακόμα μία ξεκάθαρη εικόνα πού οδηγείται το Αφγανιστάν και αν θα υπάρξουν από εκεί μαζικές ροές.
» Επειδή η κατάσταση στη γειτονική μας Τουρκία είναι αρκετά προβληματική, λόγω εσωτερικών και εξωτερικών επιλογών του Ερντογάν, είναι αναγκαία η συνεχής ετοιμότητα από δικής μας πλευράς, γιατί οι απειλές του -υπό ορισμένες συνθήκες- θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε πράξεις και σε αυτό το μέτωπο διευκολύνοντας τις ευρύτερες αποσταθεροποιητικές επιδιώξεις του.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στα σκαριά το plan B που ξορκίζει νέο lockdown – Τι προβλέπει
- «Περπατώντας» στην Αρχαία Ολυμπία, στα χρόνια της ακμής – Τι λέει η Λίνα Μενδώνη στον Ε.Τ.
- Νέος κλιματικός νόμος: Οι βασικές ρυθμίσεις σε μεταφορές, ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανία
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της – Ακυρώνει ξανά δημόσια εμφάνισή της
- 38ος Μαραθώνιος Αθήνας 2021: Ο Κώστας Γκελαούζος νικητής με ιστορικό ρεκόρ
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Έχει ήδη γίνει επιλογή ασθενών – Ψάχνουμε τους αρνητές στα παγκάκια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr