Ελληνικό «εγχειρίδιο» δολοφονικής επίθεσης… 5 λεπτών, ακολούθησε η φασιστική αγέλη των Κροατών χούλιγκαν. Ηταν… copy paste (αντιγραμμένο) από εγκληματική οργάνωση χούλιγκαν του ΠΑΟ, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία στις 6 Αυγούστου 2021.
«Αρχηγός» ήταν μια 29χρονη γυναίκα που είχε συλληφθεί… 7 φορές για χουλιγκανικές βίαιες επιθέσεις. Τότε ανάμεσα στους 21 κατηγορουμένους ήταν ο 27χρονος Ι.Τ., οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ. Ο ίδιος αλλά και ο 26χρονος Θ.Β., επίσης οργανωμένος οπαδός της ίδιας ομάδας, είναι ανάμεσα στους 105 συλληφθέντες της δολοφονικής συμπλοκής με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.
Φέρονται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, να ήταν οι «οδηγοί» των «BAD BLUE BOYS». Ηταν εκείνοι που τους υποδέχθηκαν, τους έδωσαν τον δολοφονικό εξοπλισμό και ως «εμπροσθοφυλακή» τούς καθοδήγησαν προς το γήπεδο της ΑΕΚ από παράπλευρες οδούς, προκειμένου να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στους αντίπαλους οπαδούς.
Στη μεθοδολογία δράσης των χούλιγκαν του ΠΑΟ, που είχαν κατηγορηθεί το 2021, ανάμεσα στους οποίους και ο 27χρονος Ι.Τ., ήταν η εξασφάλιση «οπαδικής υπεροχής», να βρίσκονται «ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους», σε έναν ιδιότυπο «διαγωνισμό σημείων».
Ιδια μεθοδολογία
Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης του 2021 ήταν ίδιος με αυτόν που συντονίστηκαν και εφόρμησαν οι Κροάτες χούλιγκαν υπό… ελληνική καθοδήγηση.
«Οι δράστες χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ στο οπλοστάσιό τους συμπεριλαμβάνονταν κροτίδες, φωτοβολίδες ευθείας βολής, ναυτικές φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Συνέπεια των συντονισμένων ενεργειών τους τύγχανε ο τραυματισμός των θυμάτων τους -με ανακύπτοντες κινδύνους τόσο για τη ζωή τους όσο και για βαριές σωματικές βλάβες-, καθώς και οι φθορές σε οικίες και οχήματα», περιγράφεται στη δικογραφία που είχαν σχηματίσει τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, το 2021, και διαπιστώνουν ότι έχουν κοινό «γνώριμο» και στις δύο υποθέσεις παρόμοιο οπλισμό, αλλά σημαντική διαφορά ότι οι «ανακύπτοντες κίνδυνοι» ξεπεράστηκαν και έφθασαν στην απώλεια ζωής.
Η μεθοδολογία δράσης του 2021 και του 2023 είναι ίδια. Τηλεφωνική προσυνεννόηση, συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από αστυνομικές περιπολίες και οπαδούς αντίπαλων ομάδων. Στη συνέχεια επιβιβάζονταν σε οχήματα και κινούμενοι κομβόι προσέγγιζαν τους στόχους σταθμεύοντας σε παράπλευρες οδούς. Εξοπλίζονταν και εφορμούσαν πεζή στους στόχους και επιτίθεντο με μαχαίρια και ρόπαλα, αρπάζοντας παράλληλα «λάφυρα».
Κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης των Ελλήνων χούλιγκαν του 2021, που έχουν συνδετικό κρίκο τον 27χρονο που φέρεται να καθοδήγησε τους Κροάτες, «η έως των άκρων εχθρότητα έναντι σε οποιονδήποτε εκφράζει διαφορετική οπαδική επιλογή».
Επιδιωκόμενη ήταν η αριθμητική «οπαδική υπεροχή» που προσανατολιζόταν στον «εκμηδενισμό και εξευτελισμό του αντιπάλου».
Πάρος: Στον εισαγγελέα Σύρου οι ανήλικοι που μαχαίρωσαν τον 23χρονο
Οσο περισσότερους χτυπούσαν, όσο περισσότερες «επιτυχίες» είχαν τόσο περισσότερο ανελίσσονταν στις ηγετικές θέσεις συνδέσμων και λάμβαναν «παράσημο τιμής».
Γκράφιτι στιγματισμού
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκαν του ΠΑΟ, που εξαρθρώθηκε το 2021, προέβαιναν και σε γκράφιτι σε ζώνες απόλυτης επικράτησης στα πρότυπα δράσης εγκληματικών ομάδων σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.
Κινηματογραφούσαν με κινητά ή κάμερες GoPro τις επιθέσεις και τον εξευτελισμό των αντιπάλων. Στη συνέχεια έκαναν… μοντάζ. Εκρυβαν τα πρόσωπά τους, έβαζαν σχόλια και υπότιτλους και τα ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εγκληματική οργάνωση προέβαινε σε οπαδικές επιθέσεις ακόμη και κατά τις… διακοπές των στόχων σε επαρχία και νησιά, όπως σε Χανιά και Σίφνο, με τα θύματα να μην καταγγέλλουν τις επιθέσεις εις βάρος τους. Η συμμορία των Ελλήνων χούλιγκαν συνήθιζε να παραθερίζει ομαδικά αναζητώντας για… διασκέδαση οπαδούς άλλων ομάδων προκειμένου να αντιπαρατεθούν. Ιδιαίτερης προβολής τύγχαναν τα «λάφυρα» των επιθέσεων, που είχαν αφαιρέσει από τους αντιπάλους.
Τα μέλη της συμμορίας των χούλιγκαν, στην οποία συμμετείχε ο 27χρονος «ΑΓΙΑΣ», παρακολουθούσαν τα γραφεία συνδέσμων αντιπάλων, ακόμη και τις οικίες στόχων τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, αν υπήρχαν παρατηρητές ή ακόμη και αστυνομική περιπολία. «Οργωναν» τις περιοχές των αντιπάλων, ερευνούσαν άτομα του κύκλου τους (συντρόφους, συγγενείς), ακόμη και συνήθειες της καθημερινότητάς τους, πού δούλευαν, πότε σχολούσαν και πότε πήγαιναν για ύπνο.
Εκανε τον… παρατηρητή με το ταξί
Σε κάθε επίθεση, ανάλογα με την επικινδυνότητα, αποφασιζόταν ο αριθμός των συμμετεχόντων μέσα από μία κλειστή ομάδα… έμπιστων.
Ο 27χρονος «ΑΓΙΑΣ», ο οποίος είναι ανάμεσα στους 105 συλληφθέντες της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, χρησιμοποιούσε την επαγγελματική του ιδιότητα ως οδηγού ταξί. Παρακολουθούσε στόχους, ενώ με το ταξί του συμμετέχει και σε επίθεση εις βάρος αντίπαλου οπαδού. Θεωρούσε ότι η ιδιότητά του ήταν υπεράνω υποψίας και έκανε τον παρατηρητή για τους συνεργούς του, ενώ ενημέρωνε είτε για αστυνομική παρουσία είτε εξακρίβωνε τις διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας των αντίπαλων οπαδών.
ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ
«Αύριο να μοιράσουμε κάτι δέματα»
Κατά τις συνομιλίες μεταξύ τους, τα μέλη της συμμορίας των χούλιγκαν ανέφεραν με κωδικούς τον οπλισμό τους.
- Ναυτικές φωτοβολίδες: Ναύτες.
- Φωτοβολίδες χειρός: Γόνα.
- Μαχαίρια, κροτίδες, εύφλεκτες ύλες: Τσουριά ή Ρίτσου.
Συνομιλία
Υστερα από επίθεση σε οπαδούς του Ολυμπιακού στην παραλία Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό, η 29χρονη «αρχηγός» συνομιλεί με τον «ΑΓΙΑ» για το περιστατικό.
- «ΑΓΙΑΣ»: «…ντάξει εγώ είχα το σπαθί μου, ρε».
- 29χρονη: «Ρε μ…, να του πετάς πέτρες να… μπας και τον πιάσει καμία πέτρα στο κεφάλι για να μπορέσεις να τον πλησιάσει αφού είχε τσουρί (μαχαίρι) ρε μ…. Αυτό εννοώ, όχι μέσα στη θάλασσα».
Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του 2021, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμη, χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες στις συνομιλίες τους φοβούμενοι την πιθανότητα να παρακολουθούνται. «Πάμε για καφέ», «πάρε και κάνα χαρτάκι να παίξουμε», «αύριο να μοιράσουμε κάτι δέματα», ήταν μερικές από τις εκφράσεις τους προκειμένου να συναντηθούν για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης πριν από τις επιθέσεις.
Εσωτερικές ρήξεις για το σχέδιο δράσης
Οι ηγετικές ομάδες των χούλιγκαν διαφόρων περιοχών δεν δίσταζαν να έρθουν σε ρήξη ανάμεσά τους, όταν δεν συμφωνούσαν να συμμετάσχουν σε εγκληματικές δράσεις. Ηγετικό μέλος της εγκληματικής συμμορίας, που εξαρθρώθηκε το 2021, επεδείκνυε ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου η δράση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ να μην αποκτήσει «πολιτική χροιά», η οποία θα αποθάρρυνε άτομα αντίθετων ιδεολογικών χώρων να ενταχθούν σε αυτήν.
Κατά τις προετοιμασίες συμμετοχής οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κατηγορούμενο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αρνείται πεισματικά να αναρτηθεί πανό με πολιτικό μήνυμα, προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν άτομα συντηρητικής ιδεολογίας από τη συμμετοχή τους στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών της ομάδας.
Η ισχύς κάθε μέλους της ηγετικής ομάδας φαινόταν από τον αριθμό των ατόμων που είχε υπό την άμεση επιρροή του, τους «δικούς του», τα «δικά του άτομα» ή το «crew» (πλήρωμα) όπως αρέσκονταν να αποκαλούν. Ο πυρήνας των αρχηγών φρόντιζε για την «επόμενη ημέρα» της οργάνωσης και επιδείκνυε ιδιαίτερη σπουδή για την «κατήχηση» και την «εξέλιξη» νέων μελών προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία μετά την απόσυρσή του.
Οταν κάποιος δεν επέδειξε ιδιαίτερη βία εναντίον αντιπάλου του, του επέβαλαν αποκλεισμό και «πειθαρχικές ποινές».