Σε μια περίοδο κατά την οποία η θρησκευτική συνύπαρξη δοκιμάζεται, ο Σεβασμιώτατος αναλύει τη στάση της διεθνούς κοινότητας, την ευθύνη της Εκκλησίας και την ανάγκη στήριξης του ορθόδοξου πληθυσμού, ώστε να παραμείνει στις ιστορικές του εστίες.
Καθώς η Συρία και ο Λίβανος αποτελούν κοιτίδες του Χριστιανισμού, ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει τον κίνδυνο της πλήρους ισλαμοποίησης των κρατών αυτών, αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και στήριξη. Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των πιστών, καλώντας σε προσευχή και έμπρακτη υποστήριξη των δοκιμαζόμενων αδελφών μας.
Μιλώντας για την περίοδο των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος στέλνει μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, τονίζοντας τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσιμους για την ανθρωπότητα. Η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργεί προσδοκίες αλλά και ερωτήματα για την πορεία των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.
Μια συνέντευξη ουσίας, όπου ο Σεβασμιώτατος μιλά με θάρρος για τις προκλήσεις και τις ευθύνες που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, ο χριστιανικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα μπροστά στη συνεχιζόμενη κρίση.
Αναλυτικά η συνέντευξη
1. Σεβασμιώτατε, καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη σας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Ας ξεκινήσουμε από τις δραματικές εξελίξεις στην μαρτυρική Συρία. Πως εκτιμάτε να διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την πτώση του Άσαντ; Οι Χριστιανοί εκεί κινδυνεύουν από το ισλαμικό κράτος; Υπάρχει έκδηλη ανησυχία…
Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την καλή σας πρόθεση να μιλήσετε μαζί μου. Νομίζω ότι η ανησυχία είναι δικαιολογημένη. Πολιτικά φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη μια ασάφεια, αναφορικά με τις προθέσεις του νέου καθεστώτος. Η ασάφεια αυτή οδηγεί σε μία αντίστοιχη έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά την θέση και την τύχη των Χριστιανών στην Συρία.
2. Η διεθνής κοινότητα την ώρα που λεηλατούνται ιεροί ναοί, όπως αυτός της Αγίας Σοφίας, στην Συρία, μοιάζει να μένει θεατής …Το σχόλιό σας;
Ας ευχηθούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι τυχαίο και μεμονωμένο. Ανέκαθεν τόσο η Συρία, όσο και ο Λίβανος ήταν χώρες όπου ο θρησκευτικός πλουραλισμός είχε πέτυχει τους στόχους του. Ο πλουραλισμός αυτός κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια πολλά επιτεύγματα, ώστε να μην διχάζεται ο λαός αλλά να ζει ενωμένος και να εμπεδώνεται η καταλλαγή και η συνύπαρξη.
3. Η Εκκλησια της Ελλάδος με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην στήριξη του ορθοδόξου χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή;
Όχι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά σύμπας ο χριστιανικός κόσμος μαζί με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής πρέπει να στηρίξουν τους Χριστιανούς στην Συρία και στον Λίβανο, ώστε να παραμείνουν στις χώρες τους, γιατί μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των Χριστιανών θα σημάνει πλήρη ισλαμοποίηση των κρατών αυτών. Άλλωστε αυτή η στήριξη επιβάλλεται από το ιστορικό παρελθόν, αφού ως γνωστόν η Συρία αποτελεί μαζί με τα Ιεροσόλυμα την κοιτίδα του Χριστιανισμού.
4. Ενόψει των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και της έλευσης Τράμπ στα ηνία των ΗΠΑ που θα ακολουθήσει, πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση γεωπολιτικά και εκκλησιαστικά;
Οι ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου είναι περίοδος επίκλησης της ειρήνης στον κόσμο. Αυτή την στιγμή οι κατοικούντες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, την προσευχή μας και την με κάθε τρόπο υποστήριξή μας για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά.
Ας ευχηθούμε η νέα ηγεσία των Η.Π.Α. και όλες οι ηγεσίες του κόσμου να συμβάλλουν ώστε να εμπεδωθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μήνυμα των Χριστουγέννων «και επί γης ειρήνη».