Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες διαχειρίζονται τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την προστασία των κτιρίων τους έγινε για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι είναι εντελώς διαφορετικός. «Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο.
Αντίθετα, η Τουρκία έχει μείνει πολύ πίσω στον συγκεκριμένο τομέα και στην ουσία άρχισε να ασχολείται με το θέμα πριν από δύο δεκαετίες, δηλαδή μετά το σεισμό στην Κωνσταντινούπολη», είπε στον «Ε.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας.
Αναφορικά με την Τουρκία και τη μεγάλη διαφορά στην ανταπόκριση των κτιρίων στον ίδιο ισχυρό σεισμό, ο κ. Μπίλλιας είπε ότι θα πρέπει να μελετηθούν τα κύματα του σεισμού και πώς αυτά «χτύπησαν» τη Σμύρνη, προκειμένου να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.
«Βέβαια, θα πρέπει να προσθέσω ότι η Τουρκία είχε αμελήσει τον αντισεισμικό σχεδιασμό της, αν και πρόκειται για μία χώρα που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τον Εγκέλαδο. Μόλις πριν από δύο δεκαετίες, δηλαδή μετά τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Ωστόσο, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον ελληνικό κανονισμό.
Πολλές φορές βλέπετε υπερσύγχρονα και μοντέρνα κτίρια στην Τουρκία να γίνονται σκόνη μετά από σεισμό. Το ότι είναι μοντέρνα δεν τα κάνει και ασφαλή αν δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι κανονισμοί υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται και εκεί πρέπει το κράτος να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr