Σύμφωνα με την αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακάς Ρίχτερ. Στην αρχή η αυτόματη λύση είχε τα 19χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και συνέχεια άλλαξε. Όπως αναφέρει η αναθεωρημένη λύση το επίκεντρο είναι 25χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αμοργού. Ο σεισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, που μετρά πάνω απο 500 δονήσεις το τελευταίο 48ωρο.
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Συνολάκης: Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης – «Πάνω από 500 δονήσεις τις τελευταίες ημέρες»
Δεν σταμάτησαν ούτε τα ξημερώματα (03.02.2025) οι σεισμοί στη Σαντορίνη, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να δίνουν 4,5 και 4,3 Ρίχτερ. Λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι συγκλονιστική καθώς όπως φαίνεται σχεδόν ανά 5 λεπτά γίνεται ένας νέος σεισμός. Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε επιφυλακή αφού οι δονήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν.
«Προειδοποίηση» για το ηφαίστειο της Σαντορίνης – «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη»
Την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας 3/2 ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης ενώ η σεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται. «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών. «Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».
Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».
Καιρός - Τσατραφύλλιας: Ο πολικός αεροχείμαρρος ρίχνει 12 βαθμούς τη θερμοκρασία
Όπως λέει ο ίδιος: «Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».
«Πάνω από 500 δονήσεις τις τελευταίες ημέρες»
Λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι συγκλονιστική καθώς όπως φαίνεται σχεδόν ανά 5 λεπτά γίνεται ένας νέος σεισμός. Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε επιφυλακή αφού οι δονήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν.
Στις 7:10 και 7:11 έγιναν δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 26 και 23 χλμ αντίστοιχα, βορειοδυτικά της Ανάφης. Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση.
«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε στις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μεν πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα, δε πως φαίνεται ότι θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
«Ακραίο το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ»
Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, σχολίασε την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και τόνισε πως το σενάριο για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ θεωρείται ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», ξεκαθάρισε.
Όπως λέει ο ίδιος για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».
Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, πως η έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν μπορεί να σταματήσει μέσα σε μία ημέρα.
«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί», εξήγησε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, είπε: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη. Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο».
Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό, Αντίπαρο, Πάρο, Νάξο, Ίο
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά εκτός από τα σχολεία της Σαντορίνης και τα σχολεία της Ανάφης, της Αμοργού και της Ίου, της Αντίπαρου, της Πάρου και της Νάξου. Το μεσημέρι της Κυριακής (2.2.2025) έγινε εκ νέου σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Ο δήμαρχος της Αντίπαρου, με ανάρτηση στο Facebook, έκανε γνωστό πως και τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα. «Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση Δημάρχου, για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην Αντίπαρο», αναφέρει στο Facebook.
Αγωνία για τα ρίχτερ στη Σαντορίνη – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού -η οποία μάλιστα έχει καταγράψει περισσότερους από 200 μετασεισμούς- έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι Αρχές, οι οποίες έχουν θέσει τους αρμόδιους φορείς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Το φαινόμενο, όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και μέχρι και σήμερα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε από το Σάββατο και συνεχίζεται με πολύ έντονο ρυθμό. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα μεγέθη των σεισμών καθώς το Σάββατο το πρωί είχαμε 3,6 ρίχτερ, πήγε στο 3,9 μετά στο 4,1 και έφτασε ακόμα και στο 4,7. Επιπλέον, έχουμε και μία μετατόπιση των επικέντρων προς τα βορειοανατολικά που σημαίνει πρακτικά ότι το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί, έχει μεγαλώσει».
Συγκεκριμένα, από τις 24 Ιανουαρίου έως και χθες είχαν γίνει περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους των 3 ρίχτερ είναι οι 85, ενώ τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω των 4 ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο στο μέγεθος των 4,7.
Παρότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει πως τα χαρακτηριστικά των σεισμών αυτών, «είναι καθαρά τεκτονικά και όχι ηφαιστειακά – τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ετσι, δεν έχει αυξηθεί ο ηφαιστειακός κίνδυνος» εξηγεί και προσθέτει πως «σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και σε αρκετά σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα που είχε καταγραφεί το 2011 – 2012 και αν υπάρχει συσχετισμός με την τωρινή κατάσταση, επισήμανε ότι «δεν ήταν παρόμοια τα χαρακτηριστικά, γιατί τότε υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα είχαμε ενδείξεις και για ηφαιστειακή δραστηριοποίηση στο εσωτερικό, χωρίς έκρηξη. Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στο εσωτερικό, άρα δεν είναι η ίδια δραστηριότητα, με τότε» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο νησί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932. «Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«|Συστήνεται οι πολίτες να μη διαμένουν σε παλαιά κτίρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές», είπε.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ
Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 4,7 ρίχτερ ανάγκασαν σε εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση τη Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την σεισμική δραστηριότητα.
Τα μέτρα που αρχικά πρότειναν οι επιστήμονες το Σάββατο ήταν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών και σήμερα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.
Χθες, ωστόσο, ζητήθηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και στο άδειασμα των πισινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, χειριστές drones αλλά και εναέριοι διασώστες.
Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα προβλέπουν οι πολίτες:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης
Επίσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό.
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνεδρίασης, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση, η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο σεισμός του 1956
Μετά το μπαράζ των σεισμών στις Κυκλάδες οι κάτοικοι των νησιών εμφανίζονται ταραγμένοι και φοβισμένοι για ενδεχόμενο ισχυρό χτύπημα. Οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ενώ σε κάποιους ξυπνούν μνήμες από το 1956 και τον σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, προκάλεσε τσουνάμι και καταχωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο σεισμός σημειώθηκε συγκεκριμένα τα ξημερώματα στις 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11. Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσε και το 45% παρουσίασε μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
«Οι πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών»
Είναι προληπτικά -ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας- τα μέτρα που ελήφθησαν για τη Σαντορίνη, έπειτα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
«Ενημερώθηκαν όλοι οι παριστάμενοι από την επιστημονική ομάδα. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα είναι προληπτικά, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και υπάρχει εγρήγορση. Οι πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Θερμή παράκληση προς όλους: να δώσουμε βήμα στους επιστήμονες, στους ειδικούς που γνωρίζουν όλα τα γεγονότα», τόνισε ο υπουργός.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν επίσης ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Δήμαρχος Σαντορίνης: «Δεν υπάρχει ανησυχία, για λόγους πρόληψης τα μέτρα»
Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και τα μέτρα που ελήφθησαν μίλησε στην εκπομπή του Open ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. Όπως ανέφερε αρχικά: «Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Τους σεισμούς που αισθανήθηκαμε από το ρίγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Έγιναν αισθητοί, αλλά όχι εντόνως αισθητοί. Το ηφαίστειο παρακολουθείται κι έχουν την εμπειρία του 2011 και του 2012. Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα μέτρα».
Συνέχισε λέγοντας: «Περισσότερες φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ’ αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει. Και πολλές φορές λόγω της πρόσληψης της πληροφόρισης. Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα. Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο “φουσκώνει σαν κέικ” η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική».
Δήμος Θήρας: Τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης
Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:
Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Για την περιοχή τηςΘΗΡΑΣΙΑΣστην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Β. Καραστάθης (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο): Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά την 24η Ιανουαρίου
Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.
«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.
«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.
Ειδήσεις σήμερα
Grammy 2025: Οι πυροσβέστες του Λος Άντζελες καταχειροκροτήθηκαν
Νέος ισχυρός σεισμός στις Κυκλάδες – Όλο και περισσότερες οι δονήσεις άνω των 4R
Έσπασε αγωγός της ΕΥΔΑΠ στη Λεωφόρο Μεσογείων – Καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Παλλήνη [βίντεο]