Τα συλλυπητήρια του Πρωθυπουργού στην οικογένειά του
Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την κόρη του.
Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την κόρη του. pic.twitter.com/Eezy9oWBju
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 30, 2023
Δήλωση της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρας Τζάκρη για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού
Αποχαιρετούμε σήμερα τον μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη που τίμησε σε όλη την διαδρομή του την γη που τον ανέθρεψε.
Ήρθε κι η δική μας σειρά να του γράψουμε “Το τελευταίο αντίο”. Υπάρχουν άλλοι πολύ καταλληλότεροι από εμένα για να μιλήσουν για το πνευματικό μέγεθος και το πλούσιο έργο του Βασίλη Βασιλικού.
Περιορίζομαι στο να θυμίσω ότι πέρασε στην αθανασία, συντροφιά με τις μεγάλες μορφές του 20ου αιώνα όπως τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον δικαστή Χρήστο Σαρτζετάκη, τον «τίγρη» Μανώλη Χατζηαποστόλου και χιλιάδες άλλους συνοδοιπόρους της βασανισμένης γενιάς του. Αυτοί ανέστησαν την Ελλάδα και όρθωσαν την δημοκρατία. Ήταν πάντα παρών στις κρίσιμες στιγμές. Παρών στα χρόνια της Αλλαγής, υποψήφιος με την ΔΗΜΑΡ το 2015 ενώ μας τίμησε με την παρουσία του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος βουλευτής Επικρατείας κατά την περίοδο από 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στο όμορφο νησί της Θάσου καθώς και σε όλη την οικουμένη που τον αγάπησε.
Νίκος Παπανδρέου για Βασίλη Βασιλικό: «Το βάζω δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, έφτιαξαν την Ελλάδα»
Βασίλης Βασιλικός: Το προσωπικό αντίο του Νίκου Δένδια
Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ένας ξεχωριστός συγγραφέας αλλά και πολιτικός, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά, παρά τη διαφορετική ιδεολογική μας προέλευση.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
Θα θυμάμαι πάντα ότι παρουσιάσαμε από κοινού, όταν διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το βιβλίο του «Ζ», σε εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (11/12/2013), σε μια εξόχως συμβολική ενέργεια.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ένας ξεχωριστός συγγραφέας αλλά και πολιτικός, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά, παρά τη διαφορετική ιδεολογική μας προέλευση.
Θα θυμάμαι πάντα ότι παρουσιάσαμε από κοινού, όταν διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το…
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 30, 2023
Ανοιχτή Πόλη – Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Βασίλη Βασιλικό
Η απώλεια του Βασίλη Βασιλικού δεν είναι μόνο απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου του πνεύματος. Ο πολυβραβευμένος ακαδημαϊκός και συγγραφέας του “Ζ” και άλλων σημαντικών και πολυμεταφρασμένων έργων ήταν υπόδειγμα κοινωνικά ευαίσθητου και πολιτικά ενεργού διανοούμενου, με διεθνές αποτύπωμα.
Η παρουσία του Βασίλη Βασιλικού υπήρξε πολύπλευρη και ο λόγος του αιχμηρός: έλαβε πάμπολλες διεθνείς διακρίσεις για το έργο του, εξορίστηκε από τη χούντα, διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εκτέθηκε σε πολιτικές μάχες. Σε μια εποχή που ο ρόλος των διανοούμενων στα κοινά έχει υποχωρήσει, η μνήμη του θα μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν και οφείλουν να παίρνουν θέση στα κοινωνικά επίδικα της εποχής τους και να στέκονται κριτικά απέναντι στη δύναμη της εκάστοτε εξουσίας.
Η Ανοιχτή Πόλη εύχεται θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
Μενδώνη: «Τα βιβλία του τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας»
Πληροφορούμενη τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την οδύνη της τονίζοντας πως «η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία του θα βρίσκουν πάντα αναγνώστες και πολλά από αυτά θα διαβάζονται ως τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας».
«Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει η κ. Μενδώνη, ο Βασίλης Βασιλικός «έζησε μία ελεύθερη και πλούσια ζωή σε εμπειρίες, που του έδωσαν έμπνευση κάνοντάς τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας».
Τασούλας: «Ξεχώρισε και για την ενασχόλησή με τα κοινά»
«Ο Βασίλης Βασιλικός αποτέλεσε έναν από τους γνωστότερους Ελληνες συγγραφείς παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της UNESCO είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, με τα βιβλία του να έχουν εκδοθεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Από τα κορυφαία έργα του θεωρείται στο “Ζ”, το οποίο έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση», αναφέρεται στη δήλωση.
Περαιτέρω, ο κ. Τασούλας τονίζει πως «εκτός από το σπουδαίο έργο του στον πολιτισμό, ο Βασίλης Βασιλικός ξεχώρισε και για την ενασχόληση με τα κοινά», καθώς, «συνέβαλε αποφασιστικά στις προσπάθειες της Βουλής των Ελλήνων για την αναβάθμιση του πολιτισμού στη χώρα μας».
«Στη σύζυγο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου διάσημη υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου και την κόρη του θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
Τι είναι αληθινά πραγματικό;
Κασσελάκης: «Συνομίλησε με την παγκόσμια Ιστορία»
«Ο Βασίλης Βασιλικός είναι από τους λίγους που κατάφεραν να αποτυπώσουν τον αιώνα τους τόσο ανεξίτηλα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη, είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός. Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Εκρηξη λογοτεχνίας. Εκρηξη δημοκρατίας. Ενας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τονίζει ότι «ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία – το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο».
ΠΑΣΟΚ: «Θα μνημονεύεται για πάντα»
«Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η “Τριλογία”, το “Ζ” για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό», επισημαίνει.
«Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση.
ΚΚΕ: «Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του»
«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού “Ζ” για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», αναφέρει σε μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του. Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ».
«Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Χρήστος Χωμενίδης: «Φυλάω τα γράμματά του σαν παράσημα»
Τη θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού εξέφρασε σε ανάρτησή του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, σημειώνοντας πως διεύρυνε με αποφασιστικότητα τους ορίζοντες της ελληνικής λογοτεχνίας.
«Από όλους τους συγγραφείς που έχω γνωρίσει προσωπικά, ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο πιο χαρισματικός στη συντροφιά, ο πιο συναρπαστικός στις διηγήσεις του, ο πιο κοσμοπολίτης, ο πιο καλόκαρδος, ο πιο γενναιόδωρος. Ισως επειδή ήταν ο πιο ταλαντούχος», ανέφερε ο κ. Χωμενίδης.
«Κάναμε στενή παρέα στη δεκαετία του 1990 και του 2000, ήπιαμε καλβαντός στο Παρίσι, τσίπουρα στη Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν θα ξεχάσω μια μεγάλη βόλτα, δύο ώρες, πάνω-κάτω στον Θερμαϊκό. Εκεί ανοίξαμε τις καρδιές μας ο ένας στον άλλον. Φυλάω τα γράμματά του σαν παράσημα. Και σαν φιλιά», έγραψε στο Facebook.
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: «Μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα»
Τον Βασίλη Βασιλικό αποχαιρετά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμά του.
«Η απώλεια του Βασίλη Βασιλικού αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Έζησε στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, άλλοτε από ελεύθερη επιλογή κι άλλοτε από ανάγκη –αυτοεξόριστος λόγω της χούντας των συνταγματαρχών. Ήταν πάντα ενεργός πολίτης, μαχητικός και με ανήσυχο πνεύμα, υπερασπιζόμενος τις αξίες της Δημοκρατίας», επισημαίνει.
«Το σινεμά και η τηλεόραση απορρόφησαν μέρος της δημιουργικότητάς του. Βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Κούνδουρου για το σενάριο της ταινίας “Μικρές Αφροδίτες”, έγραψε σενάρια, γύρισε ντοκιμαντέρ. Συνέβαλε, επίσης, σημαντικά, ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, στην ανανέωση της ελληνικής τηλεόρασης προωθώντας το άνοιγμά της στον ευρύ ορίζοντα της μυθοπλασίας. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του».
Αποχαιρετισμός της ΕΣΗΕΑ στον Βασίλη Βασιλικό
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με οδύνη ανακοινώνει τον θάνατο του Αντιπροέδρου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφου και παγκοσμίου φήμης λογοτέχνη Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα το 1934. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ παρέμεινε εκτός Ελλάδος έως το 1994, με την εξαίρεση του διαστήματος 1981-1984, οπότε και διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ. Από το 1996 έως το 2004, υπήρξε Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. Με δική του εισήγηση, η αρχική έμπνευσή του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ορίστηκε η 21η Μαρτίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης». Πρότεινε και καθιέρωσε τους «Δρόμους της Ελιάς» κ.α. Επί σειρά ετών, ήταν αρθρογράφος στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ». Επίσης, παρουσίαζε την εκπομπή για το βιβλίο «Άξιον Εστί» στην κρατική τηλεόραση.
Η συγγραφική διαδρομή του Βασίλη Βασιλικού είναι γνωστή σε όλους. Το πρώτο του βιβλίο η «Διήγηση του Ιάσονα» εξεδόθη το 1953 και έκτοτε συνέγραψε πάνω από 100 τίτλους βιβλίων, μεταξύ αυτών: «Θύματα Ειρήνης», «Ο Ιατροδικαστής», «Το Τελευταίο Αντίο», «Γλαύκος Θρασάκης» και βεβαίως το αριστούργημά του «Ζ», το οποίο αφηγείται τα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το βιβλίο του αυτό μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και αποτέλεσε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.
Ο Βασίλης Βασιλικός διακρίθηκε για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανακηρύχθηκε Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συμβολή του στη λογοτεχνία και ακολούθησε σειρά διακρίσεων, με τελευταία αυτή του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, το 2016. Πεζογραφία, ποίηση, θεατρικά και κινηματογραφικά σενάρια αλλά και τεράστιο δημοσιογραφικό έργο έχει να επιδείξει η πορεία του στα ελληνικά γράμματα. Άλλωστε, το ύφος της γραφής του είναι άρρηκτα επηρεασμένο από τον δημοσιογραφικό λόγο και εν πολλοίς προσομοιάζει στη δημοσιογραφική αφήγηση καθώς, σχεδόν πάντοτε, το έργο του χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη αμεσότητα και οι ήρωες που πλάθει υποσκελίζονται συχνά από την προσωπική του παρουσία και οπτική.
Ο Βασίλης Βασιλικός, ο λόγιος που παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του, υπήρξε άνθρωπος μαχητικός και έντιμος, βαθύτατα πολιτικοποιημένος και κοινωνικά ευαίσθητος. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Βασίλης υπήρξε ένα εξαίρετος δημοσιογράφος – αρθρογράφος και ένας ακούραστος εργάτης των Μέσων, ένας πιστός φίλος, που παρ’ όλες τις περγαμηνές και τη δόξα, παρέμεινε σεμνός και ευγενής έναντι των συναδέλφων του. Έως το τέλος του βίου του αγωνίστηκε για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στις επόμενες γενιές, είτε μέσω των εκπομπών και των κειμένων του είτε μέσω της θητείας του στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών. Η παρουσία του στο Ίδρυμα υπήρξε καταλυτική. Χάρη στη συμβολή και τις προτάσεις του, έγιναν πράξη ιδέες, εκδόσεις και εκδηλώσεις, τις οποίες πρότεινε και εργάστηκε για την υλοποίησή τους.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τη σύζυγό του Βάσω και την κόρη του Ευρυδίκη και αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό, η απώλεια του οποίου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην Ελλάδα, τη δημοσιογραφία, τα ελληνικά γράμματα και το Μορφωτικό μας Ίδρυμα. Η Ένωση πάντα θα τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων λογοτεχνών – μελών, που είχε την τιμή να φιλοξενεί στους κόλπους της από την ίδρυσή της. Ο Βασίλης Βασιλικός τίμησε την ΕΣΗΕΑ και την ελληνική δημοσιογραφία.
Ειδήσεις σήμερα
Rolling Stone για θάνατο Κίσινγκερ: «Επιτέλους πέθανε- Ντροπή στη χώρα που τον τιμά»