Με εντολή του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) απέστειλε την Παρασκευή (19/07/24) -με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον»- εντολή προς τις διοικήσεις των 9 μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής να καταρτίσουν πρόγραμμα 24ωρης εφημέρευσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ ζητά να της αποσταλεί -μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- αναλυτικός αριθμός εφημερευόντων γιατρών ανά κλινική, αλλά και ο αριθμός νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πρόγραμμα διαρκούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Η εντολή απεστάλη προς τις διοικήσεις των Γενικών Νοσοκομείων Αττικής (ΓΝΑ): Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο – Μπενάκειο – ΕΕΣ, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Αλεξάνδρα.
Καταληκτική ημερομηνία
Οι διοικητές των παραπάνω νοσοκομείων καλούνται να συμπληρώσουν σχετικό συνημμένο πίνακα και να τον επιστρέψουν στην 1η ΥΠΕ, με καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Τετάρτη (24/07/2024).
«Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ του Γραφείου Υφυπουργού Υγείας σχετικά με επεξεργασία Σχεδίου 24ωρης εφημέρευσης των Νοσοκομείων σε καθημερινή λειτουργία, παρακαλούμε όπως καταθέσετε στην Υπηρεσία μας Πρόταση 24ωρης καθημερινής Εφημέρευσης για το Νοσοκομείο ευθύνης σας. Πιο συγκεκριμένα, τα Νοσοκομεία στα οποία αποστέλλεται το παρόν, όπως εκπονήσουν για τον μήνα Οκτώβριο 2024, Πρόγραμμα 24ωρης Καθημερινής Εφημερίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στο εσωτερικό έγγραφο.
Στα Επείγοντα
Ενας τεράστιος όγκος ασθενών και συγκεκριμένα πάνω από 4,5 εκατομμύρια, επισκέφθηκαν το 2023 τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων όλης της χώρας. Από αυτούς, οι 110.000 ασθενείς βρέθηκαν στα Επείγοντα του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και ακόμη 110.000 ασθενείς βρέθηκαν στα Επείγοντα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, το οποίο είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα νοσοκομείο του λεκανοπεδίου Αττικής.
Είναι ακριβώς αυτό το φαινόμενο της συσσώρευσης επειγόντων περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων, που επιχειρεί να περιορίσει το υπουργείο Υγείας με τη διασπορά των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία. Είναι, όμως, αυτή η λύση;
Αντιδράσεις
Οι γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Γι’ αυτό και η 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Οπως λένε οι υγειονομικοί, το υπάρχον προσωπικό στο ΕΣΥ δεν επαρκεί να καλύψει ούτε καν την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων και τις εφημερίες με τη σημερινή τους μορφή.
Υποστηρίζουν δε πως δεν αποκλείεται να προκύψει απρόβλεπτος αριθμός των ασθενών στις 24ωρες εφημερίες, εάν τα νοσοκομεία βρίσκονται σε καθεστώς συνεχόμενης λειτουργίας.
«Δεν υπάρχει προσωπικό»
Εκπροσωπώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δηλώνει στον «Ε.Τ» πως απάντησε ήδη αρνητικά στη Διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στο οποίο εργάζεται ως διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής.
«Η άποψή μας είναι πως δεν μπορούν τα νοσοκομεία να εφημερεύουν κάθε μέρα, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και δεν βγαίνουν οι εφημερίες. Ενημερώσαμε τη διοίκηση ότι δεν βγαίνει με το προσωπικό που έχουμε να εφημερεύουμε 24 ώρες κάθε μέρα. Το υπουργείο κάνει ένα προσχέδιο, μήπως και μπορεί να υλοποιηθεί. Τους απαντήσαμε πως δεν γίνεται. Ούτε οι ιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν. Εδώ δεν μπορούν να βγάλουν δύο εφημερίες το μήνα που τους ζητούν, θα τους βάλουν να κάνουν και καθημερινές εφημερίες; Δεν γίνονται αυτά», επισημαίνει η εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως θα μπορούσε να είναι λύση η 24ωρη λειτουργία, εάν υπήρχε περισσότερο προσωπικό στο σύστημα.
Στα «κόκκινα»
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, και γι’ αυτό κάποια αναπτύσσουν ράντζα. Παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά γεμίζουν τις χειρουργικές κλινικές και είναι Γολγοθάς η σωστή διαχείριση αυτών των περιστατικών. Ομως, η 24ωρη εφημερία -που θα μπορούσε να λύσει αυτό το θέμα- θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, διότι τα μεγάλα νοσοκομεία τα οποία έχουν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και τα εμπιστεύεται περισσότερο ο κόσμος, θα τα επισκέπτονται κάθε μέρα σε μεγαλύτερη -ίσως- συχνότητα. Με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία αυτά, να χτυπήσουν “κόκκινο” από την πρώτη, δεύτερη, τρίτη μέρα», καταλήγει ο ίδιος.