Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο 40χρονος πιλότος, που σχεδίαζε να περάσει την Πρωτοχρονιά στο χωριό μαζί με την οικογένεια της συζύγου του Ειρήνης στην Κρήτη, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το μοιραίο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-2 Buckeye κατέπεσε χθες στις 11:30 το πρωί, λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα.
Καλαμάτα: Ο θάνατος του πιλότου έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχει βιώσει η οικογένεια της συζύγου του
Όπως δήλωσαν στο Creta24 κάτοικοι της Γαλιάς, η χήρα του αδικοχαμένου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει χάσει δύο από τους τρεις αδερφούς της. Ο ένας αδερφός της έφυγε μάλιστα από τη ζωή σε μικρή ηλικία – περίπου 6 ετών- όταν υπέστη ηλεκτροπληξία, αφού από λάθος έβαλε το χέρι του σε πρίζα. Το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών.
«Έχασαν τρίτο παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος του χωριού.
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην Καλαμάτα – Μητέρα του επισμηναγού «Το παιδί μου θέλω, φέρτε το πίσω»
Η κηδεία του άτυχου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα θα τελεστεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (29/12) στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Στο πατρικό του 40χρονου στην Καλαμάτα εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας
«Το παιδί μου θέλω. Το παιδί μου. Μπορεί να μου το φέρει κάποιος; Το παιδί μου το δικό μου! », λέει η μητέρα του πιλότου, Βαρβάρα Κωστέα.
Πατέρας του επισμηναγού: «Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί και όχι σε φέρετρα με την γαλανόλευκη…»
Στην ΕΡΤ μίλησε ο πατέρας του επισμηναγού, ο οποίος ανέφερε πως «έφυγε με την μεγάλη του αγάπη, έτσι όπως ήθελε, να πετάει… Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί και όχι σε φέρετρα με την γαλανόλευκη…».
Ο αδελφός του 40χρονου επισμηναγού κάνει λόγο για έναν άριστο οικογενειάρχη που το πάθος του ήταν να ταξιδεύει στους αιθέρες και να πιλοτάρει τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Μεγάλη θλίψη για την οικογένεια και το χωριό μας. Ένας έμπειρος πιλότος με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης πριν μεταφερθεί στα Τ-6. Τα παιδιά 12 και 4 ετών και η σύζυγός του, είδαν με τα μάτια τους τον δικό τους άνθρωπο να χάνεται από το οπτικό τους πεδίο και μετά φωτιά. Τα παιδιά είδαν τον πατέρα τους να χάνεται. Είχε καλέσει τους δικούς του ανθρώπους για την τελευταία του πτήση. Η ζωή του ήταν να πετάει. Δεν ήθελε τίποτα άλλο.
Αποκάλυψη: Αυτή είναι η Ελληνίδα τραγουδίστρια που πέθανε και κανείς δεν πήγε στην κηδεία της
Μου είχε πει την Δευτέρα, “Γιώργο πάω για την τελευταία πτήση, μετά Πρωτοχρονιά στην Κρήτη με την οικογένεια και θα επιστρέψω να πάμε για κυνήγι”. Δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε συγκινημένος ο αδελφός του επισμηναγού και κατέληξε: «Θα τον θυμάμαι σαν γενναίο πολεμιστή που αγαπούσε πολύ αυτό που έκανε. Ήταν το χαμογελαστό παιδί, ο φίλος, ο αδελφός, το αγαπημένο παιδί του χωριού».
Συγκλονίζει η αδελφή του αδικοχαμένου πιλότου – «Έφυγε ο άγγελός μου, ήταν άδικο να γίνει έτσι»
Η αδελφή του αδικοχαμένου πιλότου συγκλονίζει με τα λεγόμενά της: «Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένεια του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί».
«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που δυστυχώς έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια».
Συγκλονίζει ο αδελφός του επισμηναγού: «Τα παιδιά είδαν τον πατέρα τους να χάνεται »
Καλαμάτα: Πώς οδηγηθήκαμε στην τραγωδία με το T-2
Τραγική κατάληξη είχε η πτήση του T-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας με χειριστή τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα 40 ετών. Ήταν η τελευταία με το συγκεκριμένο αεροσκάφος και μάλιστα έγινε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του από τον αεροδιάδρομο της 120 ΠΕΑ.
Ο 40χρονος επισμηναγός ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεις.
Καλαμάτα: «Έπρεπε να έχει αντικατασταθεί το αεροσκάφος»
«Βαριά χρονιά για την πολεμική αεροπορία, είναι η έκτη απώλεια που έχουμε φέτος», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραιωσηφίδης.
«Κατέληξε, μια πολύ ευχάριστη, όπως θα είχε προγραμματιστεί, τελετή η οποία θα γινόταν… Αποχωρούν αυτοί οι οποίοι πήραν μεταθέσεις τώρα και πηγαίνουν στις νέες μονάδες τους. Ο συγκεκριμένος ιπτάμενος, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα έφευγε για νέα θέση και ολοκλήρωνε την καριέρα του και σαν εκπαιδευτής και σαν πιλότος».
Όπως λέει ο ίδιος: «Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έχει πολλές απώλειες. Είναι ένα παλιό αεροπλάνο, παραγγέλθηκε το 1974, υπηρετούν από τότε ανελλιπώς. Είναι αυτά που εκπαίδευσαν όλους τους χειριστές των μαχητικών και μη αεροσκαφών της ΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη απώλεια είναι το 2018, αλλά τότε είχαμε δύο πτώσεις, η μία ήταν θανατηφόρα, η άλλη όχι. Και αμέσως προηγουμένως πρέπει να πάμε στο 1996. Ήταν είναι αξιόπιστο αεροπλάνο και τα εκπαιδευτικά, ιδιαίτερα αυτού του τύπου με δύο κινητήρες, είναι αυτό που λένε ότι συγχωρούν λάθη».
Σύμφωνα με τον κ. Καραιωσηφίδη:
«Δεν πετάει τίποτα στην ελληνική ΠΑ αλλά και σε όλες τις αεροπορίες αν δεν είναι ασφαλές. Όταν το πρωί χθες ο μηχανικός παρέδωσε το αεροπλάνο στον πιλότο και υπογράψανε, ο πιλότος είχε την εμπιστοσύνη ότι το αεροπλάνο ήταν αξιόπλοο. Τι συνέβη στη συνέχεια είναι θέμα διερεύνησης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως:
«Το παλιό αυτό αεροπλάνο θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Υπάρχει διαδικασία ήδη αντικατάστασης».
Πολεμική Αεροπορία: Αυτός είναι ο πιλότος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που συνετρίβη στην Καλαμάτα
Μία πολύ δύσκολη ημέρα για το πανελλήνιο καθώς η Πολεμική μας Αεροπορία θρηνεί έναν ακόμη πιλότο.
Θλίψη σκόρπισε στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας ο θάνατος του 40χρονου κυβερνήτη που σκοτώθηκε κατά την συντριβή του εκπαιδευτικού αεροπλάνου 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα το πρωί της Τετάρτης (27/12).
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόκειται για τον Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα.
Νωρίτερα, βίντεο που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, καταγράφουν εκρήξεις να ακούγονται από το σημείο της πτώσης. Tης πτώσης προηγήθηκε μια έκρηξη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η οικογένεια του πιλότου παρακολουθούσε την τελευταία του πτήση στην Καλαμάτα
Ο 41χρονος επισμηναγός, Επαμεινώνδας Κωστέας, δεν κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και συνετρίβη μαζί με αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μάλιστα, στον χώρο του αεροδρομίου ήταν η σύζυγός του με τα δύο παιδιά, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση.
Ο συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν μάλιστα λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο.
Σημειώνεται ότι, το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων βορειοδυτικά από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, της πτώσης προηγήθηκε μια έκρηξη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Το αεροσκάφος Τ-2E Buckeye της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, όπως μεταδίδει το best tv.
Καλαμάτα: Η στιγμή που πέφτει το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας
Η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας
«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία.
Καλαμάτα: Το Τ-2 Buckeye και τα βασικά χαρακτηριστικά του
Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Αμαλιάδα: Συνελήφθη ο γιος νεκρής – Ζούσε επί 20 ημέρες στο ίδιο σπίτι με την σορό