«Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας στο ερώτημα, τι θα κάνει η Εκκλησία με τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνοντας του ρεπορτάζ του Eleftherostypos.gr.
Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο το πρωί της Πέμπτης (25.01.24), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών: «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως, δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος».
Και συνέχισε: «Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, απαντώντας για το ίδιο θέμα είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».
Σημειώνεται πως η συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών και των μελών της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου διήρκεσε σαράντα λεπτά και συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν τον σωστό δρόμο, ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμπορεύονται προς όφελος των δύο πλευρών. Ασφαλώς η Εκκλησία προηγήθηκε αυτής της συμπορεύσεως, γιατί πάντοτε συμπορευόμαστε. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η Εκκλησία της πατρίδας μας, όλων των ομογενών. Όπως αγαπούμε την πατρίδα, αγαπούμε και την Εκκλησία της. Οι ομογενείς είναι πάντοτε στη διάθεση του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Όπως στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και στις χαρές της πατρίδας μας, είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος δήλωσε: «Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τονίσω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία αυτή ωφελεί και τη δική μας πλευρά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάρχει ένα κοινό σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο χώρος ο οποίος μας συνδέει τις δύο Εκκλησίες, είναι το Πατριαρχείο. Αυτή είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να παλεύουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η συνεργασία και η ενότητα να αποβαίνει προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».
Κλήρωση Τζόκερ (22/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως η «ελευθερία στον άνθρωπο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε όλοι υπόψη. Και η Εκκλησία, αλλά και η Πολιτεία. Ούτε η Εκκλησία πρέπει να έχει την ξιφολόγχη έτοιμη, αλλά ούτε και η Πολιτεία να θέλει να βάλει δεσμά σε οποιοδήποτε χώρο μέσα στην πατρίδα μας».Στην ίδια ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Συμφωνώ απολύτως με τον Μακαριώτατο με όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα».
Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνόδευαν ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Σαββας Τσίβικος, η Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κυρία Αννίτα
Γάμος ομόφυλων: Προβληματισμός στην Ιεραρχία για τις βαφτίσεις
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με μητροπολίτες να αναλαμβάνουν εντατικά μαθήματα κατήχησης ενημερώνοντας τους πιστούς για τις πτυχές του ζητήματος, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για το εάν θα βαπτίζονται ή όχι τα παιδιά των ομοφύλων. Χθες, θέση για το σχετικό νομοσχέδιο πήρε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας οτι δεν αποδέχεται καμία μορφή συμβίωσης εκτός του γάμου άνδρα και γυναίκας.
Το θέμα της βάπτισης δεν συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αναμένεται ωστόσο να μελετηθεί απο τα συνοδικά όργανα της Εκκλησίας, όπως δήλωσε και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος. Ο ιεράρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να τον αναγνωρίζουμε. Αλλωστε, ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;». Μάλιστα, αφού σημείωσε ότι «δεν ευθύνεται το παιδί για αυτό», είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα.
«Δεν πήραμε συγκεκριμένη απόφαση αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Αν βαπτιστεί το παιδί -που δεν ευθύνεται επαναλαμβάνω-, δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών των ομοφύλων, τότε στην πράξη που θα παρίστανται αναγνωρίζουμε. (…) Υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία ετέθησαν χθες στην Ιεραρχία. Δεν ελήφθη απόφαση, παραπέμφθηκε στα συνοδικά όργανα προκειμένου να μελετηθεί».
Απο την πλευρά του ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος εξήγησε ότι ζήτησε να τεθεί υπ’ όψιν της συνοδικής επιτροπής δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων το θέμα της βάπτισης και εάν η επιτροπή αποφασίσει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βαπτίζονται, θα πρέπει να είναι σαφείς οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να βαπτιστεί στην Ελλάδα ένα παιδί που υιοθετήθηκε από ομόφυλο ζευγάρι στο εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ζευγάρι ομοφυλοφίλων να έρθουν ως γονείς και να υπογράψουν στη βάπτιση. Εάν αλλάξει το Δίκαιο, εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την όποια, έστω και έμμεση, αναγνώριση ομοφυλοφιλικής συζυγίας».
Σε κάθε περίπτωση, οι ιεράρχες θα συνεχίζουν να πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουν και εκστρατεία ενημέρωσης, όπως ο μητροπολίτης Κίτρους, Γεώργιος, ο οποίος την προσεχή Κυριακή από το ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης θα πληροφορήσει τους πιστούς για τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Στο μεταξύ, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου στο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες επισημαίνει οτι η Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016 αποφάσισε ότι «η Εκκλησία δεν αποδέχεται για τα μέλη της σύμφωνα συμβιώσεως του αυτού ή ετέρου φύλου και πάσαν άλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου του γάμου» ως «της εν Χριστώ ενώσεως ανδρός και γυναικός», η οποία «συνιστά μίαν μικράν Εκκλησίαν ή μίαν εικόνα της Εκκλησίας».
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι όσοι συνάπτουν άλλες μορφές συμβίωσης θα πρέπει «να αντιμετωπίζονται με ποιμαντική ευθύνη και εν Χριστώ αγάπη».