Για να καλυφθούν οι ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου θα προσληφθούν επιπλέον 3.300 εκπαιδευτικοί. Ο αριθμός θα προστεθεί στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών -το υπουργείο έχει ζητήσει περί τις 10.000, αλλά ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατανομή των κονδυλίων ανά υπουργείο- και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η εισαγωγή των μαθητών στο διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου θα είναι ελεύθερη, δηλαδή χωρίς τυχόν οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η οικογένεια του μαθητή.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το μέτρο θα ανακουφίσει τις οικογένειες των παιδιών, αφού σχεδιάστηκε έτσι ώστε το σχολείο να τελειώνει την ώρα που ολοκληρώνονται τα εργασιακά ωράρια και κάποιος εκ των δύο γονιών μπορεί να πάρει το παιδί από το σχολείο.
Η υπουργός Παιδείας είπε ότι το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας από τον Σεπτέμβριο, με τη διεύρυνση κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, να φτάνει αρχικά μέχρι τις 5:30 μ.μ..
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα, η κ. Κεραμέως το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», περιγράφοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain».
H υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη σε ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν «για υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονταν από ιδιωτικούς φορείς και τώρα ενσωματώνονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα». Για παράδειγμα, το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, όπου τα παιδιά διδάσκονται και αγγλικά, η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και το γεγονός, ότι πια τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προσφέρονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ άλλων.
Επίσης, η κ. Κεραμέως, αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επιστημόνων και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα (brain gain), όπως το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του παραπάνω στόχου και τη ριζική αναδιάταξη του ΔΟΑΤΑΠ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Νέες καταιγίδες και κεραυνική δραστηριότητα στα ηπειρωτικά
Βούλα: Ληστεία στα γραφεία μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας – Διέφυγαν οι δράστες