Μείωση της αναμονής για ακτινοθεραπεία σε δημόσια νοσοκομεία στον ενάμιση μήνα σε σχέση με έξι μήνες που ήταν πριν από την πανδημία έχει επιτευχθεί χάρη στην προσθήκη νέων μηχανημάτων και στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους. Τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας ήταν σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομος, πλέον οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σωτήριες θεραπείες χωρίς ταλαιπωρία, με τη χώρα μας να πλησιάζει όλο και περισσότερο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ακτινοθεραπείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 5,3 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7 με 7,5 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Υπάρχουν, βέβαια, και κράτη που είναι πολύ… μπροστά, όπως το Βέλγιο και η Δανία που διαθέτουν 14 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά και στέρεα βήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει πάψει να υφίσταται διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσον αφορά στην ποιοτική ακτινοθεραπεία.
Η αρχή της αλλαγής ξεκίνησε με τέσσερα μηχανήματα ΕΣΠΑ, στο κόστος των οποίων η συμμετοχή του κράτους ήταν μόλις 5%. Η εγκατάσταση αυτών των μηχανημάτων ολοκληρώθηκε το 2015-2016. Μετά ήρθε η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που περιελάμβανε την εγκατάσταση 12 νέων μηχανημάτων σε οκτώ κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Η δωρεά αυτή ολοκληρώθηκε το 2019. Την επόμενη διετία ακολούθησε η προμήθεια από το ελληνικό κράτος ακόμη δύο γραμμικών επιταχυντών που τοποθετήθηκαν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Ο Αγιος Σάββας» και στο Ογκολογικό Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι». Αναμένονται ακόμη τέσσερα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δύο θα τοποθετηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα άλλα δύο στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία». «Θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Και αυτό γιατί η Λαμία θα κρατά ένα μέρος του κόσμου από την Κεντρική Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα. Ενα από τα βασικά αιτήματά μας ως επιστημονική εταιρία ήταν η τοποθέτηση σύγχρονων μηχανημάτων σε στρατηγικά σημεία. Για παράδειγμα, η Τρίπολη είναι ένα στρατηγικό σημείο της Πελοποννήσου που πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό για την ακτινοθεραπεία. Επίσης, χρειάζεται αύξηση των μηχανημάτων στην Κρήτη, ενώ και η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Ανάλογο κέντρο θα πρέπει να δημιουργηθεί και μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης», σημειώνει ο κ. Πισσάκας.
Το ωράριο
Εκτός από την αύξηση του αριθμού των μηχανημάτων, ακόμη ένα βήμα που έχει γίνει για τη μείωση της αναμονής ακτινοθεραπείας είναι η τροποποίηση του ωραρίου και η λειτουργία των μηχανημάτων για περισσότερες ώρες. Εκτός από το πρωί, λειτουργούν και το απόγευμα. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» γίνονται ακτινοθεραπείες έως τις 9.30 το βράδυ. Οπως εξηγεί ο κ. Πισσάκας, το ωράριο των τεχνολόγων είναι επτά ώρες, από τις οποίες η μία απαραιτήτως πηγαίνει καθημερινά στον έλεγχο των μηχανημάτων. Πλέον, από τα χρήματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας, το νοσοκομείο κρατά το 60% και το 40% διανέμεται στο προσωπικό και στις τρεις ομάδες που εμπλέκονται στην ακτινοθεραπεία: τους γιατρούς, τους ακτινοφυσικούς και τους τεχνολόγους. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα, υπάρχει σεβασμός σε όλους και οι ίδιοι αισθάνονται ότι αμείβονται με αποτέλεσμα να δουλεύουν τα μηχανήματα περισσότερες ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακτινοθεραπεία στον δημόσιο τομέα είναι εντελώς δωρεάν για τους ασθενείς τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Επίσης, βάσει νόμου οι ασθενείς όταν απευθύνονται -είτε από επιλογή είτε από ανάγκη- στον ιδιωτικό τομέα δεν θα έπρεπε να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο την αμοιβή του γιατρού. «Δυστυχώς αυτό καταστρατηγείται διαρκώς και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά ποσά για τη θεραπεία τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία», όπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
• 16.500 οι ασθενείς σε ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία
• 10.500 ασθενείς περίπου εξυπηρετούνται στο πρωινό ωράριο
• 1,5-2 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία στο Δημόσιο
• 6 μήνες η αναμονή πριν από την πανδημία
• 5,3 μηχανήματα ακτινοθεραπείας ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας
• 7-7,5 μηχανήματα ακτινοθεραπείας ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
• 12 μηχανήματα έχει δωρίσει σε 8 νοσοκομεία το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
• 4 νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα αγοραστούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
• 60% των χρημάτων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ πηγαίνει στα νοσοκομεία, 40% στο προσωπικό για ολοήμερη λειτουργία των μηχανημάτων
Ειδήσεις σήμερα