Με πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Αμύνης στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να παρέμβει σε πλειάδα σοβαρών θεμάτων στον τομέα της Αμυνας. Παρότι τα προβλήματα βαίνουν συνεχώς διογκούμενα, ο κ. Πάνος Καμμένος περιορίστηκε, ως επί το πλείστον, σε δευτερεύοντα θέματα, παραπέμποντας τα «καυτά» στις ελληνικές καλένδες. Ετσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από το νομοσχέδιο το πολλάκις εξαγγελθέν «όνειρό» του για δημιουργία της «νέας ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ)!
Ταυτόχρονα, στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο πριν από τρεις μήνες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προτείνεται η σύσταση ενός «υπερφορέα» εντός του υπουργείου Αμύνης για την «αξιοποίηση» της τεράστιας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως γνωστόν, κατ’ επανάληψη έχουν γίνει δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες προωθείται, όχι η πώληση, αλλά η «ενοικίαση» για εκατό χρόνια(!) φιλέτων των Ε.Δ. Τώρα, λοιπόν, προτείνεται η σύσταση ενός «ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Αμύνης», η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Μια «ολιγομελής, διακλαδική, ανεξάρτητη υπηρεσία», στην οποία δίδονται υπερεξουσίες.
Επίσης, καθορίζεται τριετής θητεία με δικαίωμα παράτασης για ένα επιπλέον έτος για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) και διετής θητεία με δικαίωμα παράτασης ενός χρόνου για τους αρχηγούς των τριών Γενικών Επιτελείων (ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ). Να σημειωθεί πως έως τώρα δεν υπήρχε αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών Οπλων, και έτσι ήταν δυνατόν να αποστρατεύονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Αμύνης. Μάλιστα, συχνά, ανάλογα με τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε «ξηλώνονταν» νωρίτερα οι αρχηγοί είτε παρατεινόταν -κατά το δοκούν- η θητεία τους. Χαρακτηριστικά, ο Στρατός Ξηράς τα τελευταία χρόνια άλλαξε σειρά αρχηγών, αφού κάθε ένα – ενάμισι έτος αποφασιζόταν η αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΣ.
Παρά ταύτα, «παραθυράκια» για πολιτικές παρεμβάσεις υπάρχουν και σε αυτό το νομοσχέδιο. Οπως άλλωστε αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση έχει τη «δυνατότητα να αντικαθιστά τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας τους, εφόσον ανακύπτει σοβαρός λόγος(!) που καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση αυτή».
Τέλος, προβλέπεται να καταργηθούν «μετά από ένα στάδιο μετάβασης δύο ετών, οι υφιστάμενες σχολές υπαξιωματικών της Π.Α. (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ)» και η «ενοποίησή τους σε μία ενιαία Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΥΑ)». Κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί αντιδράσεις.