Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Είναι εμφανές ότι με δόλιες τοποθετήσεις και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, προσπαθεί να «περάσει το μήνυμα» στους ξένους ότι είναι η Ελλάδα αυτή που ευθύνεται για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο (εμπλέκοντας μεταξύ άλλων και απαράδεκτα αιτήματα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας), αλλά και η Κύπρος, την οποία κατηγορεί ότι δεν αποδέχεται μία ισότιμη θέση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με έμφαση στην από κοινού διαχείριση των φυσικών πόρων, τη στιγμή που πλωτό γεωτρύπανο και ερευνητικό σκάφος ασύστολα παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ.
Αν και τη στροφή υπέρ του διαλόγου χαιρέτισαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ανώτατοι παράγοντες της Ε.Ε. και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο σχόλιο από τη Μόσχα, το Κάιρο και το Ισραήλ. Ομως οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θέτουν πιο πολύ την επιλογή του διαλόγου, γιατί ανησυχούν περισσότερο για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ως βασικό στόχο να διαιρέσει το ΝΑΤΟ και να προξενήσει βαθειά ρήγματα στην Ατλαντική Συμμαχία.
Δεν είναι τυχαίο -εν όψει και της επίσκεψης Πομπέο στη χώρα μας- ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Στέφεν Μπίγκμαν επέκρινε την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην παρέμβασή του στο ανώτατο επιχειρηματικό συμπόσιο ΗΠΑ-Τουρκίας, εντούτοις η πρόσφατα εκδοθείσα Navtex για την ακριτική Λήμνο, σε συνδυασμό με την προκλητική αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησή της, ως και λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ως εντελώς νομικά ανυπόστατο τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης για τις θαλάσσιες ζώνες, πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ… γιατί -σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες- έρχεται μπαράζ «πιέσεων» στη χώρα μας για πάρα πολλά θέματα, που είναι μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας.
Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν ότι η Αθήνα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ και ειδικά τις μονομερείς αξιώσεις της Αγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας, που τη συνδέει με «παρακλάδια του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας» ενώ παράλληλα η Τουρκία έχει προετοιμάσει ένα πολύ επικίνδυνο αναθεωρητικό και ενδελεχή φάκελο για κάθε νησί/σύμπλεγμα ξεχωριστά, που εμπλέκει πολλά και άσχετα ζητήματα, ενώ ακόμα και στην περίπτωση προσφυγής σε διεθνή διαιτησία, δεν θα πρέπει να παγιδευτούμε σε τυχόν διευρυμένο συνυποσχετικό.
Αναφορικά με την περίπτωση διεθνούς διαιτησίας (αν φθάσουμε σε αυτό το στάδιο) θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη τις διάφορες περιπτώσεις, όπως Ρουμανίας-Ουκρανίας, Μεγάλης Βρετανίας-Γαλλίας, Λιβύης-Μάλτας και Κολομβίας-Νικαράγουας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο αυτοί που προσέφυγαν δεν δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Η χρονική μετατόπιση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για μία εβδομάδα δεν έχει πείσει πολλούς (ότι έγινε λόγω Covid-19 στο περιβάλλον του Μισέλ), ενώ αρκετοί διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. και το Βερολίνο επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις επιπλέον ημέρες για να πιέσουν καταιγιστικά την Κύπρο να άρει το βέτο για τις κυρώσεις στο αντιδημοκρατικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία. Η Κύπρος έχει τονίσει ότι πέραν των κυρώσεων στο Μινσκ, θα πρέπει να υιοθετηθούν κυρώσεις και στην Αγκυρα για τις συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο ΝΑΤΟ
Μέχρι στιγμής και μετά από 6 γύρους συνομιλιών στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των δύο κρατών (αντιναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο και αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουρέν) υπό τη διαμεσολάβηση των Βρετανο-Αμερικανών της επιτροπής, η χώρα μας δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, ενώ σε αρκετές εφημερίδες της Τουρκίας εκθειάζεται η ιδέα για μηχανισμό αποκλιμάκωσης του γ.γ. ΝΑΤΟ και ότι οι επαφές «προχωρούν ικανοποιητικά».
Από την πλευρά του προχθές ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν θέλησε να σχολιάσει, όμως λίγο αργότερα στην κοινή συνέντευξη με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι «βαίνουν καλά», χωρίς να υπεισέλθει σε κάποιες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες μέσα από τη Στρατιωτική Επιτροπή -Βρετανός πρόεδρος και Αμερικανός αναπληρωτής πρόεδρος- η Αθήνα για ορισμένα ζητήματα «εμφανίζεται αρκετά διστακτική» γι’ αυτό και δεν έχουν κάνει δηλώσεις οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Προσθέτω ότι ασκούνται πολλές πιέσεις στην Ελλάδα…
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το απόγεμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συζήτησαν σχετικά με τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο και για τις νατοϊκές ενέργειες σχετικά με την αποδοχή ενός μηχανισμού Deconfliction -αποκλιμάκωσης εντάσεων.
Για τις ιδέες Στόλτενμπεργκ συζήτησαν προχθές τηλεφωνικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν, ενώ αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε τις εξελίξεις με τους Ακάρ και Τσαβούσογλου και με όλη τη στρατιωτική ηγεσία παρούσα, ενώ 3 γνωστοί αναλυτές είχαν σχετική ενημέρωση (ο υπογράφων έχει τα ονόματά τους και τις σχέσεις τους με το τουρκικό κατεστημένο).
Διάφορες πηγές μου στο ΓΕΕΘΑ μου τόνιζαν ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν αρκετά διστακτικός… Διαχρονικές εμπειρίες σε τέτοια θέματα από την εποχή της επιστροφής της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, με τη συμφωνία Γκράτσιου-Ρότζερς, ταλανίζουν τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και σχετίζονται με γενικότερα ζητήματα.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr