Με το βλέμμα της κυβέρνησης να βρίσκεται σταθερά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, οι διακρατικές συμφωνίες με κράτη που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της Παιδείας, προετοιμάζει το έδαφος για μία ιστορική αλλαγή και παράλληλα ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες στη μεταρρύθμιση, ενός καθεστώτος που αποτελεί από τις λίγες εξαιρέσεις παγκοσμίως.
«Ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για τη μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως έτσι θα «σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση».
Οι διακρατικές συμφωνίες, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα συνάπτονται μεταξύ της Ελλάδας και της ενδιαφερόμενης για επενδύσεις χώρα και θα αφορούν τις βασικές αρχές της συνεργασίας των δύο μερών.
Η αξιολόγηση παίζει και σε αυτή την περίπτωση κομβικό ρόλο. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αρμόδια και για την αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων θα αναλάβει το ρόλο της συγκρότησης αυστηρών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληροί ο κάθε ξένος επενδυτής, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης και σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας θα έχει λόγο στην τήρηση των κανονισμών και της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, ενώ ξεχωριστά μίλησε για ένα εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2023: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις στα 4 πεδία
Φωτιά στο Αλιβέρι: Καλύτερη η εικόνα, απογειώθηκαν εναέρια μέσα – Συνελήφθη 75χρονος