Γράφουν οι Μαρίνα Ξυπνητού, Αγγελος Αγγελίδης
Γαύδος, Κύθνος, Ηράκλειο Κρήτης και Ανδρος είναι μερικές από τις νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, με τις δημοτικές Αρχές να ζητούν να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση από τους κατοίκους και τους τουρίστες.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ • ΑΝΔΡΟΣ
«Πρόβλημα στη διαχείριση, όχι στην επάρκεια…»
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, «σχεδόν κάθε απόγευμα στην Ανδρο γίνονται διακοπές νερού για περίπου 2 ώρες». Κάποιοι αποδίδουν το πρόβλημα στην αλόγιστη χρήση που γίνεται στις ντουζιέρες στις παραλίες και όχι στη χρήση που γίνεται εντός των κατοικιών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτό. Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες ο δήμος, με σχετική του ανακοίνωση, ζητούσε από επισκέπτες και κατοίκους να περιορίσουν την «υπερκατανάλωση και συχνά αλόγιστη χρήση του νερού».
Το νησί της Ανδρου υδροδοτείται -κατά κύριο λόγο- από γεωτρήσεις και πηγές. Οπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης (φωτό), είναι ελάχιστες οι διακοπές υδροδότησης και το φαινόμενο εντοπίζεται, κυρίως, τον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ζητούμενο είναι η διαχείριση και όχι η επάρκεια, καθώς, όπως τονίζει, η Ανδρος είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, όπως μας αναφέρει, τα όποια προβλήματα αποδίδονται στην έλλειψη αστυνόμευσης λόγω υποστελέχωσης του δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αλόγιστη χρήση (π.χ. γεμίζουν πισίνες). Ετερο πρόβλημα είναι και τα παλαιωμένα δίκτυα.
Ερωτηθείς για τους φυσικούς πόρους του νησιού, τους οποίους θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η δημοτική Αρχή, σημείωσε: «Εχουμε τρεχούμενα νερά και δεν έχουμε ένα φράγμα. Ομως, το φράγμα έχει μια προοπτική 15 ετών για να γίνει, δεν είναι κάτι άμεσο. Εχουμε αναθέσει μελέτη για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στο νησί. Το πρόβλημα, επιμένω, είναι στη διαχείριση, γιατί, από τη μία, ο δήμος αργεί να στέλνει τους λογαριασμούς ή να ελέγχει τα χαλασμένα ρολόγια και, από την άλλη, κάποιοι καταναλωτές κάνουν αλόγιστη χρήση, σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού, που οδηγεί σε μεγαλύτερες ανάγκες». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λοτσάρης διευκρίνισε ότι σε ορίζοντα 3ετίας θα έχουν ολοκληρωθεί τα προγραμματισμένα έργα, όπως η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Μπατσίου κ.λπ.
ΛΙΛΙΑΝ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ • ΓΑΥΔΟΣ
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Δεν γίνεται να υπάρχει από μία βρύση σε κάθε σκηνή»
Η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων στη Γαύδο είναι γνωστή και συχνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης και διαμαρτυρίας από τους κατασκηνωτές, οι οποίοι διαφωνούν με τον τρόπο που διαχειρίζονται οι Αρχές το νερό. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, ο δήμος εκτός από τις ντουζιέρες με κερματοδέκτη στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της κατανάλωσης του νερού έχει και δημοτική δωρεάν ντουζιέρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα λήψης δωρεάν πόσιμου νερού. «Δεν είναι όμως εφικτό να υπάρχει και από μία βρύση σε κάθε σκηνή», τόνισε.
Από πού παίρνει νερό όμως η Γαύδος; Σύμφωνα με την κ. Στεφανάκη, «οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται από 3 γεωτρήσεις, που έχουν συγκεκριμένες και περιορισμένες ποσότητες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείριση. Εχουμε εστιάσει να διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα, να μη μένει δηλαδή το νησί από νερό και να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, και από εκεί και πέρα σχεδιάζουμε διάφορα έργα για να δούμε πώς θα αυξήσουμε τις διαθέσιμες ποσότητες. Δουλέψαμε πρόσφατα δύο νέες γεωτρήσεις, η μία, δυστυχώς, δεν είχε καλά αποτελέσματα από την άποψη ότι το νερό είναι υφάλμυρο και το οποίο διαθέτουμε για το τουριστικό κομμάτι του νησιού για να κάνουν την καθαριότητα κ.λπ.».
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΔΕΡΗΣ • ΚΥΘΝΟΣ
«Φέτος δεν έκλεισαν οι κάνουλες ούτε για λίγο»
Η Κύθνος, το νησί των 1.300 μόνιμων κατοίκων, που το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει ημερησίως τους 30.000 επισκέπτες, έρχεται συχνά στα όριά της. Πρόβλημα λειψυδρίας εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες, ιδιαίτερα στις περιοχές των Λουτρών και της Χώρας.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος της Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης (φωτό), το νησί εξυπηρετείται, ανάλογα με το χωριό, με γεωτρήσεις, πηγές και αφαλάτωση. Στόχος του δήμου είναι να προχωρήσουν σε επιπλέον έργα γεωτρήσεων και αφαλατώσεων, δεδομένου ότι το επόμενο καλοκαίρι ίσως χρειαστεί να γίνουν διακοπές υδροδότησης. Φέτος, πάντως, όπως είπε, δεν έκλεισαν οι «κάνουλες» ούτε για λίγο. Αυτήν τη στιγμή στην Κύθνο υπάρχουν 20 αντλιοστάσια και 20 δεξαμενές, ενώ ανάλογα με το αποθεματικό, οι υδροφόρες του νησιού μεταφέρουν σε περιοχές που έχουν περισσότερη ανάγκη, σε μια προσπάθεια να μη μείνει κανείς χωρίς νερό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Είχαμε οξύ πρόβλημα, αλλά το έχουμε αμβλύνει»
Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει και το Ηράκλειο, παρότι πρόκειται για την «Αθήνα» της Κρήτης. Τους τελευταίους μήνες, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Λαμπρινός, έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα, τα οποία θα δώσουν ανάσα.
«Το Ηράκλειο είχε ένα οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά έχουμε πάρει μέτρα τα τελευταία χρόνια και το έχουμε αμβλύνει. Χάναμε νερό από τα δίκτυα, αλλά σε αυτήν τη φάση αλλάζουμε όλο το δίκτυο της πόλης, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις και παίρνουμε νερό και από το Φράγμα Αποσελέμη». Ερωτηθείς για τις διακοπές υδροδότησης που σημειώνονται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δήμαρχος σημείωσε πως γίνονται σε ορισμένες περιοχές και σε συγκεκριμένες ώρες, κάτι που, ωστόσο, δυσαρεστεί επισκέπτες και κατοίκους εντόνως, ενώ μερίδα εξ αυτών ακολούθησε τη δικαστική οδό, καθώς, όπως ανέφεραν σε τοπικά Μέσα, σε κάποιες περιοχές πέρασαν μέρες χωρίς να τρέξει το νερό στη βρύση.
Το Ηράκλειο χρειάζεται περίπου 20 εκατ. κυβικά νερού ετησίως. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, Γιώργο Βουρεξάκη, η περιοχή λειτουργούσε αποκλειστικά με γεωτρήσεις μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια, πλέον όμως υδροδοτείται κατά 40% από το Φράγμα Αποσελέμη. Ταυτόχρονα, τρέχουν έργα τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια και αφορούν, μεταξύ άλλων, την αλλαγή 260 χλμ. δικτύου ύδρευσης μέσα στο Ηράκλειο.
ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Χωρίς υδροδότηση 59 οικισμοί
Οπως προκύπτει από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό (τελευταία ημερομηνία επικαιροποίησης Μάρτιος 2022), οι ανάγκες των νησιών καλύπτονται, κυρίως, από μονάδες αφαλάτωσης, ενώ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνεται χρήση των υδροφόρων. Ειδικά για τις Κυκλάδες, το 51% του πληθυσμού πίνει νερό αφαλάτωσης, από υπόγεια υδατικά συστήματα και ένα μικρότερο ποσοστό από επιφανειακές πηγές.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Οπως αναφέρεται στο ΕΠΣ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα επάρκειας της υδροδότησης των νησιών έχει επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από τον τουρισμό που αυξάνει τη ζήτηση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς και στη μεγάλη απώλεια του μεταφερόμενου νερού στα δίκτυα ύδρευσης, που οφείλεται στην παλαιότητα του δικτύου και η οποία κατά κάποιες εκτιμήσεις υπερβαίνει το 30% του μεταφερόμενου νερού. Συγκεκριμένα, κάποιες από τις ΔΕΥΑ παρόχους της περιφέρειας (Καλύμνου, Κω, Μυκόνου, Πάρου, Ρόδου, Σύρου) αναφέρουν εκτιμήσεις για τις απώλειες των δικτύων τους που κυμαίνονται από 10% έως και 60%. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις μη κάλυψης (μη υδροδότησης) οικισμών με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, από τους παρόχους νερού ανθρώπινης κατανάλωσης των νήσων Ανδρου, Κιμώλου, Τήνου και Μυκόνου αναφέρθηκε η μη υδροδότηση περί των 50 οικισμών (μη εξυπηρετούμενου πληθυσμού έως περίπου 3.500 ατόμων)».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Στη Περιφέρεια Κρήτης «η ζήτηση σε νερό ύδρευσης καλύπτεται, κυρίως, από γεωτρήσεις εκμετάλλευσης του υπόγειου δυναμικού, λιμνοδεξαμενές και φράγματα, καθώς και μονάδες αφαλάτωσης. Επισημαίνεται ότι αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις μη κάλυψης (μη υδροδότησης) οικισμών με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, από τους παρόχους ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, ΔΕΥΑ Φαιστού και Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων αναφέρθηκε η μη υδροδότηση 9 μικρών οικισμών (μη εξυπηρετούμενου πληθυσμού τουλάχιστον 1.000 ατόμων). Επίσης, τουλάχιστον 10 πάροχοι της περιφέρειας (ΔΕΥΑ Αγ. Νικολάου, ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας, ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, ΔΕΥΑ Σελίνου Χανίων, ΔΕΥΑ Φαιστού, Δήμος Αρχάνων Αστερουσίων και Δήμος Κισσάμου) αναφέρουν εκτιμήσεις για υψηλά ποσοστά απωλειών στα δίκτυά τους».
Πυλώνας «Πράσινη Μετάβαση»
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, το έργο «Υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού» περιλαμβάνεται στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» στον Αξονα 1.4. Βιώσιμη χρήση των πόρων, κλιματική ανθεκτικότητα και προστασία του περιβάλλοντος» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). «Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού και στη μείωση των διαρροών και των κινδύνων για τη δημόσια Υγεία που σχετίζονται με τις υποδομές ύδρευσης», επεσήμανε.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 325.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι 200.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Το παράδειγμα προς μίμηση της Νικήτης
Οι βρύσες στα σπίτια και τα εξοχικά της Νικήτης ήταν για πολλά χρόνια στεγνές. Το δίκτυο ύδρευσης του γνωστού τουριστικού θερέτρου της Χαλκιδικής δεν μπορούσε να «σηκώσει το βάρος» της καλοκαιρινής σεζόν. Η πανέμορφη Νικήτη (στην αρχή της Σιθωνίας – δεύτερο πόδι) έχει περίπου 4.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έως και 80.000 (!) τουριστών καθημερινά!
Τα προβλήματα στην υδροδότηση ήταν μεγάλα. Η γκρίνια και ο θυμός κατοίκων και παραθεριστών ξεχείλιζαν. Οι βρύσες δεν έτρεχαν νερό και η κατάσταση έμοιαζε αδιέξοδη. Ομως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η δημοτική Αρχή αναζήτησε λύση και την εφάρμοσε. Ετσι, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, το νερό έχει επιστρέψει -όλο το 24ωρο- στις βρύσες των σπιτιών.
Η περίπτωση της Νικήτης θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τουριστικές περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υδροδότησή τους. «Αυτό που κάναμε ήταν πολύ απλό: Προχωρήσαμε σε νέες γεωτρήσεις και ενισχύσαμε το δίκτυό μας», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρώην δήμαρχος, Ιωάννης Τζίτζιος. Εξελέγη το 1998 και παρέδωσε τον δήμο το 2019! Οπως ανέφερε, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου η Νικήτη υδροδοτείτο από πέντε γεωτρήσεις και όταν αποχώρησε από τον δήμο ο αριθμός τους είχε τετραπλασιαστεί και έφτανε τις 20 γεωτρήσεις. «Ομως, δεν ήταν σταθερές. Ολα αυτά τα χρόνια ήμασταν σε στενή συνεργασία με γεωλόγους. Υπήρχαν γεωτρήσεις που στέρευαν από νερό λόγω υπεράντλησης και αναγκαζόμασταν να τις μεταφέρουμε αλλού. Ετήσια ελέγχαμε τις δυνατότητες κάθε γεώτρησης και όπου παρουσιαζόταν πρόβλημα, το διαχειριζόμασταν. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση και η πίεση να εξυπηρετήσεις και να καλύψεις τις ανάγκες τόσων ανθρώπων ήταν μεγάλη», υπογράμμισε.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ζέστη με τη συνοδεία βροχής και αφρικανικής σκόνης
Σεισμός τώρα στη Λευκάδα – Ταρακουνήθηκε το νησί
Διπλό φονικό στην Αίγινα: Ψάχνουν χρήματα και συνεργούς