Και αυτή η εικόνα απέχει αρκετά από τα όσα κατέγραφαν οι ελληνικές αρχές το 2022, όπου 500-2.000 έφταναν στα ελληνικά νησιά ή τον Εβρο ανά μήνα.
Η κλιμάκωση των ροών από το καλοκαίρι δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα νησιά αν και ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων αυξήθηκε κατά πολύ. Τον Φεβρουάριο του 2023, στα πέντε νησιά με Κέντρα Υποδοχής, δηλαδή Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, έμεναν περίπου 4.500 πρόσφυγες. Τον Φεβρουάριο του 2024 ο αριθμός αυτός κυμαίνεται στους 11.000. Βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν, θα δει πολύ αισθητή πτώση από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο, όπου μέσα σε 30 μέρες, πάρα τις νέες αφίξεις, ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στα νησιά μειώθηκε κατά 28%, καθώς τον Ιανουάριο φιλοξενούνταν στις κρατικές δομές περίπου 15.700 άτομα.
Αυτό που ωστόσο είναι δεδομένο είναι η εντυπωσιακή αύξηση των ροών μέσα στο 12μηνο που δείχνει ότι η κίνηση πληθυσμών είναι αυξημένη. Από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν από τα τουρκικά παράλια σε σχέση με τους μόλις 18.000 το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022-2023 καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 170%. Και όλα αυτά, με δεδομένο τις καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία από τον Οκτώβριο στο μεταναστευτικό και τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας των δύο Λιμενικών Σωμάτων.
Καθησυχαστικός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Γαύδου και στη νότια Κρήτη εμφανίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης. Στο νησί δεν υπάρχουν κρατικές δομές, ωστόσο τα στοιχεία των αφίξεων δείχνουν ξεκάθαρα τη σημαντική αύξηση σε περιστατικά και άτομα. Υπολογίζεται ότι οι αριθμοί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 είναι συγκρίσιμοι με τα στοιχεία ενός έτους για την Κρήτη. Συγκεκριμένα, το 2023 καταγράφηκαν 17 περιστατικά, με 604 μετανάστες να διασώζονται νότια της Κρήτης, ενώ τους δυο πρώτους μήνες του 2024 έχουν ήδη καταγραφεί 15 περιστατικά και 780 άτομα.
Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε πολύ μικρό τον αριθμό των μεταναστών που έχει αποβιβαστεί μέχρι στιγμής, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαρκής εγρήγορση. Σημείωσε πως «η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα και η Ελλάδα δεν θα ζήσει κρίση όπως αυτή που έζησε το 2015, παρά το πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον, με πολέμους, εμφυλίους κ.λπ. περιμετρικά μας» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει μια ροή από τον περασμένο Νοέμβριο στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη από την ανατολική Λιβύη, οι αριθμοί είναι μικροί, είναι πολύ μικροί, μιλάμε για χίλιους μετανάστες συνολικά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Ομως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, με δεδομένο και ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και βέβαια, ευρύτερα στο Σαχέλ, έχουμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση από το Σουδάν εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου και βέβαια στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει προβληματισμός και διαρκής εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καιρίδης.
Αιτιολογώντας την άποψη πως η Γαύδος και η νότια Κρήτη δεν διατρέχουν κίνδυνο από τις συνεχείς και διαρκώς αυξανόμενες ροές μεταναστών, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «σήμερα υπάρχουν εργαλεία που δεν υπήρχαν το 2015, όπως και υποδομές και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος».
Σε πρόσφατες δηλώσεις η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη έχει κάνει σαφές πως ο Δήμος δεν αντέχει οικονομικά και δεν μπορεί πρακτικά να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος της φιλοξενίας των μεταναστών που καταφτάνουν. Η ίδια τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ότι «από δω και πέρα, που ο καιρός θα καλυτερεύει, να περιμένετε ότι θα έχουμε ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Από τις αναφορές των ίδιων των ανθρώπων φαίνεται ότι πίσω υπάρχουν περίπου 4.000 άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να έρθουν προς τα εδώ».
«Αγκάθι» η αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου
Είναι γεγονός ότι η αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου θα συμπαρασύρει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης. Αρκετοί Αιγύπτιοι εγκαταλείπουν τη χώρα, κυρίως λόγω της δραματικής οικονοµικής κατάστασης. Η Αίγυπτος έχει επηρεαστεί περισσότερο απ’ όλες τις γειτονικές χώρες από την κρίση στο Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Σουέζ και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.
«Οι γεωπολιτικές και στρατιωτικές κρίσεις σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο γεωπολιτικό σημείο του κόσμου έχουν αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις. Η περιοχή Μέσης Ανατολής, Ερυθράς Θάλασσας και ανατολικής Αφρικής (Κέρας της Αφρικής) ήταν πάντα περιοχή με πολλαπλές κρίσεις. Καταγράφω ενδεικτικά την κρίση της Υεμένης, η οποία είναι κρίση πολιτική, στρατιωτική αλλά και ανθρωπιστική εδώ και χρόνια. Η κρίση στη Γάζα είναι γνωστό πώς εξελίσσεται. Στο Σουδάν επιδεινώθηκε η πολιτική και οικονομική αστάθεια. Και η κλιματική κρίση χτυπά αλύπητα το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλά χρόνια. Ολα αυτά οδηγούν στην αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών. Αναπόφευκτα η Αίγυπτος, το σημείο σταθερότητας στον αραβικό κόσμο, βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Χάνει καθημερινά, λόγω της κρίσης στο Σουέζ, μεγάλο μέρος εισοδημάτων. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς σε μια εύθραυστη αιγυπτιακή οικονομία. Μια ενδεχόμενη πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση στην Αίγυπτο θα έχει μεγάλες συνέπειες όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μεταναστευτικές ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη αναμφίβολα θα αυξηθούν. Η Ευρώπη πρέπει, επομένως, να προετοιμαστεί διπλωματικά και επιχειρησιακά. Εχουμε ήδη κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις από αυξημένες ροές που εμφανίζονται από τη Λιβύη προς τα νότια της Κρήτης» ανέφερε σε συνέντευξη του και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.