Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει διαπιστώσει δυο κρούσματα, από κοπάδια που προέρχονται από την Γαλλία. Η μονάδες που εντοπίστηκαν αφορά 400 ζώα τα οποία θα θανατωθούν, ενώ δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας δέκα χλμ πέριξ των μονάδων. «Ήταν θέμα χρόνου η μεταφορά της νόσου από τα ζώα που ” στάθμευσαν” αρχικά στην Λάρισα, όπου κατά πάσα πιθανότητα προσβλήθηκαν από την πανώλη, που είχε εμφανιστεί ήδη στην περιοχή».
Η διασπορά των κρουσμάτων αναδεικνύει εκτός από το πρόβλημα των ελέγχων στα σύνορα, σημεία εισόδου των ζώων φορέων της πανώλης, και εκείνο κατά την διακίνηση τους εντός της επικράτειας. Η εμφάνιση της εισαγόμενης νόσου θέτει επί τάπητος το θέμα της ανάγκης για αλλαγή του καθεστώτος της εισαγωγής ζώων από το εξωτερικό.
Τσιάρας για πανώλη: Επεκτείνεται για ακόμη μια εβδομάδα η απαγόρευση μεταφοράς και σφαγής αιγοπροβάτων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως όσο πιο γρήγορα περιορίσουμε τη μετάδοση της πανώλης τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση της πανώλης- Νέα μέτρα από την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσιάρας, αφού ανακοίνωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανώλης με την απαγόρευση μετακίνηση των αιγοπροβάτων εντός της χώρας, παρατείνονται για μία εβδομάδα, εξήγησε πως πρέπει να έχει το υπουργείο συνολική «εικόνα» για το μέγεθος της ζημιάς για να καταλήξει στα χαρακτηριστικά και στο μέγεθος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.
Αυτό σημαίνει πως πρώτα θα πρέπει να έχει ανακοπεί η διάδοση της νόσου έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση μετά να εξετάσει τις αποζημιώσεις, γνωρίζοντας το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ.
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Κακουργηματικές διώξεις στους γονείς του Πρίαμου Ξυδάκη για τους πυροβολισμούς
Ο κ. Τσιάρας παράλληλα δήλωσε: «Τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων, τα οποία ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, θα επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμη. Και αυτό νομίζω θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, μιας και η μετακίνηση των ζώων είναι αυτή που πλέον δημιουργούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά της νόσου.
Ταυτόχρονα, αποστέλλω επιστολή στους ομολόγους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προτεραιοποιήσουν την ατζέντα στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου. Και βεβαίως να συζητήσουμε ακόμα και τα θέματα που αφορούν στις οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί αυτή τη ζημιά.
Σε ένα επόμενο επίπεδο, θέλω να σας ανακοινώσω ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που είχαμε προκειμένου να κάνουμε τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται αυτό, πλέον μπαίνουμε σε μία λογική να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων.
Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου.
Και βεβαίως αυτό για το οποίο νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε μια ζωονόσων σε αυτή την έκταση και με τόσο μεγάλα προβλήματα. Όμως πρέπει να πω ότι είναι και η πρώτη φορά που επιδεινώθηκαν τόσο άμεσα, τόσο ακαριαία αντανακλαστικά και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. Το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις. To έχουμε καταφέρει μετά από μεγάλες θεομηνίες που μπορούσαν να αφορούν είτε την κλιματική αλλαγή είτε διάφορα άλλα φαινόμενα, να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν το δικό τους αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής της όποιας ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο και με το κλείσιμο της διάδοσης της νόσου, uα βρεθούμε σε θέση προκειμένου να κάνουμε αποτίμηση και βεβαίως να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή που το έχει ανάγκη».
Ειδήσεις σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία: Χρήσιμα για τους διαβητικούς, όχι για… φωτογραφίες στο Instagram
Τέμπη: Οργή συγγενών για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη
Κινέτα: Φθινόπωρο η δίκη για τις πλημμύρες
Ρεύμα: Στα 16,39 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ – Έκπτωση 53% τον Αύγουστο
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Βοηθάει ο καφές;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Εθνική Πόλο νίκησε τις ΗΠΑ και πάει οκτάδα
Απόστολος Τζιτζικώστας: Αυτός είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπoς στην Κομισιόν