Η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τα περιστατικά παιδιών που φτάνουν στα όρια της αυτοκτονίας να αυξάνονται δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διευθύντρια της εντατικής μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Χαρίκλεια Μπαρμπαρέσου, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον τρία παιδιά καταλήγουν κάθε εφημερία στο νοσοκομείο με αυτοκτονικές τάσεις, bullying, διατροφικές διαταραχές ή άλλα σοβαρά ψυχικά προβλήματα.
Ο εθισμός στα social media, η κύρια αιτία
Η κ. Μπαρμπαρέσου μιλώντας στον RealFm 97,8, επισημαίνει ότι η κύρια αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ο εθισμός των παιδιών στις οθόνες και τα social media. «Έρχονται γύρω στα 2-3 παιδιά σε κάθε εφημερία που σημαίνει τουλάχιστον 500 παιδιά τον χρόνο. Την τελευταία χρονιά ήταν 570 που έρχονται είτε με αυτοκτονικό ιδεασμό είτε με αυτοτραυματισμό είτε επηρεασμένα από bullying», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ηλικία των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα μειώνεται συνεχώς. «Κάποτε μιλάγαμε για ηλικίες 14-15, τώρα το φαινόμενο έχει αρχίσει από τα 12. Η πλειοψηφία είναι κορίτσια», σημείωσε η διευθύντρια.
Bullying, challenges και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές
Άλλα παιδιά-θύματα challenge, όπως αγόρι από την Αυστραλία που διακομίστηκε εγκεφαλικά νεκρό από τη Ρόδο όπου ήταν σε σχολική εκδρομή. Το στοίχημα ήταν ποιο παιδί θα κρατήσει πιο πολύ την ανάσα του σε στοίχημα, κάτω από την πισίνα… «Η παρότρυνση σε παράτολμες συμπεριφορές δεν ήταν ποτέ απλή. Θα θυμηθώ ένα παιδί που ακόμα και τότε που δεν υπήρχε το TikTok, ήταν μια ομάδα σχολείου η οποία ήταν σε εκδρομή από ξένη χώρα και ως παράτολμη συμπεριφορά είχαν έναν διαγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του κάτω από το νερό σε πισίνα», είπε.
Η κα Μπαρμπαρέσου νοσηλεύει τον 13χρονο μαθητή από τις Καλυθιές της Ρόδου που διεκομίστη διασωληνωμένος με σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις από το superman challenge του TikTok που επιχείρησε την ώρα του διαλλείματος. Ο 13χρονος αποσωληνώθηκε χθες το βράδυ και φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη. «Ευτυχώς το παιδάκι είναι αποσωληνωμένο και τις επόμενες μέρες θα το βγάλουμε από την μονάδα» είπε η διευθύντρια της εντατικής του Παίδων «Αγία Σοφία».
Τι πρέπει να γίνει;
Η κ. Μπαρμπαρέσου τονίζει την ανάγκη για άμεση δράση και προτείνει αυστηρότερο έλεγχο στην πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο. «Ένα μικρό παιδάκι δεν μπορεί να έχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα social media. Μέχρι να ωριμάσει, να έχει έναν έλεγχο», επισημαίνει.
Kids wallet: Πώς θα μπλοκάρει τα social media στους κάτω των 15 ετών
Έρχεται το «παιδικό πορτοφόλι» μέσω του gov.gr, το οποίο θα εγκαθίσταται στα κινητά των παιδιών, κάτω τον 15 ετών, με στόχο να «μπλοκάρει» τη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στον RealFm 97,8 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, πρώτος στόχος είναι να μπορεί το Υπουργείο να διασταυρώνει την ηλικία, ώστε το επίπεδο του κινητό να μην ανοίγει εφαρμογές, ιδίως για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπιστεί ο εθισμός των ανηλίκων στις οθόνες και τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση πρόσθεσε ότι: «Αυτό το ονομάζουμε kids wallet, ένα παιδικό πορτοφόλι μέσω του gov.gr, όπως ακριβώς έχουμε το ψηφιακό μας πορτοφόλι οι ενήλικες στα κινητά μας, αντιστοίχως να υπάρχει η ίδια εφαρμογή για τα μικρότερα παιδιά και σε περίπτωση που πλέον διαπιστωθεί ότι η ηλικία είναι τέτοια που δεν είναι συμβατή με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτά να μην ανοίγουν. Αυτό βέβαια απαιτεί και την ενασχόληση του γονέα, προκειμένου να περαστεί το πρόγραμμα αυτό στα κινητά των παιδιών».
Στην ουσία, πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, για την ταυτοποίηση του αριθμού κινητού με το μητρώο πολιτών. «Όμως, σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και ο γονέας, και να ασχοληθεί με το κινητό του παιδιού του. Το kids wallet μπορεί να δώσει την δυνατότητα να ελέγχονται και άλλα πράγματα, όπως οι λέξεις κλειδιά που αναζητά το παιδί, πόσες ώρες αφιερώνει κλπ. Ο γονιός πρέπει να συμπράξει. Θα πιστοποιείται αυτόματα η ηλικία του παιδιού, και δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κανένα μέσω κοινωνικής δικτύωσης, εάν είναι κάτω των 15 ετών».
Ειδήσεις σήμερα
Αυξήσεις στα διόδια: Ποιες θα είναι οι νέες τιμές από την 1η Ιανουαρίου 2025
ANT1: Με αυτή τη σειρά θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς στη βραδινή ζώνη