Η αστυνομία εκτιμά ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Επειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, την περασμένη Τετάρτη, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 20 άτομα (19 άνδρες και 1 γυναίκα). Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 14 άτομα. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν τους δράστες ως… επόπτες των λαϊκών αγορών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή στο κύκλωμα ακόμη και μελών σωματείων, ωστόσο αυτό τουλάχιστον έως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν στα χέρια τους πληροφορίες σχετικά με τη δράση του κυκλώματος και τον τρόπο λειτουργίας.
«Οι δράστες εκβίαζαν τους ανθρώπους για να τους παρέχουν… καλά σημεία σε καλές λαϊκές αγορές που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε αύξηση των κερδών τους. Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και εξετάζουμε αρκετά στοιχεία. Εδιναν…. ευκαιρίες», ανέφεραν χθες αστυνομικές πηγές.
Καταθέσεις για τη δράση του κυκλώματος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δώσει αρκετά εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως επίσης και αρκετά στοιχεία για τα χρήματα που ζητούσε το κύκλωμα για την «προστασία» που «πουλούσε».
Το 2015 μετά από μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας στην Αργολίδα είχαν εντοπιστεί αρκετά άτομα τα οποία πουλούσαν… προστασία σε λαϊκές αγορές. Οι αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, στη Νέα Κίο και στη Γλυκειά Αργολίδας, καθώς και στον Ασπρόπυργο Αττικής. Συνολικά είχαν συλληφθεί δέκα νεαροί Ρομά, τέσσερις άνδρες, 18 έως 28 ετών, και έξι γυναίκες 20 έως 38 ετών.
Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’, Ιωάννα Ροτζιώκου τόνισε πως η έρευνα για την συμμορία στις ελληνικές αγορές διήρκεσε ένα χρόνο, ενώ η σπείρα είχε στήσει τα προκάκια της από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση.
Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα το πολικό Jet Stream – Συναγερμός από τους μετεωρολόγους – Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια
Συγκεκριμένα τα μέλη της σπείρας λειτουργούσαν καθαρά επαγγελματικά και προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:
-λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,
-ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,
-απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
-προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,
-ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,
-επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
-παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
-συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της. Τα χρήματα που απαιτούσαν και λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης με εκβιάσεις και απάτες, τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια.