Σε συνδυασμό με τους διχοτομικούς χάρτες που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών για Ερευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, η Αγκυρα απλώνει το φάσμα των προκλήσεων και δεν δείχνει σημεία ευελιξίας και αποδοχής σχετικών προτάσεων για αποκλιμάκωση.
Η Γερμανία
Από την πλευρά του Βερολίνου ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες για να φέρει Αθήνα και Αγκυρα σε διάλογο, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τον νέο χάρτη που παρουσίασαν οι Τούρκοι, που επιδιώκουν να έχουν την ευθύνη Ερευνας και Διάσωσης στο μισό Αιγαίο, μέχρι τον 25ο γεωγραφικό μεσημβρινό (δυτικά της Λήμνου/ανατολικά της Σκύρου μέχρι το Ηράκλειο/Αλικαρνασσό).
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Στο ΝΑΤΟ από κύκλους του γ.γ. γίνονται προσπάθειες για κάποια συνάντηση των στρατιωτικών εκπροσώπων των δύο κρατών με τη Στρατιωτική Επιτροπή, ενώ αυτή την εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή) συνέρχεται η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού της Ατλαντικής Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα, η ελληνική πλευρά είναι «παγωμένη» στο να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση, δεδομένων των συνεχών προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας.
Στα 12 ναυτικά μίλια
Εγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν επισταμένα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποκλείουν την περίπτωση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου (ειδικά προς την περιοχή της ανατολικότερης μικρονησίδας Στρογγύλης) ή να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού (έρχεται αφού διαπερνά την Προποντίδα το ακρωτήρι Αρμενιστής της Ρόδου και μετά προς βορειοαφρικανική ακτή), δηλαδή σε περιοχή ανατολικά του Νομού Λασιθίου/περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας από το Κας συνέχισε την εμπρηστική ρητορική δηλώνοντας ότι αν από τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η χώρα του θα στείλει άμεσα γεωτρύπανο για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «θα στέλνουμε τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της “Γαλάζιας Πατρίδας”». Αναφορικά με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανέφερε ότι «είναι σε φάση συντήρησης και σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις».
Αλά Μάο
Τη δόξα του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Μάο, καθώς και εκείνη του δικτάτορα Πολ Ποτ στην Καμπότζη ζήλεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε χθεσινή ομιλία του προανήγγειλε ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία και στην πολιτιστική επιρροή της χώρας του και κάλεσε τους πολίτες να ενστερνιστούν τις μεγάλες εκπαιδευτικές αξίες του Ισλάμ και την βαριά ισλαμική γνώση.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση