Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από όλη την Ελλάδα, καθώς και εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, οι οποίοι θα αναδείξουν τις πολύπλευρες πτυχές της διαχείρισης και της διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, στα προγράμματα της UNESCO, στην επιστημονική παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων, στο εθνικό πληροφοριακό σύστημα για τη βιοποικιλότητα, σε δράσεις των έργων LIFE-IP 4 NATURA και LIFE MareNatura, αλλά και στον ρόλο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το εθνικό σύστημα διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη πεδίου στις περιοχές που χωροθετούνται εντός του δικτύου Natura 2000, “Λευκά Όρη και Παράκτια Ζώνη” και “Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς – Φαράγγι Τρυπητής – Ψιλάφι – Κουστογέρακο”.
Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν το πλαίσιο και οι δράσεις διαχείρισης και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποικιλότητα ειδών και τύπων οικοτόπων.
Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.