«Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτονόητος, αλλά χρέος, κατόρθωμα, διαρκής μέριμνα και αδιάκοπος αγών διά την διατήρησίν της», σημειώνει στην Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, είναι χρέος»
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, ότι «απέναντι εις τας εκάστοτε απειλάς της ειρήνης, απαιτείται εγρήγορσις, βούλησις, διά λύσιν των προβλημάτων διά μέσου του διαλόγου. Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτονόητος, αλλά χρέος, κατόρθωμα, διαρκής μέριμνα και αδιάκοπος αγών διά την διατήρησίν της». Μάλιστα τονίζει: «Οι μεγάλοι ήρωες της πολιτικής είναι οι αγωνισταί της ειρήνης. Ημείς συνεχίζομεν να τονίζωμεν τον ειρηνοποιητικόν ρόλον των θρησκειών εις μιαν εποχήν κατά την οποίαν ασκείται κριτική εις τας θρησκείας, επειδή, αντί να αναδεικνύωνται δυνάμεις ειρήνης, αλληλεγγύης και καταλλαγής, τροφοδοτούν τον φανατισμόν και την βίαν εν ονόματι του Θεού: Πρόκειται περί αλλοτριώσεως της θρησκευτικής πίστεως και όχι περί συμφυούς με αυτήν φαινομένου. Η γνησία πίστις εις τον Θεόν είναι ο αυστηρότερος κριτής του θρησκευτικού φανατισμού. Αι θρησκείαι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι όλων των ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίζονται διά την ειρήνην, την δικαιοσύνην και την προστασίαν της κτίσεως από την ανθρωπογενή καταστροφήν».
Αλεξανδρείας Θεόδωρος
«Η ειρήνη συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη»
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, από τη πλευρά του, στο χριστουγεννιάτικό μήνυμά του υπογραμμίζει ότι «η ειρήνη κατά τον αιώνιο και αψευδή λόγο του Κυρίου μας συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη. Οσο οι άνθρωποι αδικούμε τους άλλους, τους καταπιέζουμε, τους εκμεταλλευόμαστε, τους υποτιμούμε, ειρήνη δεν μπορεί να ευδοκιμήσει».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας διαμηνύει ότι «λαοί και έθνη συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά, όταν βλέπουμε τους συνανθρώπους μας ως ζωντανές εικόνες του Θεού. Εὰν σεβόμαστε εμπράκτως την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων, προσώπων και λαών».
Την ίδια στιγμή, την ευχή ο Αγιος Πορφύριος να είναι προστάτης του ποιμνίου στη Γάζα και όλων των δοκιμαζόμενων ανθρώπων από τον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή στέλνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος.
«Ο Θεός κατήλθεν εις την γην διά να ανεβάση τον άνθρωπον εις τον ουρανόν, ένθα και “το πολίτευμα ημών εν ουρανοίς υπάρχει” (Φιλ. 3,20) κατά τον ουρανοβάμονα Παύλον. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λέγουν ακαταπαύστως “Θεός ενηνθρώπησε και άνθρωπος εθεώθη”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεόφιλος.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Ιερώνυμος
«Οι καιροί είναι κρίσιμοι».
«Η εμπορική εκμετάλλευση της γιορτής έρχεται σε αντίφαση με το νόημά της. Η αναζήτηση της ευτυχίας σε υλικά αγαθά είναι μάταιη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος,
Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο κ. Ιερώνυμος σημειώνει: «Η τηλεόραση διαφημίζει επίμονα ένα αόριστο “πνεύμα των Χριστουγέννων”. Eνα θαύμα που ως διά μαγείας θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Και θα μας φέρει την ευτυχία στα ρεβεγιόν, που έχουν αντικαταστήσει τη Θεία Λειτουργία. Oμως η λαμπρότητα των Χριστουγέννων δεν έχει σχέση με τίποτε από αυτά. Και το “θαύμα” δεν έχει να κάνει με τη δυτική κατασκευή της ατομικής ευτυχίας. Μιας ευτυχίας που πρέπει αναγκαστικά να νιώσουμε. Και για να τη νιώσουμε, επιβάλλεται να καταναλώσουμε όλο και περισσότερα υλικά αγαθά. Αλλά αυτό φέρνει μεγαλύτερο κενό και κατάθλιψη».
Και με νόημα συνεχίζει: «Το θαύμα είναι η Γέννηση του Χριστού. Οτι ο Θεός έγινε άνθρωπος. Και με τη σάρκωσή Του ξεκίνησε, μέσα στην Ιστορία, η ανακαίνιση του κόσμου. (…). Οι χριστιανοί οφείλουμε να διασώσουμε, με τον τρόπο της ζωής μας, το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Δηλαδή ότι Θεός και άνθρωπος δεν βρίσκονται σε διαμάχη».
Τιράνων Αναστάσιος
«Κάθε εποχή έχει τους πολέμους της»
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, γράφει: «Κάθε εποχή έχει τις δικές της αναταραχές, πολεμικές συγκρούσεις, καταστροφές, τραγωδίες, ανέχεια, σπαραγμό, απελπισία».
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «και η δική μας συγκλονίζεται από παρατεινόμενους αδιανόητα σκληρούς πολέμους σε πολλές γωνιές της Γης και κοντύτερα στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Αντιθέσεις και ρήγματα ταλαιπωρούν ακόμη και τα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. Κάθε λαός έχει τα δικά του πολύμορφα προβλήματα. Κάθε κοινότητα, κάθε άνθρωπος βιώνει ώρες μελαγχολίας και πόνου. Για όλες τις περιπτώσεις, απαραίτητος οδηγός παραμένει η υπομονή της ελπίδος».
Ο κ. Αναστάσιος καλεί να «εντείνουμε την ικεσία μας για κατάπαυση των φονικών συγκρούσεων και των ποικίλων κοινωνικών κρίσεων, ώστε να επικρατήσει όπου Γης ειρήνη. Ας προσπαθήσουμε διά της υπομονής και της παρακλήσεως των Γραφών να ενισχύσουμε την ομοφροσύνη μεταξύ μας και την αρμονική συνεργασία, αυξάνοντας την ελπίδα μέσα μας».