«Οι ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω των τεράστιων ορδών τουριστών που καταφθάνουν, και η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στην οικοδόμηση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για διακοπές εντός της εμβληματικής ζώνης της καλντέρας του νησιού» αναφέρει αρχικά η Mirror.
«Επί του παρόντος ο προτεινόμενος νόμος που είναι υπό δημόσια διαβούλευση, επιδιώκει να σταματήσει νέα κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων ξενοδοχείων, επεκτάσεων κτιρίων και πισινών. Στόχος του είναι να σταματήσει κάθε νέα υποδομή που θα μπορούσε να τροποποιήσει τον φυσικό χαρακτήρα του νησιού, εν μέσω των εκστρατειών των κατοίκων για την προστασία και τη διατήρηση του παραδοσιακού τοπίου.»
Ο Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος της Σαντορίνης, ο οποίος προηγουμένως είχε εκφράσει ανησυχίες για το νησί που φαινομενικά αναπτύσσεται μόνο για τους τουρίστες, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει την κατασκευή όλων των τύπων ξενοδοχειακών μονάδων, τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και ιδιαίτερα στρατηγικές επενδύσεις, όχι μόνο για την καλντέρα αλλά για ολόκληρο το νησί.
ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
Στο νησί μένουν 25.000 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ το 2023 «φιλοξένησε» 3,2 εκατομμύρια τουρίστες. Ο κ. Ζώρζος υποστήριξε ότι το νησί μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα ορισμένο ποσό κατασκευών.
Είπε ότι «όταν οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται, θα δημιουργηθούν νέα διαδοχικά προβλήματα τα οποία δεν θα μπορούμε να επιλύσουμε», συμπεριλαμβανομένων του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, «για τα οποία έχουμε εργαστεί σκληρά για να φθάσουν στο σημερινό τους επίπεδο και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».
«Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια στη Σαντορίνη, με μια κατολίσθηση τον Απρίλιο να προκαλεί ανησυχίες για το εύθραυστο τοπίο του νησιού και τη σταθερότητα των πλαγιών της καλντέρας. Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), δήλωσε: «Φέτος, μετά την κατολίσθηση του Απριλίου, έγιναν συνεδριάσεις της διακυβερνητικής επιτροπής ειδικά για τη Σαντορίνη και, στη συνέχεια, το θέμα της σταθερότητας του εξετάστηκαν οι πλαγιές της καλντέρας». όπως γράφει η βρετανική ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της καλντέρας θα κληθούν να πραγματοποιήσουν μελέτες δομικής επάρκειας εντός προθεσμίας δύο ετών, ανέφερε η Express. Οι τοπικές πολεοδομικές αρχές αναμένεται επίσης να επανεξετάσουν όλες τις υφιστάμενες οικοδομικές άδειες στη ζώνη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο προτεινόμενος νόμος δεν έτυχε ομόφωνης έγκρισης. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η νομοθεσία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.
Αυτή η νέα νομοθεσία έρχεται αφότου η Σαντορίνη, μαζί με ένα άλλο εξαιρετικά δημοφιλές hotspot, τη Μύκονο, ανακοίνωσε σχέδια να περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να ελλιμενιστούν σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η εισροή τουριστών που καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, επτά εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελλάδα και τα νησιά της μέσω κρουαζιερόπλοιων το 2023, έναντι 4,38 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος.
Ειδήσεις σήμερα
Ιταλία: Τρεις τραυματίες από σύγκρουση εμπορικών τρένων στο Μιλάνο
YangWang U9: Έχει τα πιο προσιτά 1.287 άλογα της «πιάτσας», κάνει τον βάτραχο, το τανκ και τον Trump