Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου, με το οποίο αυστηροποιούνται οι ποινές ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και εκσυγχρονίζονται μια σειρά από διατάξεις για το άσυλο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ συγχρόνως ενισχύεται η στελέχωση των προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των μετακλήσεων και των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά νέου τύπου αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο.
Μία από τις βασικές του καινοτομίες είναι η εισαγωγή της Talent Visa ή Tech Visa, που μέσω αυτής δίνεται πρόσβαση στη μερική απασχόληση στους ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η διδασκαλία ξένων επισκεπτών – καθηγητών καθώς και η ενδοεταιρική μετάθεση από το εξωτερικό, δημιουργείται νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για εταιρίες με μεγάλο όγκο αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αυξάνεται σε 5 έτη και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη. Η τροποποίηση αυτή ήταν ένα αίτημα χρόνων από την αγορά, καθώς οι εταιρίες με υπάλληλους από το εξωτερικό είχαν να διαχειριστούν μία τεράστια γραφειοκρατία για την παραμονή των υπαλλήλων τους στην Ελλάδα.
Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις, με βάση τις οποίες θα διευκολύνεται η προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και δίνεται ευελιξία στο Ταμείο Αλληλεγγύης, που λειτουργεί στο υπουργείο, για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών που δέχονται μεταναστευτική πίεση, ακόμα και αν δεν λειτουργούν δομές φιλοξενίας εντός των ορίων τους, ενώ υπερδιπλασιάζονται τα παράβολα της Golden Visa.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Από χθες έχει τεθεί σε ισχύ και ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ολοκληρώνει τις διαδικασίες προσαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Μετανάστευση» ως προς τις προδιαγραφές του νέου νόμου. Για το σκοπό αυτό, τo σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν στην ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων αδειοδότησης (αιτήσεις χορήγησης, ανανέωσης & επανέκδοσης) δεν θα είναι διαθέσιμο, είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είτε μέσω του portal «Ολομέλεια» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) μέχρι και την Τετάρτη 3.4.2024.
Νέες άδειες διαμονής θα δίνονται σε εργάτες γης
Μέσα στο νέο κώδικα εμπεριέχονται και οι νέες άδειες διαμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών για εργάτες γης. Με κοινή υπουργική απόφαση, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε δεύτερου έτους, καθορίζεται ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να εισέλθουν και να εργαστούν στη χώρα με τις διαδικασίες των σχετικών διατάξεων. Σημειώνεται ότι οι ανάγκες για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, καθορίζονται, μεταξύ άλλων, με διαβούλευση μεταξύ των περιφερειών και των εργοδοτών λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως την προσφορά εργασίας από ημεδαπούς, Ευρωπαίους πολίτες ή νομίμως διαμένοντες στη χώρα πολίτες τρίτων χωρών ανά ειδικότητα και τα ποσοστά ανεργίας ανά τομέα απασχόλησης.
Στα ανώτατα όρια αδειών διαμονής των περιφερειών, προβλέπεται, ανά μία περιφερειακή ενότητα, δυνατότητα προσαύξησης έως 10%, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες σε θέσεις εργασίας ή/και ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτιμήθηκαν ότι χρειάζονται 14.850 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 10.500 θέσεις αφορούν σε εποχική εργασία στην ειδικότητα «Ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφίων κ.λπ.) και 2.000 θέσεις αφορούν σε εξαρτημένη εργασία, στην ίδια ειδικότητα. Στην εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση οι θέσεις κατανέμονται ανά περιφέρεια και όχι κατά περιφερειακή ενότητα, όπως κατανέμονταν στο παρελθόν, με σκοπό την άρση των γεωγραφικών περιορισμών στην απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών.