Ειδικότερα, στην παρούσα έκθεση, περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 39/2023 (25 Σεπτεμβρίου 2023 – 01 Οκτωβρίου 2023).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, καταγράφηκαν 53 θάνατοι από τον κορονοϊό κατά την εβδομάδα αναφοράς, ενώ από γρίπη σημειώθηκε ένας θάνατος.
Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 39/2023 ήταν 868. Καταγράφηκε αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός, εβδομάδες 35/2023-38/2023: 728).
ΕΟΔΥ: Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
- παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
ΕΟΔΥ: Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
- η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
- ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=868) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
- ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=14) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=11)
- ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36
- καταγράφηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη)
- κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρο
- την εβδομάδα 37 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (42%), ακολουθούμενη από την EG.5 (25%) και την ΧΒΒ.1.16 (24%)
- στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου
- η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν
ΕΟΔΥ: Ιός της γρίπης
- η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)
- δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 39/2023, ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
- από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 39/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 28 θάνατοι το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 381 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 296 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22%) στελέχη τύπου Β
- από τα 294 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 261 (89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 33 (11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
- η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα
«Καμπανάκι» Τζανάκη: Σε έξαρση ο κορονοϊός, τι πρέπει να γίνει με τα εμβόλια
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση του κορονοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Eκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε ο κ Τζανάκης στην ΕΡΤ και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό για τη γρίπη, ενώ μίλησε και για τα απλά αντιγριπικά εμβόλια και τα ενισχυμένα.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη, δήλωσε τα εξής: «είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65.
Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης.
Βόλος: Έκλεψε 4.470 ευρώ από το κομμωτήριο της φίλης της και τα έκρυβε στο...εσώρουχο
Μια άλλη παρατήρηση την οποία είχα έτσι εμπειρικά κάνει εδώ στο τμήμα το δικό μου και στο νοσοκομείο το δικό μας και το συζήτησα και με άλλους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2 – 3 εβδομάδες κορονοϊό, είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορονοϊό.
Φαίνεται δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορονοϊός».
Για το πώς θωρακιζόμαστε, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα κλπ. κλπ.
Επειδή λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε που λέει και ο λαός και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης.
Αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορονοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Χαλκίδα: Πατέρας προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο του
Στη θάλασσα η νέα φρεγάτα Belharra – «Ασπίδα» για το πολεμικό ναυτικό