Η NAVTΕX αφορά το υδρογραφικό/ερευνητικό «ORUC REIS», τα δύο συνοδευτικά σκάφη υποστήριξης («Ανταμάν» και «Τσένγκις Χαν»), καθώς και στολίσκο πολεμικών πλοίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα εξετάζονται διάφορες πιθανές κινήσεις αναφορικά με τις προσεχείς τουρκικές προκλήσεις, ενώ κρίνεται ότι για οποιαδήποτε μεταφορά των ερευνητικών δραστηριοτήτων δυτικά του 28ου μεσημβρινού (διερχόμενος από τη Ρόδο) θα είναι σε συνάρτηση υπολογίσιμων πολιτικο-στρατιωτικών εξελίξεων στο χώρο της Λιβύης (στο φως της πρόσφατης υπογραφής ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, την οποία θεωρεί ως ιδιαίτερα «αδύναμη» η Αγκυρα). Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, ενώ χθες στο Καράτσι του Πακιστάν συζήτησε με τον Πακιστανό ομόλογό του Τζαμάλ Χαν, ως και με τον αρχηγό του πακιστανικού Ναυτικού, ναύαρχο Αμπασί, ορισμένες από κοινού δραστηριότητες στη Μεσόγειο μέσα στις αρχές της επόμενης χρονιάς και επίσκεψη πλοίων των δύο κρατών σε λιμάνια της Τριπολιτάνα.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σε περίπτωση μεταφοράς του ερευνητικού σκάφους «ORUC REIS» δυτικά του 28ου μεσημβρινού εξετάζονται ορισμένες επιλογές. Η μία είναι στο Καρπάθιο Πέλαγος (Κάρπαθος-Κάσος), ενώ η άλλη αφορά περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019 , ανατολικά ή νοτιοανατολικά του Νομού Λασιθίου (στο μέσον περίπου των μεσημβρινών 26 και 27). Δηλαδή ανοικτά και νοτιοανατολικά του Παλαιόκαστρου-Ζάκρου και Ζήρου, όποτε τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν πάρα πολύ, ενώ γεωγραφικά επηρεάζεται και η συμφωνία μερικής διευθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου (ο 27ος μεσημβρινός διέρχεται σε μικρή απόσταση από τη νήσο Κάσο).
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σε πρόσφατη σύσκεψη της ηγεσίας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στην Αττάλεια υπό τον Χουλουσί Ακάρ και του αρχηγού ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ συζητήθηκαν ορισμένες επιλογές , οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας και για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι… Αναφέρομαι αποκλειστικά σε ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή του μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ. Παράλληλα -βάσει των μέχρι σήμερα κινήσεων του «ORUC REIS»- εξετάζεται (αφού περατωθούν οι εργασίες συντήρησης και ο σχετικός ανεφοδιασμός) να σταλεί το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην περιοχή Καστελλόριζου για γεώτρηση εντός της δυνητικής υφαλοκρηπίδας μας. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυσδιάστατές έρευνες και εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και σε τρισδιάστατες.
Οι ίδιες πηγές μού ανέφεραν ότι τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές θα «κινηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διαρκώς κλιμακούμενη ένταση», ανεξάρτητα του όποιου αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ.
Ακύρωση
Η Αγκυρα ακύρωσε χθες μία NAVTEX που γεωγραφικά είχε δεσμευτεί περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου για τις 28-29 Οκτωβρίου ως και κάποιες NAVTEX που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός/ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας και αφορούσαν περιοχές ανατολικά του Καστελλόριζου μέχρι το Ισκεντερούν/Αλεξανδρέττα (αυτές χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον γιατί ήταν κυρίως σε τουρκικά ύδατα για το τριήμερο 27/28/29 Οκτωβρίου. Προ τεσσάρων ημερών ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά τη μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο των 30 υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, είχε ανακοινώσει ότι Αθήνα και Αγκυρα ήταν σύμφωνες με το να μην πραγματοποιηθούν ασκήσεις λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων το συγκεκριμένο τριήμερο.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση