Οι αρμόδιες κρατικές αρχές -οι Κτηματικές Υπηρεσίες της χώρας, οι δήμοι, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, η Οικονομική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ.- έχουν πλέον ως συμμάχους τα drones και τους δορυφόρους προκειμένου να εντοπίζουν, να φωτογραφίζουν εξ αποστάσεως –από αέρος– και να τεκμηριώνουν παραβάσεις, όπως αυθαίρετες παρεμβάσεις από ιδιώτες (ομπρέλες, ξαπλώστρες, υπαίθρια μπαρ και άλλες πρόχειρες κατασκευές) χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση των όρων των συμβάσεων αυτών, παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού κ.λπ. Ετσι θα μπορούν να ολοκληρώνουν ταχύτερα τις αυτοψίες, να συντάσσουν και να κοινοποιούν άμεσα στους παραβάτες τις απαιτούμενες πορισματικές εκθέσεις με τις πράξεις επιβολής των προστίμων.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 75505 ΕΞ 2024 εγκύκλιο που υπέγραψε χθες και απέστειλε σε όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες της χώρας και τις λοιπές συναρμόδιες κρατικές αρχές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τα άρθρα 17 και 19 του νέου νόμου 5092/2024 προβλέπουν ότι οι έλεγχοι σε αιγιαλούς και παραλίες της χώρας για τη διαπίστωση παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να διενεργούνται με τους εξής τρόπους:
- Με αυτοψία στο χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας θα πρέπει να συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό, και να επιδίδεται στον ευρισκόμενο στο χώρο της αυτοψίας παραβάτη ή, αν αυτός είναι άγνωστος ή δεν ανευρίσκεται, να αναρτάται ή να επικολλάται στις εγκαταστάσεις ή στα κινητά στοιχεία της καταλαμβανόμενης έκτασης και να διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ. Η επίδοση, η ανάρτηση ή επικόλληση πρέπει να επισημειώνεται στο πόρισμα.
- Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία θα πρέπει στη συνέχεια να λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού να συντάσσει τα πορίσματα-εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος. Οι σχετικές πράξεις πρέπει να επιδίδονται με κάθε πρόσφορο μέσο.
Ηδη, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι πρώτοι έλεγχοι με drones ξεκίνησαν προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές παραβάσεις σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες.
ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στο χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50% που προβλεπόταν αρχικά).
ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ
Αν εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία: προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.