της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*
Ο Νετανιάχου μετά από μία περίοδο εσωτερικής κρίσης, απρόβλεπτων θεσμικών ζητημάτων, έκανε ισχυρή επάνοδο στα διεθνή πράγματα, αποδεικνύοντας ότι το κράτος του είναι ο μόνος “παίκτης” με την σταθερή αξία για το Διεθνές Σύστημα.
Στο περιθώριο της Συνόδου αναδείχθηκε κάτι σημαντικό, ότι η φετινή Συνδιάσκεψη ήταν σαν να έγινε με σκοπό ο Μπάιντεν λίγο προτού την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, να ήθελε να καταδείξει ότι οι Συμφωνίες Αβραάμ είναι μία σοβαρή παρακαταθήκη για την ανατολική περιφέρεια και τη διαρκή παρουσία της Αμερικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Ανατολία.
Άραγε, με έρεισμα τις Συμφωνίες του Αβραάμ δεν είχε αρχίσει το 2019 πάλι, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας κάτι πολύ σημαντικό στη γεωπολιτική σκακιέρα, ότι η αγγλοσαξωνική θεωρία με κύριους εκφραστές της τον Μάκιντερ και τον Σπάικμαν που εστίασαν στη Heartland και Rimland, τοποθετώντας τις μελέτες τους στην Ευρασία και το συμμαχικό περιβάλλον της (σε μία ελεύθερη απόδοση) είναι μία “συνθήκη” φανερή όσο ποτέ άλλοτε, από τον τρόπο που εδώ και μία σχεδόν δεκαετία κινούνται οι ΗΠΑ;
Η διεθνής πολιτική εξαρτάται από το Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη. Αυτό είναι ένα γεωπολιτικό “τετελεσμένο” που έγινε ηχηρό στην παρούσα Σύνοδο. Η Αμερική επένδυσε και θα συνεχίσει να επενδύει όχι μόνο στον ιστορικό της σύμμαχο που είναι το Ισραήλ, αλλά και στις αραβικές οντότητες, προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί ξανά -αυτήν τη φορά με δική της υπαιτιότητα- από την ανατολική περιφέρεια όπως συνέβη στο όχι μακρινό 1960, αφήνοντας την τότε Σοβιετική Ένωση να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Ο ουκρανικός πόλεμος εξαιτίας του οποίου άφησε κενό το ρωσικό κράτος στην πολιτική που μέχρι τότε ασκούσε στα αραβικά περιβάλλοντα και κυρίως στην περιοχή του Μαγκρέμπ, οι ΗΠΑ σταδιακά και μεθοδικά το καλύπτουν (και) με (σημαντικό) σύμμαχο το κράτος μας.
Από εκεί και ύστερα, και με το βλέμμα μας σε όσα έγιναν αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη, το Ισραήλ επανήλθε όχι μόνο για να μείνει, αλλά για να βοηθήσει για άλλη μία φορά τις ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν το βηματισμό τους στην περιοχή μας. Γιατί για την Αμερική το Ισραήλ δεν έχει μόνο σημασία σε ό,τι αφορά τα αραβικά πράγματα, αλλά και την Κίνα.
Άγιοι Ανάργυροι: Πρώτα προκάλεσαν τροχαίο και ύστερα έδειραν αστυνομικό - Στο νοσοκομείο μία γυναίκα
Ο Μπάιντεν ήθελε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην Κίνα, μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ πάντοτε θα είναι ο ζωτικής διάστασης σύμμαχος στην περιοχή της Ασίας και το “κλειδί” που θα ανοίγει τις συμμαχίες του αμερικανικού κράτους.
Άλλωστε να πούμε και κάτι, παρά το γεγονός ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Ερντογάν και συζήτησαν ακόμα και για τις ενεργειακές εξελίξεις, εδώ και καιρό, στη διεθνή διπλωματία είναι γνωστή η μεταστροφή της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ, επενδύοντας στον EastMed και δίνοντας ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί να βρει διέξοδο στα ενεργειακά της Ευρώπης μέσω ενός δρόμου που πηγαίνει από το Ιράκ, το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι μέσω αυτής στην Ευρώπη, ωστόσο με αμφίβολα αποτελέσματα, μια και πλέον η Σαουδική Αραβία θα κρίνει τις εξελίξεις με τα συγκεκριμένα κράτη.
Το Ισραήλ έχει κάνει ήδη τα βήματά του με το κράτος του Σαούντ, ενώ οι επιστολές που αντάλλαξαν Ραϊσί (πρόεδρος του Ιράν) με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και το διάδοχο του θρόνου, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ότι το βλέμμα των Ισχυρών και κυρίως της Δύσης έχει βάλει στο περιθώριο τον μέχρι πολλά χρόνια “παίκτη” Τουρκία και διαμορφώνουν τη νέα Γεωπολιτική σε μία νέα βάση με επίκεντρο τον αραβικό και εν γένει μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς ωστόσο στο επίκεντρο του τελευταίου το τουρκικό κράτος.
Εμείς ως Ελλάδα είναι φυσικό να χαιρόμαστε ότι Ισραήλ και Αραβικά Κράτη, με τα οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί και κυρίως σχέσεις εμπιστοσύνης, βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής, μη αφήνοντας πλέον την Τουρκία να υποκλέψει για άλλη μία φορά τη σημασία που ιδίως ο Αραβικός κόσμος όφειλε να φέρει για τη Δύση εδώ και πολλές δεκαετίες.
[1] Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Ειδήσεις σήμερα
Νέες ταυτότητες: Πώς θα κάνουμε αίτηση στο gov.gr – Βήμα βήμα η διαδικασία
Κορoνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Pirola» – Παγώνη: Ο κόσμος πρέπει να προσέχει
Πλημμυροπαθείς: Στις 22.589 οι οριστικές αιτήσεις στην Κρατική Αρωγή, εκκρεμούν 4.840