Το αρχοντικό αυτό χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αγοράστηκε από τη Νομαρχία Λέσβου το 2014 ενώ οι μελέτες που απαιτούντο για την πλήρη επισκευή του ανατέθηκαν με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2019.
Μυτιλήνη: Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες
Μόλις δε το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, οι πολλαπλές αδειοδοτήσεις που απαιτούντο και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που προήλθαν από ταμειακά υπόλοιπα ΚΑΠ επενδύσεων του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Ο διαγωνισμός είναι ηλεκτρονικός.
Το κτίριο σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται να λειτουργήσει ως εξής:
Στον χώρο που οδηγεί στον όροφο του κτιρίου προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπως χώρος εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών κ.λ.π.
Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται η δημιουργία βιβλιοθήκης τοπικών συγγραφέων και κατόπιν πρότασης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη η στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου Πολιτισμού από το 1821 έως σήμερα, πράξη που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 316.500 ευρώ.
Επίσης με πρόταση του περιφερειάρχη, στη σοφίτα του κτιρίου προβλέπεται η δημιουργία μικρού ξενώνα προκειμένου να φιλοξενήσει προσκεκλημένες προσωπικότητες αλλά και φοιτητές από πιθανά θερινά σχολεία που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το Αρχοντικό διαθέτει πλήρη εξοπλισμό κινηματογραφικών προβολών και συναυλιών
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη διαθέτει πλήρη εξοπλισμό κινηματογραφικών προβολών και συναυλιών (μηχανήματα, φωτισμό, καρέκλες κ.λπ.) που προήλθαν από τη χρηματοδότηση συνολικού ποσού 141.593,40 ευρώ του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λέσβου που διεκδικήθηκε και υλοποιήθηκε από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη λειτουργία του κτιρίου με εξειδικευμένους στον πολιτισμό εργαζόμενους, μιας και στον αναθεωρημένο Οργανισμό της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προβλέπεται η δημιουργία γραφείου Film Office μέσω τη συνεργασίας με το ΕΚΟΜΜΕ.
Ένα γραφείο που πέρα απ’ το ότι η λειτουργία του θα συνεισφέρει στην λειτουργικότητα του κτιρίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί της Λέσβου μιας και αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του.
Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη σε δήλωσή της επισημαίνει:
«Ως περιφερειακή Αρχή στοχεύσαμε και φροντίσαμε απ’ την αρχή τής θητείας μας για την πλήρη αποκατάσταση και επισκευή αυτού του κοσμήματος της αρχιτεκτονικής, του Αρχοντικού Γεωργιάδη, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να γίνει αυτό που αυτή η περιφερειακή Αρχή, με πρώτο τον περιφερειάρχη φυσικά, οραματίστηκε: Σπίτι του Πολιτισμού. Και θα γίνει.
Προσωπικά νιώθω τυχερή μιας και συμμετείχα στη δημοτική Αρχή Βουνάτσου, έργο της οποίας είναι η ανάπλαση της παραλιακής οδού της Επάνω Σκάλας που ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Σπύρου Γαληνού και οδήγησε στην αναβάθμιση της περιοχής.
Μια αναβάθμιση που συνεχίζεται από την περιφερειακή μας Αρχή με την πλήρη επισκευή και αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη που γίνεται Κέντρο Πολιτισμού. Ένα Αρχοντικό που θυμίζω ότι αποφασίστηκε/ξεκίνησε η διαδικασία της αγοράς του επί νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου και ολοκληρώθηκε το 2004 επί νομαρχίας Παύλου Βογιατζή.
Να αναφέρουμε ότι στον παρόντα χρόνο ο Δημήτρης Βουνάτσος μάς εξέφρασε τη βούληση του να δωρίσει τη μεγάλη του βιβλιοθήκη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, όταν θα λειτουργήσει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα το αναγνωστικό κοινό της πόλης να δανείζεται τα βιβλία της».
Ειδήσεις σήμερα
Ο Νίκος Ψαρράς στο TΥΠΟΣ TV: Το φινάλε της Μάγισσας και ο ρόλος στο Maestro
Σταμάτης Γαρδέλης: Η πρώτη συνάντηση με τον γιο του, μετά τη νοσηλεία του στo ψυχιατρείο [Βίντεο]