Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σε εκτενή και καλύπτουσα σχεδόν το σύνολο των διαχρονικών προκλητικών ως και μονομερών διεκδικήσεών της σε βάρος της χώρας μας, η Αγκυρα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας -και με πολυδιάστατη προπαγανδιστική έξαρση- υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δεν αποδέχεται (!) το διάλογο, εμφανίζεται θρασύτατη και προκλητική, απορρίπτει την αποστρατιωτικοποίηση νησιωτικών συμπλεγμάτων ενώ εκδίδει Navtex που τέμνουν ή και συμπίπτουν με τα όρια δικών τους Navtex (αλληλοκαλύπτονται). Σφοδρότατα επικρίνει την ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση, που έδειξε και πάλι «ποιοι επιθυμούν ένταση και ποιοι ξεφεύγουν από την ειρήνη και το διάλογο», τη στιγμή που η Τουρκία επιθυμεί πάντα «την ειρήνη, το διάλογο και είναι υπέρ του πνεύματος καλής γειτονίας και συμμαχίας»!!
Αερο… λογίες
Παράλληλα, χωρίς να προσκομίζει κάποια επιβαρυντικά «στοιχεία», κατηγορεί την Ελλάδα πως παρενόχλησε αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία ενεργούσαν υποστηρικτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι τα αεροσκάφη της πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο.
Με το πρωτοφανές συνολικό μπαράζ ανακριβειών και ανυπόστατων θέσεων η Αγκυρα δεν δείχνει να πτοείται, ενώ πλησιάζουμε το χρόνο της διεξαγωγής της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., όπου ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα συζητηθούν από τους 27 ηγέτες είναι οι σχέσεις της Ενωσης με την Τουρκία.(δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι με φυσική παρουσία των ηγετών ή μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας Covid-19).
Και παρά τις συνεχείς παραβατικές ενέργειες της Αγκυρας, αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, με πρωτοστατούσες τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, ως και άλλες. Την ίδια στιγμή, η προ τριημέρου εισροή πολύ σημαντικών χρηματικών κεφαλαίων από το πλούσιο εμιράτο του Κατάρ στην προβληματική τουρκική οικονομία δείχνει τους Τούρκους να έχουν ενθαρρυνθεί και να μην είναι πολύ ανήσυχοι προς το παρόν αναφορικά με τα νομισματικά, λίαν αδύναμα σημεία τους.
Αποκλιμάκωση
Επίσης, παρά το συμβάν βόρεια της Βεγγάζης με τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» και τη νηοψία που επιχείρησε να πραγματοποιήσει σε τουρκικό φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Μισράτα της Λιβύης, δεν φαίνεται η «ένταση» Βερολίνου-Αγκυρας να επεκτάθηκε σε «θερμό» διπλωματικό πλαίσιο, ενώ δύο επιπρόσθετες τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του Ιταλίας και Γερμανίας του Χουλουσί Ακάρ προς στιγμή «αποκλιμάκωσαν» ως ένα βαθμό τη λεκτική ένταση. Πάντως το τουρκικό υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζει παράνομη την απόπειρα νηοψίας.
Εφθασε μάλιστα στο ακραίο σημείο (αγνοώντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της επί χρόνια) να ισχυριστεί ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Ναυτικό Δίκαιο και να καταλήξει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα ως και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, «τη στιγμή που αποτελούν και εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες».
Δεν σταματάνε την προκλητική τοποθέτηση ισχυριζόμενοι ότι η αεροναυτική επιχείρηση «IRINI» είναι προκατειλημμένη και αμφισβητήσιμης νομιμότητας, λέγοντας ότι «παραβιάζεται η αρχή της ελεύθερης θάλασσας» ενώ αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα και αναγνωσιμότητα της κυβέρνησης Σάρατζ/GNA. της Τρίπολης (βάσει των συμφωνιών του Σκιράτ του Μαρόκου το 2015).
Επικοινωνία
Ο Ακάρ επικοινώνησε τηλεφωνικά -βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντος- με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ως και με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., πρώην αρχηγό των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Γκρατσιάνι για το θέμα της νηοψίας, ενώ ο τελευταίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της επιχείρησης «IRINI» της Ε.Ε. για την εφαρμογή ενός εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, Ιταλό αντιναύαρχο Φάμπιο Αγκοστίνι, σε μία «προσπάθεια» αποφυγής περαιτέρω έντασης.
Σημειώνεται ότι αύριο και μεθαύριο μέσω τηλεδιάσκεψης θα λάβει χώρα η σύγκληση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) υπό τον γ.γ./ΝΑΤΟ, με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, ενώ ο Στόλτενμπεργκ θα παρουσιάσει σειρά σκέψεων για το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας προς το 2030.
Αιχμές Δένδια κατά Γερμανίας
Σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Politico», ο Νίκος Δένδιας άφησε «αιχμές» για τη στάση της Γερμανίας ως προεδρεύουσας της Ε.Ε. και για την αρνητική στάση της απέναντι στο θέμα της απόρριψης εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε ότι κατανοεί τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα του Βερολίνου, αλλά θα πρέπει και αυτό να κατανοήσει ότι με τα επιθετικά όπλα που παρέχει στην Αγκυρα η τελευταία απειλεί συμμάχους ως και την περιφερειακή σταθερότητα.
Για την προσεχή σύνοδο κορυφής καλεί τους ηγέτες των 27 (ακόμα και αν αποχωρήσει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο) να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα στην Τουρκία, για να μην χαρακτηριστούν ως αφελείς απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας.
Τέλος, χαρακτήρισε ως θετική την παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, ενώ πρόσθεσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προταθείς για νέος ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν τα προβλήματα της περιοχής, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στον μεσογειακό χώρο γιατί δυστυχώς η Ευρώπη υστερεί στον τομέα της κοινής αμυντικής πολιτικής.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου