Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Τα συνολικά 85 θύματα της σπείρας, μεταξύ των οποίων και γνωστό ξενοδοχείο της Μυκόνου, έπεσαν στην παγίδα των απατεώνων, πιστεύοντας ότι πραγματοποιούν συναλλαγή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία πρόσβασης στους κακοποιούς, για να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, συνέλαβαν την Πέμπτη τους πέντε Ρομά ηλικίας από 22 έως και 32 ετών. Το ποσό των 375.000 ευρώ μέσα σε μόλις 5 λεπτά κατάφεραν να αποσπάσουν οι επιτήδειοι τον περασμένο Μάρτιο από γνωστό ξενοδόχο, στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου. Αφού επικοινώνησαν μαζί του υποκρινόμενοι ότι θα έκλειναν τα περισσότερα δωμάτια της ξενοδοχειακής μονάδας, κατάφεραν να τον ξεγελάσουν, με το πρόσχημα της πληρωμής του. Το θύμα έλαβε ένα SMS με δήθεν σύνδεσμο για επιβεβαίωση συναλλαγής, έβαλε τους κωδικούς πρόσβασης στον τραπεζικό του λογαριασμό και μετά από 5 λεπτά είδε τα χρήματά του να εξαφανίζονται.
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Με την ίδια μέθοδο οι κατηγορούμενοι απέσπασαν 200.000 ευρώ από πανελλαδική εταιρία ενοικιαζόμενων δωματίων, με έδρα τη Νίκαια Αττικής, αλλά και 180.000 ευρώ από ξενοδόχο στη Σάμο. «Θα τα πληρώσω όλα εγώ και θα έρθει η μάνα μου μετά να κάνει τις οδοντιατρικές εργασίες, γιατί δεν ξέρει από αυτά…». Με αυτή τη φράση κατάφεραν οι απατεώνες να ξεγελάσουν έναν οδοντίατρο από τη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Φεβρουάριο, δήθεν κλείνοντας ένα ραντεβού. Το θύμα είδε συνολικά 65.000 ευρώ να κάνουν «φτερά» από το λογαριασμό του. Σε άλλη περίπτωση, ένα ραντεβού σε φυσιοθεραπευτή της Θεσσαλονίκης κόστους 246 ευρώ, έφερε κέρδος στη σπείρα ύψους 15.000 ευρώ, καθώς για ακόμα μια φορά βρήκαν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό. Το ποσό των 9.000 ευρώ είχαν καταφέρει να αποσπάσουν πριν από λίγους μήνες και από έναν παιδίατρο στον Πύργο.
Στα πλοκάμια των επιτήδειων έπεσαν και 5 επιχειρηματίες που εξαπατήθηκαν με δήθεν μαζικές παραγγελίες προϊόντων και είδαν τελικά 700.000 ευρώ να χάνονται από τους λογαριασμούς τους. Τα χρήματα από τις απάτες κατέληγαν στους λογαριασμούς… 27 τοξικομανών, που είχαν στρατολογηθεί ως… «μουλάρια» (μέθοδος money mules) από την περιοχή της Θήβας. Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες είχαν καταφέρει να καλύψουν τα ίχνη τους και να μη συνδέονται τα παράνομα κέρδη τους με το όνομά τους. Παράλληλα είχαν δημιουργήσει «μαϊμού» ιστοσελίδες, αλλά και… κωδικό λεξιλόγιο επικοινωνίας για να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.
Ναργιλέδες και σίδερα
Συγκεκριμένα «ναργιλέδες» αποκαλούσαν τα χρήματα, «σίδερα» ήταν η κωδική λέξη για τις κάρτες τραπεζών, ενώ «μπίρα», «κίτρινη» και «έψιλον» ήταν οι ονομασίες που είχαν δώσει στις κάρτες διαφορετικών τραπεζών, με… παραπομπές στο όνομα του κάθε ιδρύματος.
Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων που εντοπίστηκαν σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Κορινθία και τη Βοιωτία, σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων. Οι Αρχές αναζητούν δύο ακόμα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του
Πάτρα: Εξηγήσεις Πισπιρίγκου και για Μαλένα, Ιριδα