Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε 41 σταθμούς καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.
Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.
Καύσωνας: Πώς να αποφύγουμε τη θερμοπληξία – Αναλυτικές οδηγίες και μέτρα
Αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια του πολυήμερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Στους πίνακες που ακολουθούν αναφέρονται αναλυτικά τα συμπτώματα για κάθε περίπτωση και πώς πρέπει να αντιδράοσυμε, ή να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.
Καύσωνας – Πρόγνωση «φωτιά» από Αρναούτογλου: Που θα δείξει 46 βαθμούς το θερμόμετρο
Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 46 βαθμούς, με τον καύσωνα του 2023 να είναι όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι χειρότερος και από τον καύσωνα του 1987 στην Ελλάδα.
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τις θερμοκρασίες έως και τις 30 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει στο μετεώγραμμα που παραθέτει, η θερμοκρασία παίζει ρόλο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και τη γειτνίαση με τη θάλασσα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook: «Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν». Οπως επισημαίνει στους κλειστούς κάμπους η υψηλότερη θερμοκρασία θα είναι μία με δύο βαθμούς από αυτό που δείχνει ο πίνακας.
Καύσωνας: «Θα σπάσει το ρεκόρ του ’87 σε διάρκεια» λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ
Το ρεκόρ για τις περισσότερες ημέρες καύσωνα που κρατά από το ’87 αναμένεται να σπάσει φέτος καθώς ο καύσωνας που χτυπά τη χώρα τώρα αναμένεται να κρατήσει ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, υποστηρίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Λάλος, αναφερόμενος στον καύσωνα που έχει… εγκατασταθεί σχεδόν όλο τον Ιούλιο πάνω από τη χώρα μας κι όχι μόνο, τονίζει ότι θα μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα. «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο» τόνισε ο Αντώνης Λάλος.
Καύσωνας: Σπάει το ρεκόρ του 1987
Αναφερόμενος στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετές μέρες, ο κ. Λάλος είπε ότι «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».
Για το θερμικό κύμα από την Αφρική και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη Μεσόγειο, ο διευθυντής της ΕΜΥ είπε: για τον καύσωνα που ταλανίζει τη χώρα μας. «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» πρόσθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Τα γνωστά μελτέμια, που είναι ο “ανεμιστήρας” της περιοχής μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλος, που βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να βγει έτσι όλος ο Ιούλιος.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες, γιατί να κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά» τόνισε.
Στο μεταξύ ο Θοδωρής Κολυδάς ανήρτησε τον χάρτη με τα μεγαλύτερα κύματα καύσωνα τα τελευταία 50 χρόνια:
Μια συνοπτική εικόνα των μεγαλυτέρων κυμάτων καύσωνα τα τελευταία 50 χρόνια @Starchannelnew1 @News247gr @EMY_HNMS @EmyEmk @GSCP_GR pic.twitter.com/ZRFQiE196N
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 21, 2023
Καιρός – Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Έρχεται και άλλο κύμα ζέστης από την Τρίτη
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Α. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.
Πιο συγκεκριμένα :
1. Την Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.
Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.
Καύσωνας: 8 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39 °C
Ανοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή (21/07), σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.
Όπως φαίνεται στο χάρτη του Meteo.gr, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.
Καύσωνας: «Καίγεται» η χώρα με θερμοκρασίες ρεκόρ – Στον «φούρνο» την Κυριακή
Επικαιροποίηση προς το χειρότερο των καιρικών συνθηκών προβλέπει η ΕΜΥ για τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.Σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στην Ηπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 40 με 42 βαθμούς και κατά τόπους στη Θεσσαλία στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και ειδικά στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου θα φθάσει τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου. Την Δευτέρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου και από Τρίτη θα ανέβει και πάλι.
Καύσωνας: Στον «φούρνο» την Κυριακή
Όπως τονίζει, δε, την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές καθώς ειδικά την πρώτη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανότατα στα 7 μποφόρ με εδάφη που θα είναι ήδη θερμά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίσσεια προσοχή.
Νέο κύμα από Τρίτη
Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C.
Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο
ΑΘΗΝΑ:
Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 41-42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Παρασκευή 21/7 : 38°C
Σάββατο 22/7 : 38-39°C
Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :
– Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας
– Θεσσαλικός κάμπος
– Πεδινά Φθιώτιδας & Βοιωτίας
– Πεδινά κεντρικής Εύβοιας
– Κεντρική και δυτική Αττική
– Πεδινά ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου
Καιρός-Καύσωνας: – Tι συμβουλεύουν οι ειδικοί
- Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά κάτω των 5 ετών
- Να καταναλώνεται άφθονο νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγονται αλκοολούχα ροφήματα
- Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο
- Αν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, δεν αισθάνεται καλά, πονάει το κεφάλι του, νιώθει ναυτία, εμέτους, πρέπει να τον οδηγήσουμε να κάτσει σε σκιερό μέρος και να τον δροσίσουμε
- Να προτιμάται η παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους
Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων με τηλεργασία, ειδική άδεια ή ευέλικτο ωράριο θέτει σε εφαρμογή, σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.
Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).
Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημέρωσε ότι λόγω του καύσωνα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιείται κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: 8 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39 °C
Φωτιά: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών