Για την πυρκαγιά στον περιβάλλοντα χώρο και εντός της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.
«Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας – Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί, από τον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.
«Χάρη στις άμεσες ενέργειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή, απομακρύνθηκαν, με ταχύτητα και ασφάλεια, επισκέπτες και προσκυνητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του μνημείου. Η Μονή του Οσίου Λουκά έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου», προσθέτει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του.
Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στον χώρο έσπευσαν αμέσως ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο αντιπεριφειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Ιωάννης Σταθάς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από την διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιουλία Παπαγεωργίου και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή. «Όταν οι συνθήκες προσέγγισης ήταν ασφαλείς, οι ανωτέρω συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Λιβαδειάς, πύραρχο Περικλή Κουλκουβίνη και τον ηγούμενο της Μονής π. Σεραφείμ, εισήλθαν εντός της Μονής ώστε να ελεγχθούν οι βλάβες που είχαν προκληθεί. Εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκονταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος, και μέλη της αδελφότητος, οι οποίοι συνέδραμαν στην πυρόσβεση των εστιών. ‘Αμεσα δόθηκαν οδηγίες από την υπουργό για σωστικές επεμβάσεις στον χώρο, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στο κοινό (απομάκρυνση και καθαρισμός των προϊόντων την πυρκαγιάς, επισκευή των χώρων υγιεινής, εκτίμηση της ζημίας του τμήματος της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας […]. Ακολούθως, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας με υπηρεσιακό κλιμάκιο μετέβη στη Μεταβυζαντινή Μονή του Οσίου Σεραφείμ, δεδομένης της πυρκαγιάς που μαινόταν σε γειτονική περιοχή. Στη Μονή δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μονή του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών στους χώρους υγιεινής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θυμίζει ένα καμένο τοπίο», λέει συγκινημένος ο Μητροπολίτης Γεώργιος
Εφιαλτικές στιγμές έζησε χθες ξανά η Βοιωτία, με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στο Στείριο Διστόμου σε δασική έκταση, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι φλόγες να φτάσουν και να περικυκλώσουν την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
Όσιος Λουκάς: Σώθηκε από τις φλόγες η ιστορική μόνη
Η φωτιά τελικά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του προστατευόμενου μνημείου της UNESCO, έφτασε στο εσωτερικό του και κατέστρεψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του.
Εκεί από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος.
«Θυμίζει ένα καμένο τοπίο», λέει ο Μητροπολίτης Γεώργιος
«Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς… δεν έκανα τίποτα, παρά μόνο αυτό που έπρεπε» είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης μιλώντας στον Alpha.
Αποκάλυψε πως λόγω του διοξειδίου της ατμόσφαιρας, είχε μία μικρή ταλαιπωρία με αποτέλεσμα να χρειαστεί το βράδυ να του βάλουν οξυγόνο. Έπειτα ευχαρίστησε τους πάντες που με τον τρόπο τους συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς καθώς όπως είπε τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά.
«Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Όμως γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέραμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.
Παρακάλεσε μάλιστα να στηρίξουν οι πολίτες τη Μονή για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν και να τους δέχεται όλους.
«Η φωτιά μαίνεται, δυστυχώς καίγεται το μεγάλο δάσος με έλατα απέναντι από τον Όσιο Λουκά και έρχεται προς την Λιβαδειά… καίγονται χιλιάδες ελαιόδεντρα και τώρα παρακαλώ εάν μπορούν να σωθούν αυτά» κατέληξε ο μητροπολίτης.
Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας στη μάχη με τις φλόγες
Οργή, αγανάκτηση και θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Πρόκειται για το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδος το οποίο ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.
Στην περιοχή έχει σπεύσει και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν το απόγευμα της Τετράρτης 23 Αυγούστου. στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.
Το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς, ωστόσο η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.
Τη δική του μάχη δίνει ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος που παλεύει με τις φλόγες με δάκρυα στα μάτια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Σταρ Κεκντρικής Ελλάδας, από όπου προέρχονται οι πληροφορίες και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδος
Το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, βρίσκεται σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα.
Το μοναστήρι με τις δύο μεγάλες εκκλησίες (το ναό της Παναγίας και το Καθολικό), την Κρύπτη,το καμπαναριό, τα κελιά και τα άλλα κτίσματα, αφιερωμένο στον θαυματουργό τοπικό άγιο, απέκτησε σύντομα μοναδική ακτινοβολία και τούτο γιατί η μορφή της τέχνης του θεωρείται πρότυπο για τα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα.
Βασική πηγή των πληροφοριών μας για το μοναστήρι και τον Όσιο Λουκά είναι ο Βίος του, που συνέταξε ανώνυμος μαθητής του το 962, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου το 953.
Στα θεία χαρίσματα του ασκητή Οσίου οφειλόταν η στενή του σχέση με τους στρατηγούς, του Θέματος της Ελλάδος με έδρα την ακμάζουσα τότε Θήβα. Οι στρατηγοί Πόθος, γιός του Λέοντος Αργυρού και Πρωτοσπαθάριος Κρηνίτης ο Αροτράς τίμησαν τον Όσιο. Ο Κρηνίτης μάλιστα άρχισε να κτίζει με έξοδά του εκκλησία, όσο ζούσε ο Όσιος, το 946, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας.
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου οι μαθητές και συμμοναστές του τελειοποίησαν και κόσμησαν την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, μετέβαλλαν το κελί όπου τάφηκε ο Όσιος σε «ιερό ευκτήριο» με σχήμα σταυρικό και ανοικοδόμησαν νέα κελλιά και ξενώνες. Επομένως, το έτος 955 υπήρχε μια πρώτη μοναστική κοινότητα. Σύμφωνα με τον Ε. Στίκα ο ναός της Αγίας Βαρβάρας ταυτίζεται με τον ναό της Παναγίας και ο ευκτήριος οίκος με την Κρύπτη.
Η οικοδομή του Καθολικού, που τοποθετείται χρονολογικά στις δεκαετίες του 11ου αιώνα, αποδίδεται,σύμφωνα με την παράδοση σε τρείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου: Τον Ρωμανού Β΄ (959-963), τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο (976-1028) και τον Κωνσταντίνο Θ΄ τον Μονομάχο (1042-1056)
Ο Όσιος Λουκάς είχε προφητέψει το 941 ότι «Ρωμανός Κρήτην χειρούται» θα ελευθερώσει δηλαδή την Κρήτη από τους Σαρακηνούς. Όταν ρωτήθηκε αν επρόκειτο για τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α’ που βασίλευε την εποχή εκείνη, απάντησε «ουχ ούτος άλλ’ έτερος». Έτσι η ανέγερση του Καθολικού, συνδυάστηκε με την προφητεία αυτή, γιατί ήταν επόμενο ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β’, να θέλησε να ανεγείρει έναν μεγαλοπρεπή ναό από ευγνωμοσύνη στον Όσιο για την απελευθέρωση της Κρήτης(961), όπως είχε προφητέψει είκοσι χρόνια νωρίτερα.
Η προσωνυμία «βασιλομονάστηρο» αποδίδει την αυτοκρατορική καταγωγή της Μονής, καθώς και την αίσθηση του πλούτου και της τελειότητας του μνημείου από τους μεταγενέστερους.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ η γνώμη του ιστορικού Κ. Παπαρρηγόπουλου που σημειώνει ότι η ίδρυση μεγαλόπρεπων μονών κατά την εποχή αυτή ομοίαζε με θρησκευτική αντεπίθεση μετά την περίοδο της Εικονομαχίας και με επιτακτική εθνική ανάγκη για την ενότητα του πληθυσμού, μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβαρικών φύλων, καθώς επίσης και η γνώμη του καθηγητή Άγγελου Προκοπίου που αναφέρει ότι η Μονή του Οσίου Λουκά ήταν ένα κέντρο για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας, ένα δοξαστικό μνημείο για την νίκη της Κρήτης αλλά και ο εκθαμβωτικός μαγνήτης για τον εξελληνισμό των βαρβάρων λαών που ήλθαν να κατοικήσουν στον ελλαδικό χώρο.
Πληροφορίες: STAR Κεντρικής Ελλάδος
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Καλοκαίρι τέλος! – Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες [Βίντεο]
Φωτιές στην Ελλάδα: Συναγερμός για αλλαγή στο σχεδιασμό πυρόσβεσης