Την ιστορική αιματοβαμμένη σημαία συνόδευε στους φετινούς εορτασμούς η σημαία της Παλαιστίνης, αλλά και δεκάδες πανό διαμαρτυρίας για το θάνατο του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία, τον τραυματισμό της 16χρονης Βασιλικής κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο, καθώς και για τις εργασίες του μετρό στα Εξάρχεια. Στις διαφορετικές πορείες έδωσαν το «παρών», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., περισσότερα από 25.000 άτομα.
Λίγο μετά τις 16:00, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα περίπου 10 ατόμων έβαλε στο στόχαστρο ξενοδοχείο ισραηλινής ιδιοκτησίας, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, πετώντας μπογιές και σπάζοντας την τζαμαρία. Στο σημείο βρίσκονταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και Παλαιστίνιοι, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης.
Από τις 15:00, συνολικά 20 άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ για διασταύρωση στοιχείων, στα πλαίσια των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων. Εξι άτομα που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτα» εντοπίστηκαν γύρω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην οδό Λοκρίδος, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Αγιο Σάββα, ενώ 14 ακόμα προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας, στα Εξάρχεια και σε άλλα σημεία του κέντρου μετά την έναρξη της πορείας.
Υπό το φόβο εντάσεων και επεισοδίων, η Αθήνα βρισκόταν από νωρίς το μεσημέρι σε κατάσταση… «πολιορκίας». Περίπου 6.000 αστυνομικοί, από διαφορετικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν επί ποδός στο κέντρο της πόλης, όπου ήταν προγραμματισμένα διαφορετικά καλέσματα συμμετοχής στις εκδηλώσεις μνήμης και στην καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο ειδικός σχεδιασμός προέβλεπε τριπλούς αστυνομικούς φραγμούς και τριπλές περιπολίες, ενώ μεγάλο βάρος δόθηκε στους εντατικούς προελέγχους και στις προληπτικές προσαγωγές υπόπτων.
Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.
Ρατσιστική επίθεση στον μικρό Γιαννάκη – Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα
Κουτσούμπας: Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά είναι πηγή έμπνευσης
«Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Ταυτόχρονα, το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ” που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του ’73, “Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις”, είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει “γην και ύδωρ” σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
«Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόν8σε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.
Η Βουλή τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου – «Έπαλξη δημοκρατικής εποποιίας», είπε ο Τασούλας – Σφύριξαν αδιάφορα οι Σπαρτιάτες
Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν το λόγο στην επετειακή εκδήλωση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου «έπαλξη δημοκρατικής εποποιίας» με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη να επισημαίνει πως η επέτειος «ξυπνά πάντοτε στις καρδιές και το μυαλό όλων μας, μνήμες υπερηφάνειας, διδάγματα δημοκρατίας, μηνύματα αποφασιστικότητας και γενναιοψυχίας» .
«Σήμερα είναι μία μέρα εθνικού αναστοχασμού για τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας μας,αλλά και τις αδυναμίες και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.
Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν έλαβε μέρος στην εκδήλωση αμφισβητώντας την εξέγερση.
«Η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, είναι ημέρα γιορτής, είναι ημέρα μνήμης. Είναι πρωτίστως ημέρα εθνικού αναστοχασμού», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Είναι ημέρα αναστοχασμού για τα επιτεύγματα της δημοκρατίας μας στην πορεία αυτών των 50 ετών αλλά και για ουσιαστικό αναστοχασμό, για τις αδυναμίες της, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αναστοχασμό για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, πώς θα την καταστήσουμε ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ποιοτική, με ευκαιρίες για όλους και για όλες», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο κεντρικό αίτημα της γενιάς του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», ο κ. Τσιάρας είπε ότι «για 50 χρόνια, από τον ξεσηκωμό της γενιάς του Πολυτεχνείου, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά και συγκλίνει με το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η εκπαίδευση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές των πλέον προηγμένων χωρών και τα δικαιώματα των πολιτών τα διασφαλίζει ένα σύγχρονο πλέγμα συνταγματικών και νομοθετικών εγγυήσεων». Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» είναι ζωντανό, όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, παραμένει επίκαιρο και συμβολίζει τις σταθερές διεκδικήσεις του λαού για πρόοδο και ελευθερία, για προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών και για μία σύγχρονη, ποιοτική δημοκρατία, αντάξια της ιστορίας της γενέτειράς της και του πολιτισμού μας.
«Τη μαύρη εκείνη επταετία χιλιάδες δημοκράτες πολίτες συνελήφθησαν νύχτα, σύρθηκαν στις εξορίες και στις φυλακές, μάτωσαν και πέθαναν», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος και συμπλήρωσε: «Η Γιάρος, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, η ταράτσα στη Μπουμπουλίνας -το πιο γνωστό πλυσταριό του κόσμου που είχε πει ο Περικλής Κοροβέσης- οφείλουν να είναι χαραγμένα στη συλλογική ιστορική μας μνήμη, έτσι ώστε να μην ξεχάσει καμία γενιά ποιο είναι το πρόσωπο του φασισμού, να μην ξεχάσει κανείς από εμάς το προσωπικό του καθήκον απέναντι στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, να μην παραμελήσει την ανάγκη για επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».
«Ο Νοέμβρης εκείνος δεν είναι μία ακόμα σελίδα στην ιστορία που αναθυμόμαστε σε κάθε επέτειο», είπε ο Γ. Γαβρήλος και υπογράμμισε: «Είναι ακόμη ζωντανός και επίκαιρος και ειδικά σε μια εποχή που πολλές από τις διεκδικήσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες ή τίθενται πάλι σε αμφισβήτηση, σε μια περίοδο που τα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών έχουν προσβληθεί από παράκεντρα παρακολούθησης και ακόμη η αλήθεια είναι προς αναζήτηση, σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες Ααρχές, βασικός πυλώνας της δημοκρατικής μας λειτουργίας, έχουν αποδυναμωθεί και βάλλονται συνεχώς όταν προσπαθούν να επιτελέσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι ο έλεγχος της κρατικής διοίκησης, η διασφάλιση της ισονομίας και της διαφάνειας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».
«Η προσπάθεια σπίλωσης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. «Το Πολυτεχνείο, ως ιστορικό γεγονός αλλά και με ό,τι αντιπροσωπεύει σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, έχει τεθεί στο στόχαστρο όλων όσων θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, με το δικό τους όμως μαύρο μελάνι και όχι με το χρωματιστό, όπως πραγματικά αυτό έχει γραφτεί και με όλα τα χρώματα που τότε αυτό συνέβη, όλων όσων θέλουν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη αλλά και αυτών που βολεύονται με πάσης φύσεως υλικά μέσα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες επειδή οψίμως φόρεσαν και το κοστούμι του κοινοβουλευτισμού ή όσων ακόμη και σημερινών βουλευτών, αλλά και υπουργών παλιότερα αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υμνώντας κάποιες φορές τη χούντα και τώρα μιλώντας για πολιτικά παραμύθια», σημείωσε η κ. Λιακούλη και πρόσθεσε: «Κάθε φορά, όμως, που οι περισσότερο ή λιγότερο πονηροί θα ισχυρίζονται πως ο κόσμος υποτίθεται πως επί χούντας κοιμόταν με ανοιχτά παράθυρα, θα τους θυμίσουμε ότι ήταν υποχρεωτικό να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα. Αλλά, ακόμα χειρότερα, να τους θυμίσουμε πως μια μέρα ο τότε κόσμος ξύπνησε και από τα ανοιχτά του παράθυρα είδε να του λείπει η μισή Κύπρος. Αυτό ήταν το κόστος των πάσης φύσεως δικτατοριών. Οι νοσταλγοί τους είναι καταδικασμένοι να το θυμούνται κάθε 17η του Νοέμβρη, όσο κι αν προσπαθούν να το απωθήσουν, να το εξωραΐσουν ή -ακόμη χειρότερα- κάποιοι ακόμη και να το επαναφέρουν».
Το ΚΚΕ, όπως επεσήμανε η κ. Κομνηνάκα, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανο για την τότε στάση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, τους τιμά απεριόριστα, όπως και όλους τους ριζοσπάστες αγωνιστές και αγωνίστριες, που διώχθηκαν με διάφορους τρόπους, που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους στο εργατικό λαϊκό κίνημα. «Το Πολυτεχνείο βάφτηκε με αίμα. Όμως, η καταστολή των αφυπνισμένων φοιτητών και εργατικών λαϊκών μαζών δεν αποτέλεσε ήττα, αλλά προπομπό των επόμενων μαχών. Στις μέρες μας το σύνθημα του Πολυτεχνείου “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο γιατί η ακρίβεια τσακίζει το ήδη σμπαραλιασμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα, γιατί μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης βασίζεται στην εποχιακή εργασία ή βιώνει τις συνέπειες των ελαστικών ωραρίων όλων των σύγχρονων αντεργατικών τερατουργημάτων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και επιδρομής των καπιταλιστικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία και παιδεία και βιώνει τη διόγκωση του θεσμικού πλαισίου και των πολυπλόκαμων μηχανισμών καταστολής της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας και των αγώνων της», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν 50 χρόνια αποτελεί έναν πολιτικό θρύλο της νεότερης Ελλάδας που εξελίχθηκε σε σταθμό για τη συλλογική μας συνείδηση, καθώς ταυτίστηκε με την αντίσταση απέναντι στο καθεστώς», υπογράμμισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε τη γνώμη ότι «η 17η Νοέμβρη έχει προσφέρει έδαφος για πολιτικές καριέρες, έχει αποτελέσει το άλλοθι για πράξεις βίας, για άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για κομματικές τελετουργίες» και πως «πολλοί νέοι του Πολυτεχνείου, μεσήλικες σήμερα, συμμετέχουν στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ωστόσο, κάποιοι εξ’ αυτών έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δεινή πορεία της πατρίδας μας έως σήμερα».
Η κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο σύνθηκα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»: «Σήμερα, έχουμε το ψωμί αβέβαιο ή χρειάζεται υπέρμετρο κάματο για να αποκτηθεί, την παιδεία ακρωτηριασμένη και την ελευθερία μας πληγωμένη από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” της εξόδου του Μεσολογγίου στους Ελεύθερους Πολιορκημένους Έλληνες της πανδημίας». «Το καθεστώς του τότε μετασχηματίστηκε κατά την πανδημία στον περιορισμό των συνταγματικών ελευθεριών μας για λόγους ασφάλειας δημόσιας υγείας. Και μεταξύ των ελευθεριών εξόδου που στερηθήκαμε, γιατί το επέβαλε η διασφάλιση της υγείας μας λόγω της άγνοιας των επιστημόνων στον άγνωστο αόρατο εχθρό, που ήταν αρχικά δικαιολογημένη, περάσαμε στη στέρηση ελεύθερης επιλογής όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και της επιστήμης με την κατάργηση της πολυφωνίας και την ποινικοποίηση της διαφορετικής γνώμης, ακόμα και αν ήταν τεκμηριωμένη», παρατήρησε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
«Μισό αιώνα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για τους ιστορικούς του μέλλοντος οι αιτίες και τα κίνητρα ίσως εξακολουθήσουν να παραμένουν σημείο αμφιλεγόμενο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι όλος ο ελληνικός λαός μπορεί να μονοιάσει και να ενωθεί γύρω από μια σπουδαία ιδέα, την ιδέα ότι αξίζει να διεξάγουμε έναν αγνό και ηρωικό αγώνα για “Ψωμί-Παιδεία-Εελευθερία”», σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη», Τάσος Οικονομόπουλος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο διαχρονικά ζητούμενο του κεντρικού συνθήματος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις εικόνες που καθημερινά μάς σημαδεύουν ως άτομα και ως κοινωνία. Ποιος δεν είδε ανθρώπους-“φαντάσματα”, που τις νύχτες, με μεγάλες δόσεις ενοχής, ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή; Ποιος δεν ακούει για σπίτια που αρπάζονται από τοκογλύφους και το μέλλον των οικογενειών αυτών κρέμεται από μία κλωστή;», τόνισε επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναρωτηθούν οι γονείς, αλλά και όλοι μας, αν η παιδεία που παρέχεται εδώ και δεκαετίες στα παιδιά μας καλλιεργεί και αναδεικνύει τις ανθρώπινες ικανότητες, τις ηθικές αξίες, τις αρετές, το βάθος της μάθησης, αν πλάθει ικανούς και ενάρετους πολίτες». Όσο για το τρίτο σκέλος του συνθήματος, την ελευθερία, ο κ. Οικονομόπουλος μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την «τιμωρητική στάση» της πολιτείας απέναντι στους αρνητές αλλά και «το κλείδωμα των εκκλησιών και τη στοχοποίηση της Θείας Κοινωνίας».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκδηλώσεις μνήμης με μαζική συμμετοχή
Καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο που βρίσκεται στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης τίμησαν χθες την 50ή επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης. Στο χώρο της Σχολής, από τις προηγούμενες μέρες, φοιτητικές παρατάξεις είχαν οργανώσει συναυλίες, συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και άλλες επετειακές εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη χθεσινή απογευματινή πορεία.
Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Θεσσαλονίκης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Θωμά Βασιλειάδη, εκ των πρωτεργατών της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73, στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.
Πολυτεχνείο 2023: Επεισόδια μετά τις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Πάτρα
Στην Πανεπιστημιούπολη και στην Ούλωφ Πάλμε μεταφέρθηκε η ένταση στο περιθώριο της πορείας για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40 άτομα βρέθηκαν στο σημείο, όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους. Αυτήν τη στιγμή έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα στην Ούλωφ Πάλμε.
Aντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 50η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πέτρες, μολότοφ και αντικείμενα δέχθηκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά. Στη συμβολή των οδών Εγνατία με Εθνικής Αμύνης στήθηκε φραγμός της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εμποδίσει τα άτομα που συμμετείχαν στις πορείες να κατευθυνθούν προς το ΑΠΘ.
Στην Πάτρα σύμφωνα με το tempo24 η ένταση ξεκίνησε μετά από ρίψεις μολότοφ από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με το pelop.gr τα χημικά και οι κρότου – λάμψεις που έριξαν οι αστυνομικοί, έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Μεγάλες σε όγκο ήταν και οι δύο πορείες για την 50ή επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο που έγιναν και στα Ιωάννινα. Πολίτες όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι πορείες έγιναν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα.
Ωστόσο, δεν έλειψε και η ένταση -περιορισμένη- που επικράτησε λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη πορεία, στο ύψος των κεντρικών σηματοδοτών πλησίον της Αστυνομίας, όταν σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το epirus-tv-news, διαδηλωτές πέταξαν μία πέτρα προς τους αστυνομικούς, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Από το Αστυνομικό Μέγαρο ακολούθησε κυνηγητό μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Για αρκετή ώρα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης παρέμειναν στα συγκεκριμένα σημεία.
Ειδήσεις σήμερα
Πολυτεχνείο 2023: Επεισόδια μετά τις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Πολυτεχνείο: Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Πάτρα: Επεισόδια από αντιεξουσιαστές στην πορεία για το Πολυτεχνείο – Συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.