Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα άτομο με την κατηγορία ότι παραβίασε τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, καθώς φέρεται ότι τραβούσε τον σκύλο με αλυσίδα και τον βουτούσε στη θάλασσα παρά τη θέλησή του.
Στον συλληφθέντα βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.300 ευρώ για την κακοποίησή του.
Κακοποίηση ζώου: Τι πρέπει να κάνετε αν πέσει στην αντίληψή σας
Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης είναι πάρα πολλά στη χώρα μας και τα περισσότερα προέρχονται από τους ίδιους τους κηδεμόνες των ζώων.
Ως κακοποίηση νοείται κάθε ακατάλληλη μεταχείριση, κάθε συμπεριφορά που διαταράσσει την ευζωία του ζώου και του προκαλεί από δυσφορία έως θάνατο. Με αυτήν την έννοια και σύμφωνα με το Νόμο, κακοποίηση ζώου είναι οποιαδήποτε πράξη βίας τελείται εις βάρος του, όπως η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός, το κόψιμο αυτιών και ουράς, η κτηνοβασία, η μονομαχία μεταξύ ζώων, η παράνομη εμπορία και πώληση (εξαιρουμένων περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και η συσσώρευση ζώων (animal hoarding).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. Επίσης, σύμφωνα με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αντιθέτως συντελείται στα πλαίσια του σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης.
Εκτός από την «ενεργητική» κακοποίηση που απαιτεί «πράξη» από την πλευρά του θύτη, υπάρχει και η «παθητική» κακοποίηση. Εκείνη, δηλαδή, που ισοδυναμεί με παράλειψη απαιτούμενης ενέργειας και ως τέτοια νοείται το μόνιμο δέσιμο, η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, η έλλειψη κατάλληλης τροφής και νερού, η παραμονή του ζώου σε μέρος χωρίς κατάλληλο στέγαστρο, η διαμονή σε ακατάλληλο χώρο, ανάμεσα σε σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακαθαρσίες, η απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου. Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, υποχρεούμαστε να ειδοποιήσουμε τον οικείο Δήμο, ώστε να παρασχεθεί στο ζώο η κατάλληλη φροντίδα και ιατρική περίθαλψη.
Συγκεκριμένα η κακοποίηση αναφέρεται :
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Α. στην κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους όπως ενδεικτικά ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης του ζώου, το δέσιμο, η μη παροχή επαρκούς τροφής και νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο περιβάλλον (π.χ. μπαλκόνια, χώροι με ακαθαρσίες, χωρίς προφύλαξη από καιρικές συνθήκες), η παράνομη αναπαραγωγή, εμπορία και πώληση.
Β. στον φόνο, τον βασανισμό, την πρόκληση πόνου ή φόβου, τη σωματική εξάντληση του ζώου, την εγκατάλειψη νεογέννητων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό.
Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια.
Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email. Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.
Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με το ν. 4830/2021 προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34) και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες.