Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος, μαζί με αυτά τα δύο καινούρια εργαλεία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι άμεσες δράσεις αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, το πρόγραμμα ANTINERO, οι διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, ενώ ταυτόχρονα εκπονούνται και οι αντιπυρικές μελέτες.
Οπως είπε ο κ. Σταθόπουλος στον «Ε.Τ.» ερωτηθείς για το σχέδιο με τα ρέματα, «ο βασικότερος λόγος που η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό, δηλαδή διέτρεξε τη μισή Νέα Πεντέλη και μπήκε σε Ανω Βριλήσσια, Πάτημα Χαλανδρίου και παραλίγο να περάσει και στα Μελίσσια, είναι ότι πήγε παράλληλα σε ρέμα. Τα ρέματα, ως γνωστόν, είναι πονεμένη ιστορία κυρίως γιατί χανόντουσαν οι αρμοδιότητες. Μέχρι και πολύ πρόσφατα, όταν ανατέθηκαν στις περιφέρειες, υπήρχε ένα μπαλάκι με τους δήμους, με αποτέλεσμα πολλά ρέματα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους».
Πλέον η πρακτική αυτή θα αλλάξει. Ειδικότερα, σκοπός του σχεδίου είναι «όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν, να είναι αρμοδιότητα σαφής και προσδιορισμένη, να είναι ένας ο φορέας του έργου, ενώ οι λεπτομέρειες (πόσα χρήματα, σε ποια έκταση και τι καθαρισμοί θα γίνουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο», διευκρινίζει ο κ. Σταθόπουλος.
Ετερο εργαλείο που θα θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ είναι ο καθαρισμός των κήπων που επλήγησαν στην Πεντέλη. «Ενα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τη φωτιά είναι ότι σε σπίτια που σώθηκαν έχει καεί όλος ο εξωτερικός περιβάλλων χώρος και τα δέντρα, οπότε θα συγκροτηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ιδιοκτήτες, ώστε να μπορούν άμεσα να παραλάβουν από φυτώρια φυτά», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δασών αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη», που θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα. Ερωτηθείς αν η δράση θα αφορά μόνο την Πεντέλη, διευκρίνισε πως «είναι κυρίως για την Πεντέλη, που υπάρχουν και οι περισσότερες ζημιές σε κατοικίες, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και σε Βαρνάβα και Μαραθώνα».
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε εφαρμογή τις τεχνητές αναδασώσεις, εξασφαλίζοντας την προμήθεια κατάλληλων για την κάθε περιοχή δενδρυλλίων από τα πιστοποιημένα Δημόσια Δασικά Φυτώρια Αμυγδαλέζας Αττικής και Αλιάρτου Βοιωτίας. Συνολικά ανέρχονται σε 22.500. -2.000 κυανόφυλλη ακακία, -8.000 σπάρτο, – 3.000 κουτσουπιά, – 7.000 κυπαρίσσι γλαυκό, – 500 εχίνωψ, -Σύνολο 2.000 φυτών, ύψους 2μ. από τα είδη: χαλέπιος πεύκη και κυπαρίσσι.
Οι δικαιούχοι δήμοι είναι οι εξής: Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Διόνυσος, Μαραθώνας, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι και Ωρωπός.
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος για σήμερα επιχείρηση για την παροχή τροφής και νερού για την άγρια πανίδα στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Δ ́ ΚΟΣΕ και τους Κ.Σ. της Αττικής.
Εως τώρα έχουν εκδοθεί εγκρίσεις και από τα 2 αρμόδια δασαρχεία για την άμεση απομάκρυνση επικίνδυνων και καμένων δένδρων ιστάμενων ή κατακείμενων από τα πρανή και εκατέρωθεν των επαρχιακών, δημοτικών & κοινοτικών οδών , καθώς και πλησίον κατοικιών, καταστημάτων , πεζοδρομίων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, καθώς και σχετικές οδηγίες προς τους πληγέντες δήμους της περιοχής.
Κατόπιν οδηγιών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος έχει γίνει συλλογή του καμένου υλικού σε περισσότερα από 200 στρέμματα δασικής γης, πέριξ της Ι.Μ. Πεντέλης, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414.
Γενική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν
Τι έχει γίνει με το ANTINERO στη ΒΑ Αττική :
– εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης σε έκταση 24.595 στρεμμάτων (μεταξύ αυτών και αρκετές παρόδιες στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες μεταβλητού πλάτους έως και 160 μέτρα)
-έργα διαπλάτυνσης και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου μήκους 490 χιλιομέτρων (έκταση 3.571 στρ.) και πολλά τεχνικά έργα
-έργα διαπλάτυνσης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών σε έκταση 861,6 στρεμμάτων
-δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 7.939,14 στρεμμάτων σε περιοχές των Δήμων Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Διονύσου, Παπάγου-Χολαργού (με πρώτη ζώνη (ψιλή αντιπυρική) πλάτους από 2 έως 20 μέτρα, με ολική απομάκρυνση βλάστησης, με δεύτερη ζώνη πλάτους από 20 έως 40 μέτρα, με αραίωση της υφιστάμενης δενδρώδους βλάστησης του ανωρόφου από τα κυριαρχηθέντα και κακής υγιεινής άτομα, με ολική αφαίρεση των θάμνων του υπορόφου, με αποκλάδωση των δένδρων στο ύψος των 2,5 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, καθώς και με φύτευση πλατύφυλλων ειδών δένδρων σε δάση κωνοφόρων, όπου είναι εφικτό και με τρίτη ζώνη (στεγασμένη αντιπυρική) πλάτους έως 100 μέτρα με αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων στο ύψος των 2,5 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Οι εργασίες εκτελέσθηκαν σε περιοχές των δήμων Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Πεντέλης, Μαραθώνα, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Διονύσου, Αμαρουσίου, Ψυχικού, Αχαρνών, Φυλής και Ωρωπού.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ
Ενα ενδιαφέρον συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων και αντιπαραβολή με τις 83.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές. Στις περιοχές που υπήρχαν πολλές δηλώσεις καθαρισμού, η φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους, ενώ εκεί που δεν υπήρχαν η φωτιά εξαπλώθηκε πιο μαζικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός της «Διώνης» στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Στην περιοχή είχαν γίνει 300 δηλώσεις καθαρισμού και, ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες.
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 € για νοικοκυριά
Ανοιχτή από χθες και έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων πρώτης αρωγής για κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών και των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα, το ύψος της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για κόκκινα κτίρια ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ για κίτρινα σε 5.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις η πρώτη αρωγή φθάνει τις 2.000 ευρώ για μεσαίου μεγέθους ζημιές και τις 4.000 ευρώ για μεγάλου μεγέθους ζημιές.
Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων. Κατά την αίτηση προσυμπληρώνονται τα ακίνητα από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9. Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ή έκθεση ή πρωτόκολλο των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Διασταύρωση
Σημειώνεται ότι, για τη χορήγηση της ενίσχυσης, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία που υποβάλλονται στην οικεία Περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Επίσης, το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της στεγαστικής συνδρομής για τα νοικοκυριά είναι ότι χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ., αφορά σε κύρια ή όχι κατοικία και με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ.
Για την κάλυψη της οικοσκευής ή / και των πρώτων αναγκών, μέσω του δήμου, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες νοικοκυριού που επλήγη ως κύρια κατοικία (προσαυξημένο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ΑμεΑ) και έως 6.000 ευρώ για κάλυψη οικοσκευής ή για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες.
Η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε επιχείρηση και το ανώτατο όριο επιχορήγησης ανά επιχείρηση είναι οι 500.000 ευρώ. Οι αυτοψίες και εκτιμήσεις γίνονται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας και ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτοψιών σε 34 περιπτώσεις.
Η κρατική αρωγή προς αγρότες καλύπτει όλες τις ζημιές σε εξοπλισμό, μηχανήματα, εμπορεύματα, και λοιπά πάγια. Η αρχική αίτηση υποβάλλεται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ – όπως και οι δηλώσεις για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο – και οι αυτοψίες και εκτιμήσεις διενεργούνται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμμετοχή του ΕΛΓΑ.
Αναστολή υποχρεώσεων
Παράλληλα προβλέπεται 6μηνη αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, 6μηνη ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή συμβάσεων εργασίας και επιχορήγηση στους εργαζομένους (534 ευρώ) και αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Χθες δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση με ισχύ 6 μηνών. Σημειώνεται ότι παρέχεται και επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης. Προβλέπεται μηνιαία επιδότηση από 300 ευρώ έως 500 ευρώ με χρονικό ορίζοντα επιδότησης τα 2 έτη για ιδιοκτήτες και οι 6 μήνες για ενοικιαστές.
312 ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΣΕ 9 ΔΗΜΟΥΣ
- 110 κατοικίες κατάλληλες για χρήση («πράσινες»).
- 97 κατοικίες προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες»).
- 57 κατοικίες ακατάλληλες για χρήση – κατεδαφιστέες («κόκκινες»).