«Στόχος μας δεν είναι οι ποινές να έχουν απλώς έναν τυφλό τιμωρητικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, αποβλέπουμε στη συμμόρφωση των οδηγών. Γι’ αυτό και οι ποινές θα είναι δίκαιες και θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα κι επικινδυνότητα της κάθε παράβασης. Στο πλαίσιο αυτό, μία σημαντική αλλαγή είναι ότι οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό κι όχι στο όχημα. Δηλαδή, θα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής και λοιπά, και όχι αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο», είχε σημειώσει πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής.
Οπως εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», σκοπός του σχεδίου που ετοιμάζεται δεν είναι να θεσμοθετηθούν υψηλά χρηματικά πρόστιμα προκειμένου οι οδηγοί να φοβούνται μην παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που υπάρχει στην άσφαλτο και στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα: υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και χρήση κινητού τηλεφώνου.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε 5 ενότητες, μέσω των οποίων θα γίνει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας, αλλά θα υπάρξει και διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση οχήματος με ληγμένο ΚΤΕΟ ή οχήματος που δεν λειτουργούν οι φανοί ή κυκλοφορεί με σπασμένους καθρέφτες, θα «τιμωρείται» το αυτοκίνητο με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας. Αντίθετα, αν υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται στον οδηγό.
Παράλληλα, θα καθιερωθεί το point system, μέσω του οποίου οι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν τις παραβάσεις που έχουν κάνει. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο σύστημα. Επιπλέον, η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας θα έχουν και υπό εξέλιξη παρεμβάσεις, ύψους 675 εκατ. ευρώ, σε 7.000 επικίνδυνα σημεία κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Πρόκειται για σημεία που είναι διασκορπισμένα σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου και σε 80 οδικούς άξονες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με το σχεδιασμό των παρεμβάσεων και τον προσδιορισμό του κόστους να γίνεται ανά περιφέρεια.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
– Στα 30 χλμ./ώρα μειώνεται το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
– Στα 20 χλμ./ώρα το όριο έξω από τα σχολεία
– Στα 130 από 120 χλμ./ώρα αυξάνεται το όριο σε ορισμένους αυτοκινητόδρομους
– 7.000 επικίνδυνα σημεία σε 2.500 χιλιόμετρα, σε 80 οδικούς άξονες
– Στόχος να μειωθούν κατά 50% τα τροχαία και οι ανθρώπινες απώλειες μέχρι το 2030
– Μειωμένα στο 43% τα θανατηφόρα τροχαία το διάστημα 2010-2019 για την Ελλάδα