Το προηγούμενο διάστημα είχαν επιτεθεί, σκοτώσει και φάει πρόβατα και ένα πόνι. Πλέον, τα μέλη της αγέλης, τα οποία κινηματογραφήθηκαν από πανικοβλημένο αγρότη που ήταν για εργασίες στο χωράφι του, πυκνώνουν τις «εμφανίσεις» και τις επιθέσεις τους, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο αστικές περιοχές!
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αγέλη είναι μεγάλο και έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία. Τον Αύγουστο, η αγέλη λύκων είχε εισβάλει σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μετόχι και άρπαξε πρόβατα. Λίγο αργότερα, μπήκε στον Ιππικό Ομιλο Σερρών, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια περιοχή, και κατασπάραξε ένα πόνι. «Είναι ανησυχητικό διότι επαναλαμβάνεται, και μάλιστα σε περιοχές όπως ο Λευκώνας και η Αγία Βαρβάρα, που είναι κοντά σε σπίτια», είχε δηλώσει τότε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης του πόνι, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μεγάλη αγέλη λύκων εμφανίστηκε σε χωράφι (και πάλι) στο Μετόχι Σερρών. Οι λύκοι -ο αγρότης μέτρησε περισσότερους από δέκα- εμφανίστηκαν στο χωράφι που βρίσκεται 600 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των κατοίκων. Προχθές το απόγευμα, περιπατητής των Σερρών, ο οποίος έκανε τη βόλτα του πίσω από το κτίριο της Τεχνικής Σχολής, ήρθε αντιμέτωπος με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Αντίκρισε νεκρά δύο σκυλιά, με την επίθεση να αποδίδεται στην αγέλη λύκων.
Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», στην Ελλάδα η εξάπλωση του λύκου εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 700 έως 1.000 ζώα σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα άγρια ζώα έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία. Οι λύκοι δεν βρίσκουν εύκολα φαγητό στα ορεινά και προσεγγίζουν αστικές περιοχές. Δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε άνθρωπο, καθώς τον φοβούνται και σπεύδουν να απομακρυνθούν μόλις τον αντιληφθούν. Ωστόσο, στην απίθανη περίπτωση που κάποιος βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με μία αγέλη, θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της οργάνωσης, Πάνος Στεφάνου. Προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να προστατεύουν καλά τα ζώα τους και να εφοδιαστούν με ποιμενικά σκυλιά, τα οποία είναι μεγαλόσωμα και σε θέση να διαχειριστούν λύκους. «Οι μαγγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα συνεχίζουν να αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές θανάτωσης λύκων, αν και ο νόμος, ήδη από το 1991, απαγορεύει αυστηρά τη χρήση τους», αναφέρει η οργάνωση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 45 χλμ./ώρα και είναι δεινός κολυμβητής
-Μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο μήκος
-Ζει σε αγέλες για καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι
-Αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης (αρσενικό ή θηλυκό) και μαζί με το ταίρι του είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι της αγέλης
-Εχει εξελιχθεί ώστε να τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα ζώα, αλλά σε περίπτωση που αυτά εκλείπουν στρέφεται σε μικρότερα ζώα, κτηνοτροφικά, ή ακόμα και σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής (σκουπίδια, νεκρά ζώα)
-Μπορεί να εντοπίσει το θήραμά του από απόσταση 3 χλμ. μόνο από τη μυρωδιά
-Ενας λύκος μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό ενός άλλου από απόσταση έως και 10 χλμ.