Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος, ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στον 71χρονο, επιβάλλοντάς του κάθειρξη έξι ετών για κάθε μεταφερόμενο.
Ρόδος: Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 103 χρόνια
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, καθώς το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το 2016, είχε κρίνει τον 71χρονο ένοχο και του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο καθώς και 3 χρόνια φυλάκιση για την αντίσταση, δηλαδή κατά συγχώνευση 103 χρόνια κάθειρξη από τα οποία επρόκειτο να εκτίσει (βάση της τότε ισχύουσας νομοθεσίας) τα 25 χρόνια και συνολική χρηματική ποινή 260.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατά της απόφασης αυτής ο 71χρονος άσκησε έφεση η οποία εξετάστηκε προχθές, καταφέρνοντας έτσι να μειώσει σχεδόν στα μισά την πρωτόδικη ποινή του.
Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από οχτώ χρόνια και συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2015 στις 7 το απόγευμα όταν πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να αποβιβάζει στην περιοχή «Άγιος Σέργης» που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τήλου συνολικά 47 παράτυπους μετανάστες συριακής καταγωγής. Επρόκειτο για 23 άνδρες, 10 γυναίκες και 14 ανήλικα παιδιά.
Η καταδίωξη
Άμεσα μόλις ενημερώθηκαν σχετικά, δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού (ένα από τη Ρόδο και ένα από τη Σύμη) έσπευσαν στο σημείο και καταδίωξαν τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους, ο οποίος δεν υπάκουσε στις συστάσεις των λιμενικών και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τους οποίους εκδηλώθηκε φωτιά στο σκάφος!
Μέχρι και βολές στον αέρα για εκφοβισμό χρειάστηκε να ρίξουν οι λιμενικοί οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο και να συλλάβουν τον 71χρονο Έλληνα για διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών.
Όπως έγινε γνωστό, το ταξίδι των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Μαρμαρίς για να καταλήξουν στην Τήλο. Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου ο 71χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και είχε δηλώσει πως εμπορεύεται σκάφη και πρόσφατα μέσω του διαδικτύου είχε προβεί στην αγορά μίας θαλαμηγού από την Τουρκία. Αυτό το σκάφος δοκίμαζε για αυτό και βρέθηκε ανοικτά της Τήλου οπότε και τον εντόπισαν οι Λιμενικοί. Ο ίδιος είχε πει πως το μόνο λάθος που έκανε ήταν ότι δεν σταμάτησε όταν του το ζήτησαν οι λιμενικοί, αλλά φοβήθηκε καθώς δεν έφερε όλα τα νόμιμα έγγραφα.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν είχε μεταφέρει τους μετανάστες και δεν θα μπορούσε άλλωστε –όπως είχε πει- καθώς το σκάφος του, το οποίο και τελικά κάηκε και βυθίστηκε, ήταν μόλις 10- 11 μέτρα και ήταν αδύνατον να χωρέσουν εκεί τόσα άτομα. Επίσης είχε επισημάνει πως τα στοιχεία των Λιμενικών ανέφεραν ξύλινο σκάφος και όχι θαλαμηγό που ήταν το δικό του.
Ο 71χρονος είχε επικαλεστεί επίσης τις καταθέσεις δύο Σύριων οι οποίοι δήθεν τον αναγνώρισαν από φωτογραφίες, χωρίς όμως ποτέ να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση τους.
Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη τον είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενο.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση
Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας: Απόφαση «βόμβα» δικαστηρίου έβαλε «φρένο» στην ασυδοσία των funds
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα