Κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «για μας το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το σπίτι των αρχών και των αξιών της Ευρώπης και πιστεύω ότι του συμπεριφερθήκαμε με την περισσή φροντίδα που ένας καλός νοικοκύρης δείχνει στο δικό του σπιτικό».
Πρόσθεσε επίσης ότι «όσο και αν ο κορονοϊός επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να αλλάξει τις θεμελιώδεις μας αξίες. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και είναι αδήριτη ανάγκη να ανανεώνουμε συνεχώς τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αυτές αρχές και αξίες».
Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα της ελληνικής προεδρίας, κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει πάντα σε εγρήγορση, έτοιμο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και ενώ η Ευρώπη δοκιμάζεται ξανά από σοβαρές, ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία.
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύο μεγάλες παρακαταθήκες που αφήνει πίσω της η ελληνική προεδρία, δηλαδή το Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας και τη Διακήρυξη των Αθηνών. Και υπενθύμισε ότι με την τελετή για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της ΕΣΔΑ, που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα: ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας χώρος, από γεωγραφική και οικονομική άποψη, αλλά ένα σύνολο αξιών, ένας τρόπος ζωής, βασισμένος σε διαχρονικές ανθρωπιστικές αρχές και μια μακρά παράδοση προώθησης της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Κάνοντας τον απολογισμό του έργου της εξάμηνης προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι ήταν η πρώτη πλήρως ψηφιακή προεδρία (e-chairmanship) στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω Covid, γεγονός που επέτρεψε όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του οργανισμού, αλλά και το να έρθει το Συμβούλιο πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες.
Μεταξύ των διαδικτυακών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, ξεχωρίζουν οι 77 τηλεδιασκέψεις υψηλού επιπέδου, που κάλυψαν περίπου 6.000 λεπτά ψηφιακής επικοινωνίας, οι 4 Υπουργικές Σύνοδοι, τα 26 ψηφιακά διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, οι 10 ψηφιακές συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «In discussion with…», οι 4 τηλεδιασκέψεις από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, οι 11 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τον περασμένο Ιούλιο.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δράσεις της ελληνικής προεδρίας συμμετείχαν ενεργά με την παρουσία τους τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, η προεδρία πραγματοποίησε σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με σπουδαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκινώντας με την επιστήμη, έχοντας ως πρώτο προσκεκλημένο τον γνωστό λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και έκλεισε με ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας από την πρόεδρο του Σωματείου «Ελπίδα», Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει το φως. Η ελπίδα».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr