Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη πραγματοποιεί άλματα προς τη νέα εποχή αποκτώντας τις καλύτερες φρεγάτες στον κόσμο, η Πολεμική Αεροπορία εντάσσει στο δυναμικό της τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης ενώ και ο Στρατός Ξηράς αναμένεται να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.
Μπορεί τα βλέμματα όλων να συγκεντρώνονται στα νέα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που αποκτά η χώρα μας, ωστόσο το ΓΕΕΘΑ «τρέχει» παράλληλα και πολύ σημαντικά προγράμματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας (12/09/2022), η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.
Στην Τανάγρα θα βρεθούν επίσης, εκτός φυσικά από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιστράτηγο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.
Πολεμική Αεροπορία: Πιάνουν άμεσα δουλειά – Σε ποια μοίρα θα ενσωματωθούν
Αμέσως μετά την τελετή στην ΕΑΒ, τα δυο F-16 Viper θα απογειωθούν, κάνοντας μια χαμηλή διέλευση πάνω από το αεροδρόμιο και την πόλη της Χαλκίδας, για να πάρουν στη συνέχεια κατεύθυνση για την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.
Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και θα πετά για την Κρήτη όπου θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, 18 αεροσκάφη. Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper. Τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».
To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Η άφιξή του στη χώρα μας αναμένεται πιθανότητα τον Δεκέμβριο.
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.
Έξυπνοι μετρητές: Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές
Το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναβαθμίστηκε σε Viper είχε απογειωθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2021 από την 114 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Τέξας και την Βάση της Lockheed Martin για να εξελιχθεί στην πρώτη ελληνική «οχιά», που με βάση αυτή θα κατασκευάζονταν και τα υπόλοιπα 82 ελληνικά F-16 bLOCK 52+.
Πολεμική Αεροπορία: Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός που φέρουν τα Viper
Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.
Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Όσον αφορά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.
Με Rafale, F-35, F-16 Viper και Mirage 2000-5, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θωρακίζεται στον μέγιστο βαθμό και αποκτά κυρίαρχο ρόλο σε Αιγαίο και ανατολική μεσόγειο, κάνοντας τον Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές για εσωτερική κατανάλωση, την ώρα που ο ίδιος δε σταματά να βλέπει εφιάλτες…
Ειδήσεις σήμερα
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα ποσά και τα εισοδηματικά κριτήρια