Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, τα οποία έχουν ως στόχο κυρίως την ενημέρωση των γονέων, αλλά και τον έλεγχο που πρέπει να ασκούν στα παιδιά προκειμένου να τα προστατεύσουν από την πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από ακατάλληλα για την ηλικία τους περιεχόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε στον πρωθυπουργό την ιστοσελίδα parco.gov.gr, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τους τρόπους που θα εφαρμόσουν τον έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετς των παιδιών τους. Στην ιστοσελίδα, που είναι ήδη έτοιμη και θα παρουσιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου, οι γονείς θα μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν ήδη οι περισσότερες φορητές συσκευές.
Παράλληλα, στα…σκαριά βρίσκεται και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι διαθέσιμη για συσκευές IOS και Android και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει προεγκατεστημένες δυνατότητες χρονικού περιορισμού, ενώ θα διαθέτει και τεχνητή δυνατότητα για ηλικιακή αναγνώριση του χρήστη.
«Το χρονικό όριο, το οποίο θα είναι προεπιλεγμένο στο Kids Wallet, για τη χρήση των κινητών ή άλλων συσκευών θα είναι μια ώρα, ωστόσο οι γονείς θα μπορούν να το προσαρμόζουν. Παράλληλα, αφού η εφαρμογή θα μπορεί να ταυτοποιεί την ηλικία του χρήστη, σε περίπτωση που επιχειρήσει να επισκεφθεί ακατάλληλη ιστοσελίδα που η πρόσβασή της επιτρέπεται σε χρήστες άνω των 18 ετών, θα του απαγορεύεται η πρόσβαση», αναφέρει στον «Ε.Τ.» πηγή με γνώση του υπό επεξεργασία σχεδίου. Η εφαρμογή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη την άνοιξη του 2025.
Προβληματισμός
Χανιά: «Απειλούσε να με σκοτώσει» είχε καταθέσει η εν διαστάσει σύζυγος του 45χρονου
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» για το θέμα αυτό θα υπάρξει εθνική πρωτοβουλία προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ληφθεί κοινή απόφαση για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς σε άλλες χώρες δεν ισχύουν τόσο αυστηρά μέτρα για τη χρήση των social media. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να διαμορφωθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένας Χάρτης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Σωστό το μέτρο και για τους ανήλικους και για τους γονείς
Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών έρχονται να θέσουν φραγμούς στις επιβλαβείς συνέπειες της ανεξέλεγκτης ενασχόλησης με τα social media και το Διαδίκτυο. Τα οφέλη είναι πολλά, τονίζει η κ. Αννα Παρδάλη, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μιλώντας στον «E.T.».
«Ωριμότητα για τη χρήση του Διαδικτύου κάτω από τα 16 δεν υπάρχει. Είναι σωστό να συνυπάρχει πολιτική πρόληψης, ενημέρωσης και ελέγχου. Το Kids Wallet μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην ορθή χρήση και να αποτρέψει κινδύνους που δεν μπορούν να φανταστούν οι ανήλικοι. Παράλληλα, η γονική παρακολούθηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος», τονίζει.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, στοχεύοντας στη συνεργασία γονέων και παιδιών. Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, το περιοριστικό πλαίσιο θα αναγκάσει γονείς και παιδιά να συνεργαστούν, προωθώντας πιο υπεύθυνες συμπεριφορές από νωρίς.
«Τα social media είναι ένα μέρος της κοινωνικοποίησης του παιδιού πλέον. Κι ένα παιδί 15 ετών δεν θα πρέπει να μπαίνει μόνο του σ’ αυτό, αλλά μόνο με γονική συναίνεση και παρακολούθηση. Το μέτρο είναι σωστό, γιατί υποχρεώνει τον έφηβο που είναι στη φύση του να μη συνεργάζεται με τον γονιό, να πρέπει να το κάνει. Γιατί δεν θα έχει άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, θα υποχρεώνει και τον γονιό να λαμβάνει την ευθύνη της γονεϊκότητας απέναντι στο παιδί του. Το μέτρο κινείται, λοιπόν, σε θετική κατεύθυνση, από κάθε άποψη», καταλήγει η ειδικός.