Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ξεκίνησε από το μακρινό 2000 με πωλήσεις εκκλησιαστικών ειδών, από τις οποίες προέκυψαν οι επαφές του με μοναστήρια της Ελλάδας. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα ήρθε ο εκβιασμός ενός μητροπολίτη της Στερεάς Ελλάδας με καταγγελίες περί στενών προσωπικών επαφών με τον ιεράρχη. Σε χρονικό διάστημα 1,5 χρόνου είχε καταφέρει να αποσπάσει εκβιαστικά περίπου 500.000 ευρώ με εμβάσματα σε λογαριασμό του, ενώ άγνωστο ήταν το χρηματικό ποσό που είχε λάβει σε μετρητά. Το συνολικό χρηματικό ποσό που είχε αποσπάσει φαίνεται πως ήταν τουλάχιστον διπλάσιο.
Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθωώθηκε από την κατηγορία της απάτης, αλλά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων για εκβίαση, ενώ ο ιεράρχης δικαιώθηκε δικαστικά χρόνια αργότερα, και το 2019 απεβίωσε. Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες πριν από τη δίκη, ακόμη και δύο μέρες πριν από αυτήν, κατατέθηκαν συνολικά 40.000 ευρώ στον κατηγορούμενο. Ο επιχειρηματίας προφυλακίστηκε, ενώ το ποινικό του παρελθόν βαρύνεται με απάτες, πλαστογραφία, εκβιάσεις, αρχαιοκαπηλία και άλλα αδικήματα. Οι αρμόδιες Αρχές δεν αποκλείουν τα εμβάσματα που προέρχονται από τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος τα τελευταία 8 χρόνια να είναι προϊόν παρόμοιου εκβιασμού.
Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα έχουμε επιδείνωση της κακοκαιρίας;
Σημειώνεται ότι το 2013, όταν εξελισσόταν η δίκη της υπόθεσης στο Εφετείο, ήταν απόντες ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας και ο εκβιαζόμενος μητροπολίτης.
Από τις τραπεζικές συναλλαγές το ποσό που φέρεται να είχε αποσπάσει ο επιχειρηματίας πλησίαζε το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο μητροπολίτης φαίνεται πως επέστρεφε τα χρήματα σε κάποια από τα άτομα που είχαν ανταποκριθεί στην έκκλησή του για οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα τότε, δεν υπήρχαν μαρτυρίες για τους λόγους που οδηγούσαν τον μητροπολίτη στην αδιάλειπτη κατάθεση χρημάτων, παρά μόνο μια φημολογία και υποψίες ότι ο ιεράρχης φτιάχνει… εξοχικό στη Σύρο.