Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από την προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Παίδων και το πρόβλημα επανήλθε. Μετά από συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα και συνάντηση με τον διοικητή του Παίδων «Αγία Σοφία», οι γιατροί αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στα τακτικά χειρουργεία, την 1η Ιουνίου.
Η Επιτροπή των γιατρών υποστηρίζει πως η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων δεν μπορεί να υποστηριχτεί, καθώς λείπει -εκτός του ιατρικού- και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε επισφάλεια και η λειτουργία των έκτακτων. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάνα Γαρίνη, επισημαίνει πως η λίστα αναμονής αριθμεί περίπου 3.000 παιδιά, ενώ απειλείται πλέον και η λειτουργία της εφημερίας.
«Η λίστα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη. Τα προβλήματα στα νεογνά και οι καρκίνοι δεν προγραμματίζονται, οπότε τα έκτακτα παίρνουν αμέσως προτεραιότητα και τα τακτικά συσσωρεύονται».
Αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα λυθεί και τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά από την 1η Ιουνίου εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. «Επειδή πάντα πιστεύω στην καλόπιστη συνεννόηση των ανθρώπων και ότι θέματα τόσο ευαίσθητα δεν μπορεί να τα βάζουμε στην πολιτική διαμάχη, σας λέω ότι η πρόβλεψή μου είναι ότι τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», τόνισε (Action 24).
Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων κι αυτό είχε αναδειχθεί ξανά από τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και αναισθησιολόγους από άλλα, ωστόσο δεν υπήρξε μόνιμη λύση.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Ε.Τ.», με βάση το οργανόγραμμα του υπουργείου Υγείας, και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων καλύπτεται σήμερα το 60% με 70% των κενών οργανικών θέσεων.
Στην πραγματικότητα θα πρέπει να υπηρετούν 11 αναισθησιολόγοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» και 17 αναισθησιολόγοι στο «Αγία Σοφία», ενώ υπηρετούν 7 στο «Αγλαΐα Κυριακού» και 12 στο «Αγία Σοφία».
Συνολικά και για τα δύο νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκήρυξε 7 θέσεις αναισθησιολόγων τον Φεβρουάριο, όμως κατέθεσαν τα χαρτιά τους μόλις 3 υποψήφιοι, οπότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΑΕ, Ελεάνα Γαρίνη:
«Με βάση τα αποτελέσματα, από τις 7 θέσεις θα καλυφθούν οι 3. Οπως τα είχαμε προβλέψει από τον Φεβρουάριο και είχαμε πει τότε πως δεν θα τελείωνε το πρόβλημα. Είναι κινήσεις που γίνονται πολύ αργά», σημειώνει η αναισθησιολόγος.
Οπως λέει η ίδια, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε προσωρινά, μέσω των μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία.
«Υπήρξαν μετακινήσεις και εσωτερικά, π.χ. μια επικουρική αναισθησιολόγος από το δικό μας, το “Αγία Σοφία”, πήγε στο “Αγλαΐα Κυριακού” και ήρθαν κι από άλλα νοσοκομεία, όμως υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο για τον αναισθησιολόγο να δουλέψει σε περιβάλλον που δεν ξέρει και να δώσει αναισθησία στα παιδιά. Ηρθε αναισθησιολόγος από την Κόρινθο, όπου ο άνθρωπος εφημερεύει 10 μέρες εκεί και 10 στο Παίδων κι ένας άλλος από το Τζάνειο. Η αναισθησιολόγος του “Αγία Σοφία” είναι ακόμη σε διαδικασία εκμάθησης», τονίζει.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Σήμερα στο «Αγλαΐα Κυριακού» λειτουργούν καθημερινά 3 χειρουργικές αίθουσες και λίγες παραπάνω στο «Αγία Σοφία», ενώ η πραγματική τους δυνατότητα βάσει οργανογράμματος είναι 7 και 9 αίθουσες αντίστοιχα. Ομως ακόμη και αύριο να καλύπτονταν όλες οι κενές θέσεις αναισθησιολογων και πάλι δεν υπάρχουν νοσηλευτές, λένε οι γιατροί.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, επισπεύδει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες για να καλυφθούν τα κενά.
«Το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Σε δύο μέρες περίπου θα έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Αν έχουν μείνει κάποιες θέσεις κενές, θα επαναπροκηρύξουμε αμέσως τις κενές θέσεις», επεσήμανε.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, καθώς υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από τη διοίκηση ότι κάποια από τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν. «Αύριο (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη 23/05) έχει συνέλευση ο χειρουργικός τομέας και θα βάλουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι κάποια πράγματα θα γίνουν», καταλήγει η κ. Γαρίνη.