Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, το κύκλωμα μόνο για αυτό το ταξίδι είχε λάβει περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια, για να τους στείλει στην Ευρώπη μέσα σε ένα σιδερένιο φέρετρο που έπλεε στις ανοικτές θάλασσες της Μεσογείου πέντε και πλέον μέρες. Μέσα σε μόλις έξι μήνες του 2023, στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο έχουν πνιγεί περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, όσοι νεκροί είχαν εντοπιστεί όλο το 2022 στις ίδιες θάλασσες. Η αύξηση στα ναυάγια δείχνει τις νέες πιέσεις που ασκούνται από τη νέα κρίση στην Αφρική και τις χώρες της Ανατολής.
Πρόβλεψη
Στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων περιστατικών, αφού αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι είτε από τα τουρκικά παράλια είτε από τη Βόρεια Αφρική ταξιδεύουν κυρίως προς την Ιταλία για να κατευθυνθούν πιο εύκολα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τα σκάφη που κυρίως ξεκινούν από τα παράλια της Β. Αφρικής είναι παλιά και πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μεγαλύτερος από το επιτρεπόμενο. Εκτιμάται μάλιστα ότι από την αρχή του 2023 υπήρξε αύξηση 600% από την ανατολική πλευρά της Λιβύης.
Τα ναυάγια, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που παρακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις στις μετακινήσεις των πληθυσμών. Ενα χρόνο πριν, στα τέλη Ιουνίου του 2022, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε υπολογίσει ότι 103 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη. Πρόκειται για αύξηση 13,6 εκατ. σε σύγκριση με τα τέλη του 2021, πληθυσμός που υπερβαίνει αυτόν του Βελγίου, του Μπουρούντι ή της Κούβας.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022, οι εκτιμήσεις αυξήθηκαν και άλλο ανεβάζοντας τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 108,4 εκατ. ανθρώπους (+19,1 εκατ. σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα), που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έγινε ποτέ. Η ανοδική τροχιά της παγκόσμιας αναγκαστικής μετακίνησης δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης το 2023, καθώς η έκρηξη της σύγκρουσης στο Σουδάν προκάλεσε νέες εκροές, ωθώντας το παγκόσμιο σύνολο σε περίπου 110 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2023.
Καμπανάκι
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ γρήγοροι για να βιαστούν στη σύγκρουση και πολύ αργοί για να βρουν λύσεις. Η συνέπεια είναι καταστροφή, εκτοπισμός και αγωνία για καθένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκριζώθηκαν βίαια από τα σπίτια τους», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
«Η Ε.Ε. πρέπει να θέσει την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στο επίκεντρο της δράσης της στη Μεσόγειο. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, οι συλλογικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ όλων των μεσογειακών κρατών, της αλληλεγγύης και της κατανομής ευθυνών, όπως αντικατοπτρίζονται στο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, είναι απαραίτητες για τη διάσωση ζωών. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπεφωνημένου περιφερειακού μηχανισμού αποβίβασης και αναδιανομής για τους ανθρώπους που φτάνουν διά θαλάσσης, τον οποίο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε», δήλωσε η Τζίλιαν Τριγκς, βοηθός ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ο Φεντερίκο Σόντα, διευθυντής του Τμήματος Εκτακτης Ανάγκης του ΔΟΜ, σημείωσε πως «είναι σαφές ότι η τρέχουσα προσέγγιση στη Μεσόγειο είναι ανεφάρμοστη. Χρόνο με τον χρόνο συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη οδός μετανάστευσης στον κόσμο, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Τα κράτη πρέπει να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τα κενά στην προληπτική έρευνα και διάσωση, τη γρήγορη αποβίβαση και τα ασφαλή τακτικά μονοπάτια».
Προορισμός η Ιταλία και μετά Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη
Στην Ιταλία η αύξηση που σημειώνεται στις προσφυγικές ροές είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, μέχρι και τις 11 Ιουνίου η αύξηση είναι 150% (54.205 άτομα σε σχέση με 21.712 το 2022), κυρίως από Τυνησία, Λιβύη, τουρκικά παράλια (διασχίζοντας το Αιγαίο) και Αλγέρι. Οι καταγωγές των ανθρώπων που φτάσουν στην Ιταλία είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Τυνησία, τη Συρία, το Καμερούν, την Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι. Ολοι τους έχουν τελικό προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
«Πολύ σκληροί οι διακινητές γιατί τα έσοδα είναι μεγάλα»
«Οι διακινητές που εντοπίζουμε σε ανάλογα περιστατικά ή οι βοηθοί τους και μεσολαβούν για τη διαχείριση τέτοιων μεγάλων περιστατικών με μαζικές φορτώσεις μεταναστών σε άθλιες συνθήκες και με τον κίνδυνο πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος να είναι σχεδόν δεδομένος, είναι πραγματικά πολύ σκληροί. Δεν αναφέρομαι στους μετανάστες που συνήθως επιφορτίζονται με τον ρόλο της πλεύσης τέτοιων σκαφών συνήθως τις τελευταίες ώρες, αλλά για όσους έχουμε συλλάβει στη στεριά σε αναμονή όσων επιβιβαστούν και σε όσους έχουν συλλάβει και μετά τη διάσωση. Είναι αποφασισμένοι για όσα κάνουν γιατί τα έσοδα είναι τρομακτικά μεγάλα. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι από τις μεγαλύτερες μαύρες παραοικονομίες του πλανήτη, μετά τα ναρκωτικά. Πρόκειται για οικονομία δισεκατομμυρίων» λένε αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Η αποσταθεροποίηση στην Αφρική «πυροδοτεί» τη μεταναστευτική κρίση
Από το 2016, δύο χρόνια μετά την έναρξη των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη κυρίως από τις χώρες της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Μπαγκλαντές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν σε άμεση προτεραιότητα ένα σχέδιο στήριξης των χωρών της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής φοβούμενοι ότι οι συνεχόμενες πολιτικές αναταραχές θα δημιουργήσουν νέο κύκλο αποσταθεροποίησης και άρα μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.
Πλέον ο κίνδυνος είναι πιο έντονος από ποτέ. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να προωθήσει το τρίπτυχο: ασφάλεια, υγεία και σταθερότητα, ενώ η στρατηγική που επεξεργάζεται προβλέπει την προώθηση επενδύσεων στην αφρικανική ήπειρο ύψους 150 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία.
Η Αφρική βρίσκεται σήμερα σε φάση αποσταθεροποίησης, η οποία χαρακτηρίζεται από πραξικοπήματα, συγκρούσεις, τρομοκρατία, πειρατείες, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο «και στην ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέρουν συχνά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Επιπλέον, η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας συνδέεται επίσης με την προαναφερόμενη κατάσταση.
Υποψήφιοι ΕΠΑΛ | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 |
15.108 | 16.608 | 15.544 |
Ειδήσεις σήμερα
Κως: Εντοπίσθηκε DNA της 27χρονης Αναστάζια στο σπίτι του Μπαγκλαντεσιανού
Τουρισμός: «Ξεθωριάζουν» Μύκονος και Σαντορίνη