Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους καθιερώνεται ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου.
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023: «Τρέχω για το ευ» με όριο τον…ουρανό [Βίντεο]
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα συνδέεται κάθε σχολικό έτος με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου που θα υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.
Για τη φετινή σχολική χρονιά ο θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Θα διεξαχθούν ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδείας. Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.
Αθλητισμός
Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια που προβλέπει στη δημιουργία ισχυρού σώματος και την καλλιέργεια ηθικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η λέξη προέρχεται από το άθλος (αγώνας) και το άθλον (βραβείο).
Από την αρχαιότητα ο αθλητισμός αποτέλεσε μια ενασχόληση που συνδέθηκε με την κίνηση, τη ζωή, την ενεργητικότητα και τη δράση. Από την αρχή συνδέθηκε με τη διάκριση, την πρωτιά και την επιβράβευση. Ο αθλητισμός με τη μορφή που περιγράφουμε σταματά το 392 μ.Χ. με την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων για να ξαναεμφανιστεί στις αρχές του 19ου αι. στην Αγγλία κυρίως με τη λέξη sport.
Ολυμπιακοί αγώνες
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν το 776 π.Χ. προς τιμήν του θεού Δία. Τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Οι αθλητές που κέρδιζαν στους αγώνες έπαιρναν ως βραβείο ένα στεφάνι από αγριελιά και γύριζαν θριαμβευτές στην πατρίδα τους. Οι συμπατριώτες τους γκρέμιζαν ένα τμήμα από τα τείχη της πόλης για να δείξουν πως εφόσον είχαν στην πόλη τους ολυμπιονίκη δε χρειάζονταν τα τείχη για να αμυνθούν. Οι αγώνες ήταν τόσο ιεροί που εφαρμοζόταν ο θεσμός της Εκεχειρίας. Σύμφωνα με αυτήν σταματούσαν οι εχθροπραξίες έως τη λήξη των αγώνων.
Τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
Ο δρόμος: αγώνας ταχύτητας, 192,28μ.
Ο δίαυλος: αγώνας ταχύτητας, περίπου 400μ.
Ο δόλιχος: αγώνας αντοχής, περίπου 3.800μ.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Ο οπλίτης: αγώνας δρόμου, περίπου 400μ. Ο αθλητής έτρεχε φορώντας χάλκινη πανοπλία.
Το πένταθλο: πέντε αγωνίσματα: άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος, πάλη
Το άλμα: άλμα σε μήκος με τη χρήση αλτήρων (βάρη που κρατούσαν στα χέρια για να εξασφαλίσουν καλύτερη απόδοση)
Ο δίσκος: δισκοβολία με δίσκους βάρους από 1,250 μέχρι 6,600 κιλά.
Το ακόντιο: δύο διαφορετικά αθλήματα. Το ένα για μέγιστη απόσταση και το άλλο σε στόχο
Η πάλη: από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων.
Η πυγμαχία: στα χέρια φορούσαν ιμάντες από λεπτό δέρμα. Αγωνίζονταν μέχρι κάποιος να πέσει αναίσθητος ή μέχρι να παραδοθεί.
Το παγκράτιο: ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας.
Αρματοδρομίες: τέθριππο (άρμα που συρόταν από τέσσερα άλογα)
Τα ιππικά αγωνίσματα: ο αναβάτης ιππεύει χωρίς σέλα και αναβολείς.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβίωσαν και πάλι το 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη ανά τον κόσμο.
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Κασσελάκης: Συνέντευξη με… εκθέσεις ιδεών – Αμήχανος και με ασαφές πολιτικό στίγμα
Market Pass 2: Ποιοι θα πληρωθούν σήμερα Παρασκευή
Επίδομα Παιδιού και άλλα 16 πληρώνονται σήμερα Παρασκευή – Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας